Det er standupkomiker Mick Øgendahl, der stiller spørgsmålet i det kommende afsnit i programserien ‘Øgendahl og de store forfattere‘, der denne sommer i øvrigt blev hædret med Gulddelfinen ved Cannes Corporate Media & TV Awards i Frankrig

 

De fleste, han spørger, svarer imidlertid nej, Karin Michaëlis er ikke kendt af mange, selvom hun ifølge Inger Kaad fra Randers Bibliotek burde have samme kendskabsgrad som de allerstørste danske forfattere med international succes: ”Hun har skrevet omkring 65 bøger og et væld af kronikker og artikler i både danske og udenlandske aviser, var venner med så prominente personer som Einstein, Bertolt Brecht og Rilke, der havde hendes bøger i sin private top-fem, og Herman Bang var meget begejstret for hendes forfatterskab.”

Men i år bliver den helt store lyskanon rettet mod den internationalt anerkendte Randers-fødte forfatter; først har hun hovedrollen i ’Mick Øgendahl og de store forfattere’ 17. september kl. 20.30, dernæst kan Inger Kaad 23. september opleves i foredraget ’Hvem var Karin Michaëlis’. Ordets Dag afholdes vanen tro 2. november, og endelig opføres forestillingen ’ Jagten på det gode menneske’ på Randers Egnsteater i marts måned 2020.

 

Tirsdag aften

TV-serien viser Karin Michaëlis som en verdensborger, blandt andet med interviews fra Italien. Hendes forfatterskab og salg i udlandet, herunder Østrig, Tyskland og Italien, var kæmpestort: ”I sin tid var der kun hende og H.C. Andersen, som var så kendte i udlandet,” fortæller Inger Kaad. Ikke mindst fordi damen turde skrive om noget, som var helt uhørt dengang – At kvinder godt kan have et sexliv efter overgangsalderen: ”’Den farlige alder’ er en bog, jeg selv er helt vild med. Den vakte stor international furore, som også bliver rundet i tv-programmet.”

Til børn skrev Karin Michaëlis Bibi-bøgerne, som efter sigende har inspireret Astrid Lindgren, der var en inkarneret fan, til de legendariske Pipi-bøger. Bibi-bøgerne foregår rundt i hele Europa. Endnu et kæmpehit i udlandet.

Programserien ’Mick Øgendahl og de store forfattere’ formidler til den brede målgruppe, og derfor er der nu større sandsynlighed for, at folk i Randers kan få øjnene op for den spændende forfatter og ranke ryggen over, at hun kommer her fra byen.

Hvert eneste år har Keld Sørensen (tidl. formand for Karin Michaëlis-selskabet) med stor passion udbredt budskabet og hjulpet både biografi og bronzebuste af forfatteren på vej. ”Det er en stor cadeau til Keld, at de 10 års arbejde har båret frugt med både TV-programserie og teaterstykke,” lyder det fra Inger Kaad.

 

Fakta:

Ordets Dag lørdag afholdes for 10. gang 2. november 2019 i Underværket

 

Ordets Dag har til formål netop at kaste lys over Karin Michaëlis og samtidig sætte fokus på lokale forfattere. www.ordetsdag.dk

 

Karin Michaëlis-selskabet – tidl. lektor ved Randers Statsskole Keld Sørensen var medstifter af selskabet og en årrække formand. www.karinmichaelis.dk