Helt tilbage i 1978, stiftede fotograf fra den utraditionelle Ole Jakobsen bekendtskab med fotografiet – nu fejrer han 25 års jubilæum som professionel fotograf i Randers

 

Det hele startede i Værum, da Ole stadig boede hos forældrene. Han købte sig sit første kamera. Et lille lommekamera til 110 film, som det hed dengang.

“Jeg var stolt og helt klar til at skyde mine første mesterbilleder. Jeg havde også en anden interesse, nemlig Formel 1, så hvorfor ikke kombinerer de to”, fortæller Ole Jakobsen fra hjemmet i Jyllandsgade, hvorfra han i dag driver sin virksomhed med atelier i stuen.
En meget tidlig morgen, gik turen i bus mod Anderstorp i Sverige, hvor Sveriges sidste Formel 1 Grand Prix blev kørt.

“Jeg skød løs og glædede mig som et lille barn, til at komme hjem og få billederne fremkaldt. De blev ikke helt, som jeg håbede, sådan mildest talt”, griner Ole.
Han fremkaldte billederne helt lavpraktisk i hjemmet hos forældrene i Værum.

“Jeg lagde en glasplade over toiletkummen, til stor irritation for resten af familien og fremkaldte film på toilettet. Og når jeg skulle skifte film, skete det i et skab, hvor min mor stod og holdt døren lukket”, mindes han.

I Sverige vandt Niki Lauda for øvrigt i Brabhams berømte støvsuger racer og turen fik kun forresten kun Oles fascination af Formel 1 til at stige.
Nogle uger senere skete der noget skelsættende for Ole.

“Noget som fik mit liv til at vende på en tallerken. En søndag fik vi besøg af to fotografer på den fædrene gård. Mine forældre mente jeg lige kunne vise dem rundt. Det gad jeg ikke, men autoritetstroen var alligevel højere dengang, så det endte jeg med at gøre alligevel.
Jeg viste dem rundt i et par timer og de fortalte, at de havde nogle ideer til en fotoudstilling i det lokale forsamlingshus.

“Og lige der blev jeg ramt af fotografiet – jeg husker det helt tydeligt”, fortæller han.

“Med inspiration af deres fortælling og begejstring, fik jeg en helt altoverskyggende interesse for fotografering, en besættelse, som holder den dag i dag”.

 

Fra hobby til erhverv

I mange år var fotografiet bare en hobby for Ole – men interessen fik mere og mere overtaget i ham. En hobby, hvor motorsport var første prioritet. Det gav billedsalg til flere magasiner bl.a. Bilen Motor & Sport.
Som tiden gik fik han også andre bestillinger – nemlig portrætter. Her var det venner og kollegaer, der bestilte portrætter af blandt andet deres børn. Her blev hans interesse for portrættet skabt.

“I 1994 arbejde jeg sammen med en make-up artist på billeder til udstillinger flere steder i Randers. Et lejemål i en mildest talt ældre bygning Adelgade blev ledig og det lejede vi som atelier og værksted. Det var stadig kun tænkt som en hobby”, fortæller han.

Indtil da havde han erhvervet sig som lagerekspedient hos SC Sørensen og siden hen arbejde han med tryk og markedsføring hos H.F. Christiansen i 12 år. Derefter som Mini lab operatør i Brødregade. Så Ole er med et andet ord autodidakt fotograf.
“Efter sommerferien 1994 kom der lidt forsigtige forespørgsler på fotografering og det kunne jeg jo ikke sige nej til. Nogen af de første kunder fra dengang, er den dag i dag venner af huset”.
Den 15. oktober 1994 åbnede ”den utraditionelle”.

“Her 25 år efter kan jeg også indrømme, at på det tidspunkt var der ikke råd til det nødvendige udstyr til store atelier fotograferinger. Derfor måtte der findes på alternative løsninger og ideen med de udendørs og mere levende bryllupsbilleder blev skabt. Jeg havde så aldrig forestillet mig, at det blev en trend, som bliver brugt den dag i dag”, siger Ole.
“Føler man sig lidt frem og er lidt usikker på hvad man gør, så sker det, at man rammer plet”.

