Sct. Clemens Kirke får besøg fra Cape Town, Sydafrika, når domprovsten ved St. George’s Cathedral, den anglikanske domkirke midt i byen, gæster Danmark i september

 

Michael Weeder fortæller om sit teologiske og sociale engagement for at skabe mere lighed og fremtidshåb for den store del af den sorte befolkning, som endnu ikke, efter de 25 år siden friheden kom til landet, har fået bugt med arbejdsløshed og vold. Hans overbevisning om at skolegang og uddannelse og et kirkeligt engagement langsomt vil skabe et nyt samfund, med muligheder for alle, er inspirerende for alle.

Michael Weeder har aldrig før besøgt de skandinaviske lande. Han er interesseret i den kristendom, som ligger dybt i den skandinaviske underbevidsthed og sociale samfund, og som viser sig i vore dåbstal og ikke mindst i vore konfirmandtal, i et land hvor samarbejdet mellem kirke og skole står stærkt. Desuden vil han gerne stifte bekendtskab med Grundtvigs tanker og ideer, salmer og værdier. Ligesom har gerne vil høre mere om vor teologiske uddannelse og de mange initiativer som kirken har gang i.

 

Aktiv i kampen

Michael Weeder er vokset op i Cape Town i en ’farvet’ familie, først i District Six, hvorfra familien blev tvangsforflyttet længere ud væk fra byen og arbejdsmulighederne til Elsies Rivier. Her oplevede Weeder hvordan de sorte levede under meget hårdere og vanskeligere forhold, og indsigten i disse urimeligheder har fulgt ham siden. Lighed og social retfærdighed fik ham til at læse teologi og sætte fokus på kirkens rolle i det offentlige rum.

I årene hvor kampene mod apartheid blussede kraftigt op var han aktiv og oplevede det, som så mange andre oplevede, at blive fængslet for at kæmpe for demokrati, lighed og menneskelighed. Han har i sit arbejde haft fokus på børn og unge og deres fremtidsmuligheder via uddannelse og sociale aktiviteter og den kristne tro.

For ham er kirken også politisk i sit menneskesyn, og netop St. George’s Cathedral har altid været åben for alle racer og grupper, og bevidst kæmpet for kirken som en fred-helle, hvor selv de stærkt bevæbnede soldater blev stående ved døren mens folk søgte ly for skyderierne og tåregassen.

Michael Weeder er meget glad for jazz. For at kirken kan tjene penge (der er ingen kirkeskat i Sydafrika) er der en meget velrenommeret, livlig og populær jazz klub i Krypten hvor der er spændende koncerter de fleste af ugens dage og som det kan være svært at få billet til.

 

Gratis entré

Søndag 15. september kl 19.00 i Sct. Clemens kirke vil Michael Weeder fortælle om situationen i Sydafrika, sit eget meget spændende liv, og om de udfordringer og forhåbninger som alle i Sydafrika skal være medarbejdere på. Undervejs bliver der mulighed for at afprøve et par sydafrikanske sange

Michael Weeder taler naturligvis engelsk, med der vil være tolkemulighed om nødvendigt. Alle er velkomne og det er gratis.

 

Fakta:

Michael Weeder, domprovst ved den anglikanske domkirke i Cape Town (8 år)

Vokset op i District Six, Cape Town

Teologisk uddannet fra Grahamtown University og University of Western Cape