På Kristrup Skole har det pædagogiske læringscenter netop åbnet Restaurant Bogslugeren

 

Midt i februar 2020 slog PLC på Kristrup Skole dørene op for Restaurant Bogslugeren. Idéen stammer fra konceptet “Booktasting”, som læseaktøren Bitten Nørgaard Mikkelsen blev inspireret til, da hun sammen med læseaktører fra Randers’ øvrige folkeskoler fik et kompetenceløft på Læringscenter Randers i skoleåret 2018/2019.

Gennem to uger har elever fra 4. og 5. klasse været inviteret til bogsmagning, med dug på bordene og levende lys. Menuen er sammensat af forskellige genrer, der er målrettet klassernes alder og læseniveau, og byder blandt andet på titlerne “Go Gaming”, “Bækager” og “De 5 i fedtefadet”.

“Der er en helt særlig stemning i bogrestauranten. Der sænker sig en ro, når børnene går i gang med at læse. De er koncentrerede, og man kan mærke, at de labber det i sig. Vi ved, at børnene godt kan lide at sidde med en rigtig bog, og så skaber vi det rum og den tid, de har brug for,” siger Bitten Nørgaard Mikkelsen, læseaktør på Kristrup Skole.

Nicklas Alsted Glargaard Pedersen fra 4.a på Kristrup Skole er en af de elever, der efter besøget på restauranten har fået mere smag for at læse.

“Jeg læser normalt kun, når min playstation eller mobil er gået ud, men jeg har fået mere lyst til at læse, efter vi har været i restauranten. Det gjorde det meget sjovere, at vi var på restaurant. Jeg tror, at hvis vi havde sådan en derhjemme, så ville jeg læse mere. Hvis man kunne gå ned i restauranten i pauserne, så ville jeg også gøre det,” siger Nicklas.

 

Smagsprøver på ny litteratur

I restauranten får eleverne seks minutter til hver bog. Efter hver bog, giver de den stjerner og sender den videre til sidemanden. Menukortet indeholder til sidst billeder af alle seks bøger, elevernes egne anmeldelser samt information om, hvor bogen kan findes på hylden i biblioteket. Eleverne når ikke at læse en hel bog, det er kun en smagsprøve, så det er helt op til dem, om de vil starte fra side 1 eller side 42.

På den måde bliver eleverne inspireret til at læse bøger, de måske aldrig havde overvejet selv at læse. Drengene får øjnene op for “pigebøgerne” og omvendt, alle får øjnene op for nye genrer, og de bøger, som eleverne ellers synes ser kedelige ud, får en ny chance. I alle klasser, der har været forbi restauranten, har der været stor efterspørgsel på bøgerne fra menuen, der er nyindkøbte til formålet.

“PLC er skolens omdrejningspunkt, det er her børnene bliver inspireret og motiveret til at læse, men også til generel læring. De oplever det som noget sjovt at være her, og de får en begejstring over noget. Efter eleverne har været i restauranten bliver bøgerne meget populære, og de står i kø for at få lov at låne dem. Indtil videre har vi købt nye bøger ind til formålet, men det næste vi skal er at lave en menu med gamle bøger, så de kan få nyt liv,” siger skolebibliotekar, Hanne Dauggaard Nielsen.

 

God læsning

En af de elever, der skyndte sig at låne nogle af bøgerne med hjem, er Clara Lopes Møhlenberg.

“Det var rigtig godt, at man fik læst noget forskelligt, så man kom til at prøve at læse noget, man ellers ikke ville. Det var hyggeligt med lys og tallerkner, og det var godt fundet på, at man fik tid til at give bøgerne stjerner. Jeg kan godt anbefale det til andre skoler i hvert fald. Jeg skynder mig hver aften, så jeg kan nå at læse inden jeg skal sove, og jeg lånte også to af bøgerne med hjem bagefter,” siger Clara.

Når alle 4. og 5. klasserne har været i restauranten, kommer den i en periode til at stå åbent for de klasser, der alligevel er på biblioteket for at låne nye bøger til timerne. Bitten og Hanne leger lidt med idéen om, at eleverne til efteråret kan booke plads ved et bord i restauranten i frikvartererne og få sig en stille læsestund.