 

Børn og bryllupper
De første mange år blev det bryllups fotografering og portrætter af specielt børn, som kom til at præge og skabe den utraditionelle.

“Og det er faktisk lidt sjovt at nogle af de kunder, jeg har haft gennem årene er nogle af mine nære venner i dag. Også nogle af de små børn, som jeg fotograferede dengang kommer nu som voksne og bliver fotograferet med deres børn. Det synes jeg er sjovt og helt fantastisk at følge familier op gennem årene”, fortæller Ole og husker hvordan han i sin tid fotograferede små børn, der i dag er voksne og som han har et tæt forhold til.

Indtil  i dag er det blevet til ca 600 bryllupper og i omegnen af 25.000 mennesker har været foran kameraet i de 25 år.

Ole Jakobsen har også et par år været fast forsidefotograf for Din Avis, da den gik i luften for 17 år siden.

 

Flytter
I 2004 blev de fysiske rammer for dårlige og upraktiske i Adelgade. Den utraditionelle flyttede i Underværket, som var og er et spændende multikulturelt sted. I Adelgade-tiden havde forretningen også et populært og succesrigt kunstgalleri med udstilling af skulptur og malerkunst.
“Jeg ønskede at genåbne kunstgalleriet, men det krævede mere plads, så en flytning mere var nødvendig. Det blev til St. Voldgade i 2009”, fortæller han og endnu engang er forretningen flyttet – nemlig til privaten i Jyllandsgade.

I disse år udviklede foto forretningen sig også i en ny retning. Flere og flere virksomheder kom til og det blev specielt personale fotografering, som blev og er et stort arbejdsområde. Fotograferingerne foregik af praktisk årsager, som regel hos virksomhederne. Private kunder efterspurgte også mere og mere fotografering i personlige omgivelser. Det betød at døren i forretningen var låst meget af tiden. Det var uholdbart”.
En lørdag eftermiddag, efter en meget lang arbejdsuge, gik Ole en tur ved Gudenåen og pludselig kom ideen flyvende. Hvad med at lukke og flytte virksomheden hjem?, tænkte han.
“Den tanke gik jeg og fintænkte lidt på i et par uger. Resultat blev, at fra 1. maj 2016 blev den fysiske butik lukket og jeg har siden lavet ca. 90 procent af mine fotograferinger ude hos mine kunder”, fortæller han og er glad for beslutningen, der giver ham større frihed til også at lave udstillinger rundt om i landet – blandt andet ved Giber å ved Vilhelmsborgskovene syd for Aarhus. Her blev udstillingen akkompagneret med en saxofonistkoncert. Dette event tiltrak små 150 publikummer og er noget Ole gerne gentager.

 

De næste 25 år?
“Det er svært at spå, specielt om fremtiden, men går det som jeg ønsker, fortsætter jeg med at udvikle det koncept, jeg arbejder med nu. Og hvorfor så det? Simpelthen fordi jeg syntes, det er utroligt sjovt og giver en daglig glæde”, fortæller han.

Projektet hedder Jakobsen Images og er en online platform, et billedbureau, hvor folk kan købe sig brugsret til forskellige billeder. Det kan være billeder af natur og steder og det kan være billeder af personer.

“Og så vil jeg forsøge at kategorisere det, så man for eksempel kan søge på kommuner men også genrer”, fortæller han.

“Jeg vil til en start tilbyde digitale billeder til digital brug. Senere kommer der også færdige billeder (med og uden rammer) til private hjem og virksomheder”.

Jakobsen Images går i luften 25. oktober. Da er det 25 år og 10 dage siden han startede som professionel fotograf – 50 år for flytning til Randers. En mærkedag for Ole Jakobsen, der gerne tager 25 år mere som fotograf.