Bessekompagniet har eksisteret i to år og er en gruppe af pensionerede håndværkere der udfører reparationer i hjemmet – besserne gør det for at holde sig i gang og tjene en lille ekstra skilling

 

Småreparationer, håndværksopgaver, renoveringsopgaver – hvad der trænger!  En dør der binder?
En hane der drypper?  En køkkenlåge der hænger?  En entre der skal males? Tagrender der skal renses?

Det du ikke selv kan klare eller normalt ikke har tid eller råd til – intet for småt for besserne.

“Vi udfører det arbejde som de etablerede håndværksfirmaer ikke vil køre ud til. Det er småreparationer som man typisk kommer til at betale en formue for og som man skal vente flere måneder på. Hos os kommer vi typisk i løbet af nogle timer eller dage og så er det kvalitetsarbejde, fordi vi er pensionerede fagmænd”, fortæller Kurt Rasmussen, der er besse og distriktskoordinator for Randers og nærmeste omegn.

Med på holdet har han Hans Hundevad, der er pensioneret elektroingeniør og handymand. Trods sine 78 år er han stadig i gang både i hjemmet, i sommerhuset og kolonihaven, men samtidig har han tid og overskud til at hjælpe til, hvor nøden er størst hos de randrusianske borgere.

Bessekompagniet er startet og køres af Claus Johanneson i Ørum Djurs og ordningen har lige så stillet bredt sig til Randers, Aalborg, Viborg og Horsens samt Aarhus. Og planen er at det skal være landsdækkende.

Folkene bag BesseKompagniet er indtil videre Claus Johannesson og hans Distrikt Koordinatorer samt et kartotek af over 84 udvalgte Bessere; primært håndværkere, handymænd og havemænd m/k – klar til at løse alle slags opgaver i private hjem og for erhvervskunder.

Claus Johannesson er oprindeligt uddannet civiløkonom og studerede efterfølgende til møbelarkitekt. Det blev hurtigt til arbejde som selvstændig håndværker med opgaver af alle slags, store som små, og senere også til større entrepriser – nu i alt gennem snart 30 år.

“Ideen bag BesseKompagniet udspringer fra min håndværker-ven Lasse i Sverige. Han blev ansat i et firma, som ud fra samme ide i dag dækker mange forskellige ydelser og har mere end 1000 pensionister i gang over det meste af Sverige”, fortæller Claus Johannesson.

BesseKompagniet udgør Danmarks fornemmeste team af erfaring indenfor tømrere, malere, murere, elektrikere, vvs´ere  og handymænd. Et team af pensionerede håndværkere og handymænd, der kan lide deres arbejde, fortæller han.

“Og én ting er vi alle helt enige om; et godt stykke arbejde og kundens tilfredshed er det vigtigste”.

 

Fast kunde

En af de faste kunder, der jævnligt benytter sig af bessernes hjælp er Lotte Hansen i Danmarksgade. Hun får lavet alt lige fra at hænge et billede op til nye greb på køkkenskabene og så er Kurt Rasmussen netop nu i gang med et lidt større projekt med en renovering af hendes kolonihavehus i Vasen.

“Jeg stiftede bekendtskab med besserne i et tv-indslag for et par år siden, og gemte det i min bevidsthed indtil jeg for et år siden benyttede mig af dem for første gang. Jeg bruger dem, fordi jeg ikke selv kan noget håndværksmæssigt. Og at få min bror til at hjælpe mig ville være for omfangsrigt, og jeg kunne ikke lige overskue alle de søndagsfrokosterne, der skulle til”, siger hun med et smil.

Hun mente det ville være bedre at købe sig til hjælpen – blandt andet med at lave en gallerivæg og det uden at det ville koste for meget.

“Det er god og hurtig hjælp og så er det kvalitetsarbejde. De er fleksible og kan komme, når jeg er hjemme”, fortæller Lotte Hansen.

I øjeblikket hjælper Kurt Rasmussen hende i kolonihaven, og her kommer han med mange gode idéer.

“Han ved jo, hvad der kan lade sig gøre og kender til materialer, der kan bruges”, siger Lotte Hansen.

Denne dag Din Avis er på besøg sammen med Kurt og Hans har Kurt et par træprøver med både lakeret og olieret, så Lotte kan finde ud af hvilken sort hun skal vælge til det nye køkkenbord.

“Det er det, jeg godt kan lide ved det her koncept. Besserne har mange gode idéer, fordi de har erfaring. Så hvis du ligesom mig ikke har den store viden, ja så har de”, siger hun.

 

Derfor

Hans Hundevad er en aktiv 78-årig pensionist, der gerne vil gøre en god gerning og samtidig få lidt penge ud af det.

“Det er ikke fordi der er så mange penge i det, men selvfølgelig er det da rart at få et par tusinde engang imellem. Grunden til at jeg meldte mig er, at jeg på den måde stadig kan være til gavn og være social og aktiv. Sætter jeg mig først ned i stolen med en kop kaffe og kigger ud i luften, så er det det går galt. Men skal holde sig i gang”, fortæller han.

Han er meget fleksibel og kommer gerne efter almindelig fyraften, hvis det er der, kunden kan.

“De eneste dage jeg ikke kan er den dag, jeg spiller tennis. Så er hele dagen reserveret til det, og så selvfølgelig, hvis jeg skal på ferie. Ellers synes jeg kun det er hyggeligt at komme ud og snakke med folk”, fortæller han.

Hans Hundevad laver alt arbejde undtaget hvaearbejde, for det har han rigeligt af selv, fortæller han.

“Men jeg har altid lavet alting selv derhjemme, så jeg har stor erfaring med alle mulige opgaver”, fortæller han.

Det samme har Kurt Rasmussen – han var tømrer gennem 44 år – de sidste 21 år som selvstændig mester.

“Jeg elsker også at holde mig i gang. Men målet er ikke at vi skal tage brødet ud af munden på håndværkerne – slet ikke. Jegf ser os ikke som en konkurrent, for vi tager faktisk kun de opgaver som håndværksfirmaerne ikke selv vil tage. Det er svært i dag at få en tømrer ud i dag til at hænge billeder op. Det vil de slet ikke køre ud til. Og med de opgangstider vi har, kan du slet ikke få fat i dem, da de har travlt med nybyggeri. Som nu i dag hvor Lotte skal have skiftet greb i køkkenet. Det ville en tømrer jo skulle køre ud til i arbejdstiden, hvis han overhovedet kunne få tid til det. Og så koster det meget mere end vi tager for det. Og så er det jo ikke sikkert at Lotte overhovedet havde ringet efter hjælp, men måske prøvet selv og ikke være sluppet heldigt fra det. Med os får du fleksibilitet og ingen opgave er for lille”, fortæller Kurt Rasmussen.

En besser koster 295 kroner i timen inklusive moms + kørsel. Kræver reparationen autorisation koster det 375,00 kroner. Regningen kan fratrækkes i skat.

Af beløbet får håndværkeren selv omkring 150 kroner. En pensionist må tjene godt 122.004 kroner om året før de ekstra pensionstillæg bliver taget fra ham, og derfor er der her grobund for at besserne kan tjene en ekstra skilling til at forsøde tilværelsen med.