Normalt er der stille, lukket og slukket på Randers Stadsarkiv om lørdagen. Men lørdag 9. november kan man forvente åbne døre, hjælpsomme arkivarer og gode historier fra fortiden

 

Randers Stadsarkiv deltager nemlig i ”Arkivernes Dag”, hvor arkiver overalt i Danmark slår dørene op. Denne lørdag kan du udforske de kulturhistoriske skatte, der ligger gemt i kælderens arkivmagasiner. Og der er ikke så lidt at gå i gang med!

”Vi har samlinger af billeder og arkivalier, der går tilbage til 1800-tallets Randers. Der vil med garanti være noget, der fænger og interesserer netop dig, ” lover arkivar Mathilde Storvang.

”Som arkivarer støder vi jævnligt på billeder og historier, hvor vi tænker: Det var da utroligt! Eller får os et godt grin over et sjovt foto fra en svunden tid her i Randers. De oplevelser vil vi selvfølgelig gerne dele med arkivets gæster. ”

 

Fra ski til IC3
Et eksempel på en god arkiv-historie udsprang af Randers Stadsarkivs omfattende digitalisering af negativer og film, der ellers ville være gået til grunde. Blandt andet dukkede der et billedet af en masse ski op! Dette billede blev starten på en større historie om udviklingen af Randers Karosserifabrik og Randers Skifabrik til KH Stål, som både havde en meget stor produktion af pølsevogne i 1970’erne og af inventar til IC3-togene.
Digitaliseringsprojektet begyndte i 2008. Det har senere mundet ud i tre særudstillinger på Museum Østjylland og mange forskellige fotobøger med lokale billeder og historier fra Randers.

 

Du kan få det, som du vil
Måske har du undret dig over noget med relation til byens historie. Måske har der været en begivenhed eller en person i byen, som du gerne vil vide mere om. Eller måske er du bare nysgerrig på, hvad et arkiv egentlig kan byde på. Uanset hvad så står arkivets personale denne lørdag klar til at hjælpe med viden og assistance. Kig forbi stadsarkivet i Kulturhuset og bliv lidt klogere på den lokale historie.
Arkivet har normal åbningstid tirsdage kl. 13 – 16 og torsdage kl. 11 – 16.

 

Alle er velkomne til denne åbne dag lørdag 9. november kl. 10 – 14 på Randers Stadsarkiv, Kulturhuset i Randers.
Det er gratis.