Under navnet Mad&Mad slog Parkcaféen i mandags dørene op til et helt nyindrettet lokale og med helt andre mennesker bag kødgryderne

Hos Mad&Mad er der både mulighed for at nyde maden i fællesskab i caféen eller tage den med hjem, hvis man ikke lige orker madlavningen og ønsker et sundt og bæredygtigt alternativ til det sædvanlige take-away.

Mad&Mad tilbyder også frokostordninger til virksomheder, og derudover kan caféen stå for catering til arrangementer, julefrokoster og lignende.

“Alt kan lade sig gøre, og vi tager alle opgaver på os og hjælper med at finde den bedste madløsning til jeres event. Vi kan levere maden hos jer, eller I kan booke caféen til jeres arrangement”, siger Rasmus Melsen, der er kok og leder af stedet.

Mad&Mad arbejder tæt sammen med Køkken- og cafélinjen på Strømmen (tidligere Randers Bo- og Erhvervstræning), hvor elever på Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) kan få mulighed for at udvikle kompetencer inden for køkkenfagene. Eleverne er med fra start til slut som en del af et længere uddannelsesforløb.

“Vi vil have åbent i hverdagene i første omgang, og så må vi se, om der er efterspørgsel for mere”, siger Rasmus Melsen.

Der har været efterspørgsel efter et sådan tilbud netop i Jennumparken fra de beboere, der til dagligt mødes i caféen for enten at holde møde eller at nørkle. Og den har Strømmen grebet i luften med deres lidt anderledes måde at drive virksomhed på.

“Eleverne indgår på lige vilkår som en almindelig ansat. Vi skal drive det som en sund virksomhed, nøjagtig som Finderiet er. Et eventuel overskud bliver givet til velgørenhed”, fortæller Rasmus Melsen.
Det er Y’s Men i Randers, der får pengene og fordeler dem mellem de ansøgninger, der kommer ind.

Arbejdet i caféen er tilrettelagt, så eleverne kan følge med. De er i STU, fordi de ikke kan begå sig i et almindeligt uddannelsesforløb, og derfor vil der også blive taget hensyn til de udfordringer, de har.

 

En del af en rejse

En af dem er Oliver Olesen, der bor i Råby og er et halvt år inde i sin uddannelse. Han glæder sig til at prøve noget lidt andet end at lave mad til eleverne på Produktionshøjskolen i Virring.

“Det bliver spændende at skulle møde nye mennesker hver dag. Det er godt med en café, så der kommer folk her. Og så lærer jeg også om kundekontakt – noget jeg kan tage med mig videre i min uddannelse”, fortæller Oliver Olesen.

Han synes også, det er godt, at folk nu kan få et indtryk af de elever, der vælger en STU.

Oliver ved, hvad han vil – han vil nemlig være kok og glæder sig over at være med til at starte noget op helt fra bunden.

“Det lærer man også meget af”, siger han.

At gå på en STU er en del af den rejse, man tager på i livet som ung. Og nogle finder måske ud af, at det, de havde som førstevalg, måske slet ikke er det, de skal beskæftige sig med. I Mad&Mad arbejder der fire unge, der alle er på STU.

“Vi åbner for mulighederne for de unge, og hos os på Finderiet, som også har folk i fleksjob, giver det en chance for at prøve forskellige grene af erhvervslivet af”, siger Mitten Ferrar, der er leder af Finderiet, der også er en del af Strømmen.

Mitten Ferrar har designet indretningen, og personale fra Finderiet har været med til indretningen.
“Det er nu blevet et rum, der omfavner gæsterne, hvor det før var et koldt institutionslokale”, fortæller hun.

Der er udelukkende brugte ting fra Finderiet – inklusive udsmykningen i vinduerne – det er det mest utrolige folk smider ud.

“Og det er ting, der sagtens kan bruges igen – det passer jo perfekt ind her”, siger hun.

Før hun fik fingre i lokalet, var der også et legehjørne.

“Jeg hader legehjørner”, griner hun.

“Så nu har vi gjort det sådan, at alt hvad der står i den nederste vindueskarm, det er noget, børnene må lege med – og det er alt lige fra træklodser til træelefanter”, fortæller hun.

Mad&Mad er bæredygtig. Her skæres lidt ned på kød – men det betyder ikke, at der ikke kommer kød i chili con carne.

“Nej folk skal nok få deres kød”, siger Rasmus Melsen.

“Men det betyder, at vi skærer ned og putter flere grøntsager i. Det er noget, der er sundt for alle men måske lidt sværere at implementerer i det her område. Men vi vil gerne lære folk, at der er alternativer til den traditionelle danske mad. Derfor vil der også altid være salater og tærter med eller uden kød”.

Bæredygtigheden betyder også, at man skal betale, hvis man skal have sin mad i emballage fra Mad&Mad. Man sparer altså penge, hvis man medbringer sine egne bøtter til maden, hvis den skal ud af huset.

“Men gæsterne, der spiser her, er også velkomne til selv at medbringe tallerkener”, siger Rasmus Melsen.