I Randers Kommune skal politikerne i Udviklingsudvalget i denne uge tage stilling i en sag, der får stor trafikal betydning og vil påvirke både borgere og private virksomheder. Det drejer sig om linieføringen af ny havnevej og klimabroen syd for fjorden

 

Jesper Møller fra Houlberg & Wittrup er glad for udvikling, men også presset over at skulle flytte i løbet af kun et år.

“Planer som i bogstaveligste forstand går direkte igennem min virksomhed her på Ørneborgvej – Houlberg & Wittrup, Mazda og Suzuki forhandler. Og ikke om fem år – men om et år”, siger Jesper Møller.

Efter weekendens news-break er hans vigtigste budskab til alle gode kunder og til hans fantastiske og hårdtarbejdende kollegaer og medarbejdere, at de kan være helt rolige. Om to år vil de se tilbage og konkludere, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

“Kommunens plan er overordnet set fornuftig. Både ”Byen til vandet” med boliger, havnebad, street food samt aflastningen af Randers bro og ikke mindst udfordringerne omkring vandmasserne i midtbyen har min største opbakning. Derfor er jeg som udgangspunkt fuldstændig enig i alt, hvad kommunen har fremlagt for mig”, mener Jesper Møller.

“Jeg må dog indrømme, at jeg synes, at informationen om, at min virksomhed skal jævnes med jorden kom alt for kortfristet i forhold til, at politikere og medierne blev informeret om planerne. Fredag blev jeg indbudt til allerførste møde med kommunen med dagsordnen ”Vi skal bruge din bygning – senest sommer 2021”. Og dagen efter, lørdag, var nyheden på forsiden af en stor, lokal avis”.

På mødet i fredags forklarer kommunen ham flere gange, at finansieringen til første step er på plads og kan begyndes ’nu’. Samt at klimabroen og nordsiden af projektet er ’step 2’ og påbegyndes i 2030.

“Jeg bliver også informeret om, at man lovmæssigt er så langt med planerne, at kommunen ved et frivilligt forlig vil kunne købe min bygning allerede nu. Også selvom projektets opstart endnu ikke er vedtaget. Formentlig samme fremgangsmåde som ved opkøb af diverse ejendomme / grunde på Århusvej gennem de sidste mange år”, fortæller Jesper Møller.

 

Frivillig tvang

Netop et frivilligt og fair forlig ligger kommunen på sinde, så man ikke ender i tvangsekspropriering. Kommunen forsikrer samtidig Jesper Møller om, at han som virksomhedsejer er en vigtig spiller og partner for Randers Kommune, hvor både han, virksomheden og de 34 medarbejdere betaler skat. Ingen ønsker tydeligvis at lukke / lægge en lokal, velfungerende virksomhed ned grundet disse planer.

“Samtidig bliver jeg naturligvis gjort opmærksom på, at træerne økonomisk set ikke vokser ind i himlen… og i yderste konsekvens kan loven komme i spil”, supplerer han.

Hvordan opgør man værdien af et bilhus, som kunderne har kunnet finde på præcis samme adresse gennem flere årtier?

“Dertil kommer, at vi for ca. tre år siden totalrenoverede hele ejendommen fra gulve til lofter og alt derimellem. Vi foretog omfattende energi- og ventilationsforbedringer. Og vi byggede dækhotel og vaskehal m.m. Mange-mange timer, ekstremt mange ressourcer og adskillige millioner har jeg bekostet på at få en tidsvarende og optimeret forretning for vores kunder og arbejdsplads for mine medarbejdere – både hvad angår salgsafdeling, værksted, indskrivning, kantine, mødelokale, reservedele og udendørsarealer. Så det trækker lidt i mundvigene ved tanken om at skulle aflevere det hele til kommunen.

 

Alle, der ved det mindste om virksomhedsflytninger og domicilbyggeri vil vide, at det er praktisk talt umuligt for mig at købe en grund, bygge et nyt bilhus og flytte ud af det gamle på et år og der til kommer økonomien også i spil”, siger Jesper Møller.

“Houlberg & Wittrup er mit hjertebarn. Og derudover er virksomheden hjemsted for dygtige medarbejdere og Randers-borgere og base for ekstremt mange gode bilkunder”. Han ser meget frem til de kommende forhandlinger og realisering af kommunens planer og vil nu trække i et nyt sæt arbejdstøj med henblik på at få etableret den helt rigtige aftale for alle parter.

“Jeg er klar over, at det er en politisk balancegang med det formål at finde en fair løsning, som tilgodeser mine 34 medarbejdere, mig som virksomhedsejer og naturligvis skatteborgernes penge, som skal forvaltes fornuftigt. Jeg er et positivt menneske, der ser lyst på livet og ønsker det bedste for Randers bys udvikling. Min tillid til kommunen er stor, og vi tager det alle roligt, og jeg byder fremtiden velkommen”.

 

Man kan se mere om planerne på kommunens hjemmeside – www.randers.dk under demokrati og udviklingsudvalgets dagsorden for torsdag 5. marts.