I de sidste snart 14 år har Karin Michaëlis Selskabet kæmpet for, at den tidligere forfatter fra Randers igen vil få en fremtrædende placering i dansk litteratur. 70 år efter sin død får Karin Michaëlis nu derfor sin egen buste

 

Engang var hun en meget kendt forfatter i store dele af verden, siden er Karin Michaëlis dog næsten gået i glemmebogen.

Karin Michaëlis’ forfatterskab er historien om telegrafistens datter fra Randers, der endte med at blive en af de mest populære forfattere i Europa. Flere af hendes bøger blev filmatiseret i Hollywood og Berlin med eksempelvis stumfilmsstjernen Asta Nielsen. Nogen mener endda, at Karin Michaëlis’ var inspirationen til Astrids Lindgrens bøger om Pippi Langstrømpe.
Igennem hele sit forfatterskab kredsede Karin Michaëlis tematisk om kvindeundertrykkelse, kvinders psykologi og seksualitet. Hun opnåede blandt andet stor popularitet med romanen ‘Barnet’ i 1902, der løfter sløret for en teenagers dagbog. Pigen gennemskuer sine forældres hykleri om deres forhold og bliver gradvist klar over seksualitetens farlige magt.

 

Indvies 7. marts

I løbet af 50 års forfatterskab skrev Karin Michaëlis mere end 36 romaner for voksne, 9 børnebøger, og 2 selvbiografier. Det er dette imponerende arbejde, som forfatteren her i 2020 bliver hædret for med en klassisk bronzebuste.
Karin Michaëlis Selskabet har med økonomisk støtte fra blandt andre Spar Nord Bank, Randers Tandhjulsfabrik og en lang række private bidragsydere gjort det muligt at få skabt denne buste. Selve værket er udført af billedhuggeren Gudrun Steen-Andersen, der blandt andet står bag bronze-buster af både H.K.H Kronprinsesse Mary, Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, fhv. statsminister Poul Schlüter og daværende borgmester i Aarhus, Thorkild Simonsen.

“Gudrun Steen-Andersen er valgt til opgaven, fordi hun er kendt for at lave meget vellignende og smukt udførte buster”, siger Kirsten Klitgård, der er redaktør ved Karin Michaëlis Selskabet.

Busten af Karin Michaëlis bliver for første gang vist for offentligheden lørdag 7. marts.

Kl. 13 inviterer Karin Michaëlis Selskabet og Borgmester Torben Hansen til reception i Kulturhusets sal. Her vil Gudrun Steen-Andersens statue blive overdraget til Randers Kommune på den plads, som værket fremover vil kunne opleves på.  Busten kommer til at stå på Karin Michaëlis’ Torv, der grænser op til Stemannsgade og Østervold ved Randers Kulturhus. Gudrun Steen-Andersen deltager selv i afsløringen af Karin Michaëlis-busten.