Onsdag formiddag var den israelske ambassadør Benny Dagan med sin hustru Irit Dagan forbi den jødiske begravelsesplads på Østre Kirkegård for at se, hvor weekendens hærværk fandt sted, og for at takke Randers for en hurtig indsats med at rette op på udåden

 

Den samlede danske pressestand var mødt frem på Østre Kirkegård for at overvære besøget af Benny Dagan og hustru. Det samme var politiet. Fire betjente og en bombehund var installeret på kirkegården, og der blev ikke taget chancer. Bombehunden skulle undersøge og frigive fotografernes udstyr, før det måtte tages i brug, før ambassadøren indfandt sig sammen med borgmester Torben Hansen og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

Ambassadøren henvendte sig selv til Randers i mandags for at takke for den hurtige indsats, som byen gjorde for at rette op på hærværket. Og for at takke for de mange tilkendegivelser, der har været fra almindelige borgere. På gravpladsen havde en borger da også i søndags formet et hjerte af visne blade, hvor der nu stod flere lys og lå blomsterbuketter. Og det var her, ambassadøren lagde sin buket til minde om de, der ligger begravet der.

“Jeg er glad for, at der blev handlet så hurtigt, og at kirkegården fik fjernet malingen”, sagde ambassadøren efterfølgende.

“Der er en stigende antisemitisme over hele verden – og desværre også her i Danmark. Men jeg er glad for, at hærværket bliver fordømt af rigtig mange”, sagde han.

Han mener, at man skal lovgive mod antisemitisme og vil foreslå politikerne herhjemme, ligesom man har gjort i andre dele af verden, at straffe antisemitisme hårdere end det i dag er tilfældet.

“Og så er jeg ked af, at det her sker kun 75 år efter den forfølgelse, der skete af jøderne under Anden Verdenskrig. Det burde ikke ske. Måske skal der mere historieundervisning til”, sagde han.

Han mener, denne hændelse er et wake-up-call til alle om at netop denne historie ikke skal gentages.

Han anerkender dog også, at der er stigende vold mod mange forskellige trosretninger og folkeslag over hele verden og ikke kun mod israelere og jøder.

“Men jøderne er den befolkningsgruppe, der er mest udsat – og det er over hele verden”, sagde han.

 

Medfølelse

Tre præster fra folkekirken var også mødt frem denne dag for at vise deres medfølelse med det jødiske folk. Det var præster ved Sct. Mortens Kirke, Thomas Larsen og Marianne Vigen Smularz, samt provst ved Nordre Provsti og sognepræst ved Dronningborg-Gimming kirke, Ingelise Strandgaard.

“Vi er her for at vise vores medfølelse og for at vise, at vi tager kraftig afstand fra sådan en handling. Vi i folkekirken går ind for trosfrihed, og enhver trussel er en trussel mod os alle”, sagde Thomas Larsen.

Også rejsebureauindehaver Mette Hvid fra Hvidsten var mødt frem for at vise sin medfølelse. Med sig havde hun medbragt blomster fra haven. Og så kender hun ambassadørparret fra sit arbejde.

“Jeg har mange israelske venner, som jeg opfatter som min familie, og jeg vil gerne vise min medfølelse”, sagde hun.

Borgmester Torben Hansen var glad for at kunne vise ambassadøren rundt og glad for, at det meste af malingen igen var vasket af.

Onsdag formiddag blev to anholdt for hærværket, og det glædede borgmesteren.

“Jeg må jo bare håbe, det er dem. Og de penge, det har kostet at vaske stenene af, skal jeg personligt sørge for kommer tilbage i kommunekassen”, sagde han.

Kirkegårdsleder ved Nordre og Østre Kirkegårde, Thue de la Cour, fortæller, at de sidste sten bliver renset torsdag, og at det cirka har kostet 50.000 kroner at rense stenene af. Man havde estimeret beløbet til 100.000 kroner, men arbejdet har kun taget den halve tid, så beløbet bliver dermed også halveret.

 

Anholdt

Østjyllands Politi oplyser at to mænd er sigtet for groft hærværk på Randers Østre Kirkegård, begået natten mellem fredag og lørdag, hvor flere gravsten blev væltet og 84 gravsten blev overhældt med grøn maling. De er også sigtet for samme nat at have begået hærværk på en bygning tilhørende Sparekassen Kronjylland på hjørnet af Mariagervej og Rådmands Boulevard, hvor der blev kastet sort og grøn maling på husfacaden.
De to mænd er desuden sigtet for straffelovens § 266 b, da det er politiets umiddelbare opfattelse, at motivet for de to tilfælde af hærværk har været at forhåne en bestemt befolkningsgruppe på baggrund af deres religion.
”Jeg er tilfreds med, at vi i går, på baggrund af vores efterforskning, fik anholdt to personer, som vi mistænker for at stå bag de to tilfælde af hærværk i Randers i weekenden. Sagerne har haft stor bevågenhed i offentligheden, og det har også medført henvendelser fra borgerne, som jeg gerne vil takke for. Anklagemyndigheden vil nu begære de to mænd varetægtsfængslet, mens efterforskerne arbejder videre med sagerne. Så vi vil fortsat meget gerne høre fra borgere, der måtte have oplysninger, der kan være relevante for politiet,” siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.

De blev fremstillet i Retten i Randers kl. 13.30 onsdag.