Er der aldersgrænser for venskaber? Gør det ondt at blive gammel? Og har man pligt til at leve, selvom man er livstræt? Der er store spørgsmål i spil, når Randers EgnsTeaters Talentskole lader unge teatertalenter og seniorer mødes på scenen i en nyskrevet komedie

For første gang på Randers Egnsteater mødes nu et lille hold af talentfulde amatører fra alle Randers EgnsTeaters Talentskoles tre hold i en fælles forestilling. Der er tale om Simone Vinther fra Grundholdet, Mathias Paysen fra Talentholdet samt Henning Græsholm og Lise Aabenhuus fra seniorholdet Olivias Venner.

De fire dygtige skuespillere mødes på tværs af generationer i forestillingen ”Vi skal alle samme vej”, som er er en humoristisk og kærlig fortælling om at blive gammel, om at miste sin nærmeste og om ikke længere at kunne klare sig selv. Men det er først og fremmest en fortælling om et rørende og skævt venskab på tværs af generationer, om at få en ny chance og om at gribe det liv vi har. For selvom vi ved at vi skal dø, behøver vi jo ikke at glemme at leve.

”Vi skal alle samme vej” er nyskrevet dansk dramatik af forfatter og instruktør på forestillingen Lilje Windbirk, der har bestræbt sig på at ramme en tone, hvor der både er plads til eftertænksomhed og lethed.

”Der bliver taget favntag med store emner som liv og død og det har været vigtigt for mig at behandle historien og karaktererne med indlevelse, varme og humor. Der bliver således plads til både latter, eftertænksomhed og genkendelighed i publikums møde med stykkets fire skæve og charmerende karakterer. Temaets tyngde til trods, rummer forestillingen både lethed og håb,” siger Lilje Windbirk.

 

Rigtig og forkert

I forestillingen møder vi Elias på 96 år. Han bor på Vanggaard Lokalcenter, hvor han ikke laver ret meget andet end at vente. Han venter på at komme op, og han venter på at komme i seng igen. Han venter på kaffen, på middagsmaden, på barnebarnet Ronja. Og på en ren ble! Men mest af alt venter han på at dø.

Men da den unge fløs Kristian kommer i samfundstjeneste på lokalcentret, bliver der vendt op og ned på alting. For Kristian lever på kanten. Han kan ikke så godt skelne mellem, hvad der er dit og mit, og hvad der er rigtigt og forkert. Men han ved, hvordan man får liv i kludene. Og han ved, at det er totalt uværdigt at gå med ble, når man selv kan gå på toilettet.

Kristian tager kampen op imod den konservative nattevagt Bjørnvigs rigide regler, og med Kristian ved roret bliver det pludselig lidt sjovere at vente på at dø. Elias krøllede, men charmerende barnebarn Ronja vækker også nye følelser i Kristian. For første gang føler han, at han gør noget rigtigt. Så da Elias beder Kristian om hjælp til at dø, bliver det for alvor svært at skelne! For hvad er nu rigtigt, og hvad er forkert? Hvad er godt, og hvad er ondt?

 

Generationer mødes

For leder af Randers EgnsTeater Talentskole, Tine Eibye, har det længe været et ønske, at der blev skabt teater på tværs af de generationer, der har deres gang på teatret.

”Det er en gammel drøm, at vi på Randers EgnsTeater laver en forestilling, hvor unge fra Talentskolen spiller sammen med seniorer fra Olivias Venner. Talentskoleeleverne står det sted i livet, hvor alt er åbent, og mange valg skal tages. De ældre har allerede et hav af erfaringer af levet liv. Samlet giver det en enestående energi og mulighed for at præsentere en vigtig fortælling om at være menneske på denne planet. Uanset alder,” siger Tine Eibye.

”Vi skal alle samme vej” kan opleves 26. september kl. 16.00 og til selve premieren kl. 19.30, samt 27. september kl. 19.30 og 28. september kl. 14.00.

Billetterne er gratis og kan bookes på randersegnsteater.dk. Forestillingen varer ca. 70 minutter uden pause.