Til den kommende udstilling om FDF i Randers under besættelsen, søger museet nu  FDF-drenge/unge mænd som deltog på den ene eller anden måde

 

FDF Museet i Randers er godt i gang med at forberede en udstilling som omhandler FDF i Randers under besættelsen.

Der var mange af de ”voksne” ledere, mindst 20 fra FDF i Randers og ligeledes også medlemmer fra KFUM/K og DDS, som aktiv deltog i modstandskampen, hvor flere blev henrettet, blandt andet Eluf Månsson som var medlem af FDF Randers 1. kreds, han blev henrettet 18. april 1945, kun tre uger før krigens afslutning.

Der var tre FDF kredse i Randers, 1., 2. og den forholdsvise nye 3. kreds og de unge mennesker var jo vandt til at færdes i naturen, så det var oplagt at de kom med i modstandsarbejdet.

Tyskerne tænkte jo ikke på, at en flok uniformsklædte drenge var ude for at spionere terrænet, med henblik på en senere natlig sabotagehandling, f.eks. sprængningen af Langå broerne, hvorefter flere efterfølgende blev arresteret og endte i koncentrationslejr eller blev henrettet. Heldigvis slap de fleste gennem krigen, men ikke uden sår på krop og sjæl.

 

Udstilling

Det er i den forbindelse FDF Museet i Randers forbereder en udstilling, som åbner lørdag 2. maj 2020 kl. 10-12, 75 året for Danmarks befrielse.

FDF Museet og FDF, deltager også den 4.-5. maj i arrangementet på Hvidsten Kro.

Sammen med udstillingen er det museets håb at finde frem til de FDF-drenge/unge mænd som deltog på den ene eller anden måde, for at lave et hæfte over dem alle.

Her mangler FDF Museet dog en sponsor som kunne tænke sig at bidrage til trykningen.

“Vi har allerede kendskab til en stor del af dem fra FDF som deltog, bl.a. pga. museets daglige leder Børge Simonsen, som var medlem af FDF Randers 1. kreds og selv deltog aktivt i modstandskampen, men da man dengang gik stille med dørene, er der helt sikkert personer som vi ikke har kendskab til, og der vil vi gerne vil have læserens hjælp med oplysninger”, fortæller Jean Seeberg.

“Så henvend dig gerne til os, hellere vi får oplysninger to gange, end slet ikke”.

 

Skulle du ud over, ligge inde med dagbøger, fotos eller andet materiale i forbindelse FDF og modstandskampen, så vil de også meget gerne høre fra læseren.

 

Man kan skrive til FDF Museet på mail:  museumranders@fdf.dk eller kontakte Jean Seeberg på telefon 30 66 24 44.