Uganda er i en rivende udvikling. Derfor vil landet snart komme til at efterspørge produkter fra både den danske landbrugs- og fødevareklynge. Derfor promoverer Landbrug & Fødevarer de kommende tre dage dansk viden og teknologi i landet med deltagelse af møllestensfabrikken Engsko fra Randers

 

I dag er den danske eksport til Uganda ikke overvældende. Det gælder også eksporten fra landbrugs- og fødevareklyngen, hvor eksporten hovedsageligt udgøres af enzymer og landbrugsudstyr. Uganda er dog et land i en rivende udvikling og oplever en kraftig, økonomisk vækst. Det giver gode fremtidsperspektiver for eksport fra den danske landbrugs- og fødevareklynge til Uganda.

Derfor gennemfører Landbrug og Fødevarer sammen med syv danske virksomheder her i blandt Engsko fra Randers, et markedsfremstød til Uganda fra tirsdag til torsdag i denne uge – 29.-31.oktober. Markedsfremstødet gennemføres i samarbejde med den danske ambassade i Kampala. Der er tale om det første, større danske markedsbesøg til landet indenfor landbrugs- og fødevareklyngen.

 

Uganda er et land i økonomisk vækst

Uganda er – med en befolkning på 43 mio. og et BNP på ca. 30 mia. USD – Afrikas 10. mest folkerige land og Afrikas 17. største økonomi. Ifølge Verdensbanken blev andelen af ugandere, der lever under FN’s fattigdomsgrænse på 1,90 USD om dagen halveret fra 68,1 procent  til 33,2 procent i perioden 1993-2013. Landets økonomiske performance har været en af de stærkeste i Subsaharisk Afrika.

”Ugandas landbrugssektor beskæftiger ca. 60 pct. af arbejdsstyrken og spiller en vigtig rolle i forhold til at tjene fremmed valuta. Især kaffe, te og bomuld er vigtige eksportvarer. Uganda er Afrikas næststørste producent af kaffe kun overgået af Etiopien. Landbrugets udvikling er afgørende for landet og dets økonomiske udvikling,” siger Jeppe Søndergaard Pedersen, der er seniorkonsulent i afdelingen for handelspolitik & markedsadgang hos Landbrug & Fødevarer.
Danmarks ambassadør i Kampala, Nicolaj A. Hejberg Petersen, glæder sig til besøget:
”Der er et stort og uforløst potentiale i Ugandas landbrugs- og fødevaresektor. Ugandas regering prioriterer sektoren, og der er god økonomisk vækst både i sektoren og i landet. Koblet med en befolkningstilvækst i den høje ende er behovet for fødevarer stort og stigende,” siger han og fortsætter:
”Danske virksomheder i fødevaresektorer har løsninger, der kan være med til at forløse det store potentiale i Uganda; både i forhold til den fremtidige eksport og i forhold til at tilfredsstille den kraftigt stigende indenlandske efterspørgsel. Mulighederne er derfor store, og vi håber med markedsfremstødet at kunne hjælpe danske virksomheder til at påbegynde en vedvarende eksport til Uganda.”

Danmarks fødevareklynge har løsninger
De danske virksomheder har teknologi og viden, der kan medvirke til at øge udbyttet på markerne og skabe merværdi for udbyttet gennem bedre forædling af råvarerne.
En effektivisering af Ugandas landbrug- og fødevaresektor vil skabe øget efterspørgsel efter kvalitets produktions- og bearbejdningsudstyr, køleløsninger samt pakke og lagerfaciliteter af høj kvalitet, og her har flere af de deltagende virksomheder netop deres spidskompetencer.
Den danske fødevareklynge har altså potentiale til at bidrage positivt til Ugandas økonomiske udvikling og lægge grundstenene for et fremtidigt dansk eksporteventyr i Uganda.
”Turen skal hjælpe de danske virksomheder til at forstå sektoren og skabe de rette kontakter nu, som kan danne grundlag for et tættere samarbejde fremover,” siger Jeppe Søndergaard Pedersen.

Engsko Ethiopia

Det er 15 år siden at Engsko besluttede sig for at flytte produktionen af møllestenene tættere på de markeder, der i stor stil stadig bruger dem, blandt andet Afrika og man etablerede fabrikken i Addis Ababa i Etiopien.

Etableringen skete samarbejde med de lokale partnere, som har en ejerandel på 50 procent af Engsko Ethiopia. De resterende 50 procent ejes af Engsko her i Danmark.

 

 

Følgende virksomheder og organisationer deltager i markedsfremstødet:

Engsko, Randers

Blücher, Vildbjerg

BM Silo, Tvis

Cimbria, Thisted

Danfoss, Nordborg

Foss, Hillerød

Jyden Bur, Vemb


Landbrug og Fødevarer
Den danske ambassade i Kampala