Mandag 2. marts var Fødevareminister Mogens Jensen på besøg hos Tradium. Med til besøget var Folketingskandidat for socialdemokraterne Iben Sønderup og folketingsmedlem Malte Larsen (S) inviteret og det var en oplysende tur rundt på skolen

 

“Det var et meget spændende besøg, hvor vi fik rundvisning på uddannelsen for Hotel, Køkken og Restaurant. Her fik vi lov at smage små delikatesser, lavet af rester, men som smagte som gourmetmad. Her beviste kokkeeleverne, at man med de rigtige færdigheder og viden kan undgå madspild og alligevel spise lækkert, billigt og sundt”, siger Iben Sønderup.

Herefter blev delegationen vist over i laboratoriet på HTX og fik forklaret, hvordan eleverne på basis af svampe kan fremstille proteiner uden brug af kød. Svampene vokser ved hjælp af kartoffelskræller og kaffegrums.

Det fik fødevareministeren til at fortælle om “vertical farming”, som går ud på, at man kan dyrke svampe og planter i etager. Det kan være en fordel på steder med begrænset plads, fx i storbyer.

 

Alternative proteinkilder

Både brugen af madrester til at fremstille nye måltider og muligheden for alternativ udvikling af proteiner giver grundlag for innovation inden for fødevareproduktion, som kan medvirke til at skåne klimaet for unødigt CO2-udslip og dermed begrænse den globale opvarmning.

“Jeg synes, det er meget glædeligt, at vi i Randers har så gode uddannelser og så dygtige studerende, som kan være med til at bringe både Randers og Danmark ind i en bæredygtig fødevareproduktion i fremtiden”, pointerer Iben Sønderup.

Det mente fødevareminister Mogens Jensen også:

“I kommer til at påvirke danskernes holdning til, hvilken mad der er klimavenlig og hvilken mad, det kunne være godt at lave hjemme ved dem selv i fremtiden,” sagde han.

Fremtidens fødevarer var omdrejningspunktet, ved mandagens besøg.

På Tradium HTX arbejder eleverne ofte i laboratorier. Her omsætter de studerende teori til praksis. Her kreeres blandt andet øl, penicillin og svampe. Her forstået som den slags svampe, der en dag kan erstatte bøffen på din tallerken.

I undervisningen arbejder eleverne med at finde alternative proteinkilder, der kan erstatte kød. Derfor har de dyrket svampe, som kan vokse sig store ved hjælp af madrester, fortalte eleverne på HTX.

De studerendes projekt er et eksempel på, hvad fødevareministeren tænker, der er brug for i fremtiden.

“Det er jo den vej, som samfundet skal. Så det er et rigtigt godt grundarbejde, I laver her”, sagde fødevareminister Mogens Jensen, henvendt til eleverne.

 

Kreativ brug af rester

At få mere ud af rester og indrette sig efter årstiderne er også en af topprioriteterne på Tradium Hotel, Køkken og Restaurant (HKR), hvor blandt andet fremtidens kokke bliver uddannet. Her arbejder de med at minimere madspild og lærer eleverne at sammensætte menuer efter hvilke varer, der er i sæson netop nu.

“Eleverne har i dag lavet mad baseret på rester og uden brug af opskrifter. De har måtte gå kreativt til opgaven og se, hvad de kunne få ud af de tilgængelige råvarer”, fortalte Lykke Kristensen, der er uddannelsesleder på Tradium HKR.

Lykke forklarede ligeledes, hvordan det kan være en udfordring at bruge økologiske råvarer, uden at prisen bliver dyrere på retterne. Under besøget på HKR blev ministeren budt på mange smagsprøver, og han var ikke mindst interesseret i, hvordan eleverne lavede en bestemt type chips.

At arbejde med sådanne projekter understøtter også sammenhængskraften imellem eleverne på HTX, der skal udvikle fremtidens fødevarer, og de studerende på HKR, der skal tilberede dem. Samtidigt er det også vigtigt i arbejdet henimod at opfylde FN’s verdensmål.

Det kom fødevareministeren også ind på i en efterfølgende dialog med elever og undervisere, hvor han netop understregede vigtigheden af at udvikle vores samfund i en mere bæredygtig og grøn retning.

“I (eleverne, red) kommer til at påvirke danskernes holdning til, hvilken mad der er klimavenlig, og hvilken mad der kunne være godt at lave hjemme ved dem selv i fremtiden. Det er en spændende opgave”, fortalte ministeren.

 

Det skal smage godt

For eleverne er det også super spænende at arbejde med fremtidens fødevare og være med til at gøre noget godt for klimaet. Her kan lidt gøre meget.

“Det er jo ikke fordi folk kun skal leve af svampe. Hvis nu vi eksempelvis kan skifte halvdelen af kødet ud med noget svampebaseret eller en anden erstatning, så vil det jo også gøre meget”, forklarede HTX-eleverne. De understregede dog også, at forbrugerne skal være med på omstilling, hvilket ministeren var enig i.

“Vi skal pirre danskernes lyst til at lave mad af nogle andre produkter og sammensætte deres tallerken på en anden måde. Hvis vi skal flytte danskernes madvaner, så skal smagen også være rigtig god”, sagde ministeren.