Det er som om, at når man taler om udvikling i Randers Kommune i 2019, så er det lig med prestigeprojekter. Elitære bebyggelsesprojekter, såsom ”Byen til vandet” og ”Hal 4”, er det eneste, der for byrådsflertallet bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti betyder udvikling. Derimod er det så som så med en anden type udvikling. Nemlig udvikling af vores fælles velfærd. Vores fælles goder og fællesskabets omsorg for hinanden. Vil vi være en kommune, der er kendt på flotte facader til domiciler og ejerlejligheder til de rigeste? Eller vil vi være kendt for at være en kommune, der tager sig af sine borgere og giver dem et liv, der er rigt på indhold og velvære?

Netop de varslede besparelser på ældreområdet og specialskolerne, for blot at nævne de to områder, der er i farezonen for de største besparelseskrav, er glimrende eksempler på, hvad man vil. På trods af den sundeste økonomi i mange år, ja så vil man hellere kaste penge efter prestige til de få. ”Byen til vandet” er åbenbart vigtigere end vores fælles velfærd. Jeg er med på, at vi selvfølgelig som kommune skal sikre os, at bygninger ikke falder fra hinanden, at veje ikke er hullede og at vi kan tiltrække mennesker med arbejde til byen, så vi kan få nogle skatteindtægter. Nu er jeg dog ganske overbevist om, at hvis man vil have mennesker til at flytte til Randers Kommune, så skal vi tænke udvikling på en anden måde.

Velfærden, med alt hvad den rummer af social sikkerhed og kultur, skal udvikles og udbygges. Der skal være ordentlige daginstitutioner, folkeskoler, plejehjem, biblioteker, osv. Der skal være et rigt kulturliv. Og her tænker jeg ikke kun på turistattraktioner, men derimod vores mange kulturtilbud i det daglige liv. Biblioteket er blot et af de væsentligste eksempler på dette. Det henvender sig til hele befolkningen og ikke kun dem med pengepungen i orden. Det er som om kultur kun bliver tænkt som turisme, men kultur er det liv og det fællesskab, der dyrkes i det daglige liv. Det skaber sammenhængskraft. Så kære byrådsflertal, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, vil I ikke godt være søde at tænke udvikling som udvikling af vores fælles velfærd og fælles kulturliv. Så drop jeres prestigeprojekter, der, selvom de er betalt af fællesskabet, kun er beregnet til de rigeste. Drop ”Byen til vandet” og fokusér på at udvikle vores fælles velfærd og kultur.

 

Martin Minka Jensen

Medlem af Velfærdslistens styregruppe

Nørre Boulevard 14

8900 Randers C