Sidste år var Randers den by i Danmark, som cyklede flest frivilligture med ældre borgere. Nu efterspørger Randers kommune flere frivillige på grund af cykelturenes store succes.

Lyt med da Allan Leth besøgte Bo Ørris til en snak om at være frivillig cykelpilot

 

Takket være en række frivillige cykelpiloter har de ældre borgere i Randers Kommune sidste år kunnet nyde ikke mindre end 1300 cykelture med rickshaw eller ladcykel. Cykelturene er en del af det nationale tiltag kaldet Cykling Uden Alder og er et samarbejde mellem handicap- og ældreområdet i kommunen. I Randers Kommune er 13 forskellige ældrecentre og bosteder for mennesker med handicaps tilknyttet.

Frivillig – også for sin egen skyld

En af de frivillige cykelpiloter hedder Allan Leth. Han har været cykelpilot i 4-5 år og har med egne øjne set, hvilken stor forskel det gør for de ældre borgere at komme på cykeltur:

”Vi giver beboerne en oplevelse ved at tage dem med ud i den friske luft og få vind i håret. Og måske cykler vi ud og ser steder, som de ikke har set siden de flyttede på plejehjem”.

Også plejepersonalet oplever, at beboerne kommer glade hjem med en masse nye sanseindtryk. Som frivillig cykelpilot er Allan Leth hurtig til at forklare, at han selv får mindst lige så meget ud af turene, som beboerne gør. Som tilflytter har cykelturene blandt andet lært ham byen bedre at kende, og de ældrebeboere viser ham små smøger og gader, som han ikke anede eksisterede. Og så vækker turene ofte minder hos de ældre passagerer og på den måde har Allan som frivillig gennem tiden lagt øre til mange sjove historier.

Bliv frivillig i et omfang, som passer dig!

Som frivillig cykelpilot bestemmer man selv hvor mange og hvor lange ture, man takker ja til at deltage i. Cyklerne er hjulpet af et batteri, så det er ikke hårdt arbejde, og centrenes plejepersonale står for at hjælpe borgerne på og af cyklerne. Fritidskoordinator Mette Birkemose Christensen forklarer:

”Det er ganske nemt at deltage; Hvis man har lyst til vind i håret, en hyggelig snak med en randersborger og har friske ben, kan man blive cykelpilot. Når man melder sig som pilot, bliver man oplært i de praktiske ting, som er nødvendige, og man bestemmer selv hvilket omfang, man har lyst til at deltage i. Der afvikles også fællesture, hvis man har mest lyst til at cykle sammen med de andre frivillige, som man får et godt indbyrdes netværk med”.

At blive cykelpilot er en fleksibel måde at være frivillig på, som samtidig gør en stor forskel for de ældre medborgeres hverdag.

Læs mere og meld dig som cykelpilot på cyklingudenalder

Cykling uden alder, Randers