Tirsdag middag 21. januar blev første spadestik taget til den nye store satsning hos Randers Regnskov – Tidsrejsen bliver en rejse gennem fortiden for omkring 130.000-117.000 år siden i Randers og omegn

 

Med deltagelse af personale fra Regnskoven, kommunen og Museum Østjylland blev første spadestik i dag taget i Danmarksparken af Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden har spyttet 16 millioner kroner i projekter, der kommer til at koste 23 millioner kroner og er den største satsning siden Sydamerika-kuplen åbnede 18. april 2003.

“Dette er et banebrydende projekt, og der er ingen tvivl om, at Randers Regnskov er en af de mest innovative institutioner, vi har i Danmark”, sagde han ved spadestikket.

“Flere sagde allerede da Henrik Herold havde planer om en regnskov i Randers, at det kunne ikke lade sig gøre. Men det kunne det. Og flere siger også, at det her ikke kan lade sig gøre. Men det tror vi på i Nordea-fonden og derfor støtter vi sådan et fantastisk projekt”, sagde han.

Tidsrejsen bliver opbygget i tre dele, hvor første del – Hyænesletten allerede vil åbne 13. juni i år. Her skal hyæner gå i et anlæg med illustrationer af tusinde år gamle træer – altså som dengang for omkring 120.000 år siden, da hyænerne netop levede i Randers – hele tidsrejsen åbner 13. maj næste år.

“Hyænerne er et prægtigt dyr – det er hverken en kat eller en hund – det er et imponerende rovdyr, der tygger sig gemmen alt”, fortæller Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov.

Tidsrejsen vil også – når den står færdig om godt et år, have en gletsje og rumme istid, skovtid og fremtid.

“Det er jo så heldigt, at flere dyr har overlevet fra dengang – blandt andet mange fugle. Derfor sætter vi også 50 fuglekasser op. Og så skal vi have losser”, lover han.

 

Elefanttand

Ved spadestikket kom noget af fortiden pludselig til syne – i det første spadestik fik direktøren for Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen pludselig bid. Frem af mulden kom en flere tusinde år gammel hvidtand fra den hvidtandede elefant – en skovelefant, der levede side om side med hyænerne – eller var det det? frem kom også et kors fra korsridderne, der huserede i hele Europa. Sådan et kors vil være et af de “gevinster” børn og andre kan få med sig fra tidsrejsen, hvis man tager den. Til sidst kom en pilespids, der i tidernes morgen har været med til at holde stenalderfolket med føde – sådan pilespidse er fundet over hele landet.

Var det rigtigt – eller var det kun en leg – det fik publikum ikke noget at vide om.

 

Forventningsfuld

Borgmester i Randers, Torben Hansen (S), er fuld af beundring for projektet, og mener at det er vigtigt, at vi kender vores historie her i Randers kommune.

“Det betyder voldsomt meget at vores største attraktion tager fat om vores fortid. Tidsrejsen fortæller om det sted vi bor, som vi kan lære rigtig meget om”, siger borgmesteren.

Han håber, at kendskabet til vores natur og historie bliver forbedret.

“Flere borgere bliver med det her bedre bekendt med vores værdier og dermed får vi også flere ambassadører for kommunen”, siger Torben Hansen.

Direktør i Randers Regnskov Henrik Herold er sikker på at man – ved at åbne op for naturen og historien – får danskerne interesseret i naturvidenskab. Noget der er med til at vi i det lange løb passer bedre på naturen.

“Og  det er også vigtig at få folk interesseret i historien. For kender du historien, kan du også få meget mere ud af at bevæge dig i den vilde natur, vi har så meget af her i Randers”, siger Henrik Herold.

Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet har netop udgivet en rødliste, der fortælle om de arter  både flora og fauna, der har det rigtig skidt her i Danmark. Den liste tæller i dag 13.300 arter.

“Det er arter der tæller vores byggesten, og fortæller hvor vigtig det er at bevare alle arter, så vi kender vores historie.

Randrusianerne er trofaste gæster i regnskoven og Henrik Herold er stensikker på at de også vil tage imod den nye Tidsrejse, der er et samarbejde mellem regnskoven, Randers Kommune og Muesum Østjylland.

Den skal ligge, hvor Danmarksparken i dag har hjemme. De ting der indtil nu har været i Danmarksparken, vil stadig være at finde der, men med et nyt legeområde og blandt andet hyæner, vil stedet have mere at byde på både for randrusianere og turister fra ind- og udland.

 

Bygger et træ

Før Randers Regnskov bestod færdig i 1996, havde ingen attraktion i Danmark lavet falske klipper og træer, men det blev der lavet om på med regnskoven, der er fyldt med klipper og træer, der er formet i beton. Sådan bliver det også i Tidsrejsen. Her skal der laves tre kæmpe træer i beton – den største med en diameter på 10 meter. Det er firmaet Scenarea med Mads Lundhøj som bygger.

“Det vil tage tre måneder at bygge træerne. En skal ligge ned, en skal man kunne gå igennem og en skal man kunne kom op på og nyde udsigten”, fortæller han.

Firmaet har været med siden regnskoven startede og har udviklet sig til specialister på området. De har været med til at bygge pandaanlægget i Københavns Zoo, badelandet i Lalandia i Billund, Nordsøen – Oceanarie og lige nu arbejder de i Knuthenborg Safaripark.

Det er Helge Brejnholt Olesen, der har været med til at lave det første til regnskoven, der også har formet træerne til hyænesletten.

Inspirationen til træerne er kommet fra Great Red Wood i Californien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rødliste

I perioden 2014 til 2019 har 25 artseksperter foretaget en gennemgang af 12.000 arters risiko for at uddø fra den danske natur. Med yderligere 1.300 arter fra den forrige rødliste omfatter Den danske Rødliste nu 13.300 arter.

Kilde: Institut ofr Bioscience, Aarhus Universitet