Når det ser allerværst ud, skal vi huske, at der ofte kommer noget godt på den anden side, og at idéer også kan arbejde og vokse, når der er krise. Henrik Knudsen fra Memphis Mansion er et godt eksempel på dette

 

Henrik Knudsen gik og rodede med ideen om Graceland Randers i midten af 00’erne. Landet røg ind i en finans- og gældskrise, men Henrik Knudsen fik alligevel samlet opbakning til bygning af en sydstatsbygning på et hjørne i Paderup.

På grund af den nuværende situation har de for øjeblikket kun take away fra hjørnebygningen. Museet er lukket, ingen sidder ved bordene i restauranten, og ingen ved endnu, hvornår det bliver anderledes.

Men Henrik Knudsen er alligevel glad for, at han trods alt kan tilføre lidt normalitet til en underlig hverdag i denne tid, og kunderne er glade for, at de kan bytte deres normale besøg på restauranten Highway 51 ud med en papirspose med mad fra køkkenet. Det giver mulighed for alligevel på en måde at fejre fødselsdagen, bryllupsdagen eller bare at slappe af efter en måske lidt anderledes arbejdsdag.

 

Nye muligheder

I 2008 kom finanskrisen ind over Danmark. Den startede for alvor med krakket i Lehmann Brothers i USA i midten af september 2008. Efter 10-15 dage kunne man begynde at mærke følgerne i Danmark, og allerede i oktober 2008 begyndte finanskrisen at ligne en gældskrise med låste pengestrømme. Ingen ville låne ud til andre.

I starten af 2009 var tingene således frosset til. Ingen vidste reelt, om ens pengeinstitut ville overleve. Det var stort set umuligt at låne penge i banken, og folk med penge turde knap nok sætte dem i banken eller spredte dem rundt omkring for at minimere risikoen. Folk blev arbejdsløse, der var krise, og i bund og grund så det hele temmelig svært ud i 2009.

Forestil dig billedet i 2009: Ind af døren hos en ven ved en lokal erhvervsvirksomhed kommer en glad mand. Han har en drøm om en sydstatsvilla, og den bygning skal placeres det bedste sted i hele byen.

”Hvem tror du, at jeg kan gå til?” spørger Henrik Knudsen fra Elvis Unlimited i Underværket med slet fynsk dialekt i stemmen.

”Jeg skal altså have bygget det her Graceland Randers, som jeg har drømt og talt om i flere år”. Svaret fra vennen er:

”Det kommer ikke til at ske lige på det nærmeste – alt er jo fuldstændigt lammet. Jeg har ingen anelse om, hvem der har nogle penge, men bankerne har i hvert fald ikke.”

 

Bjørnebanden

Henrik Knudsen, som hele Randers i dag kender som manden bag Graceland Randers, nu Memphis Mansion, er dog lidt som en tumling. En tumling er et stykke legetøj, der retter sig selv op, når det væltes. Præcis hvad vi har brug for i Danmark nu – og præcis hvad vi også havde brug for i 2009.

Henrik Knudsen søgte nemlig ufortrødent videre, og senere i 2009 fik han således sit første møde med, hvad han med affektion i stemmen kalder ’Bjørnebanden’. Tre lokale erhvervsfolk, der siger ”det tror vi på, det vil vi gerne hjælpe med”.

Der bliver lavet papir på tingene, Randers Kommune sælger gruppen en grund på en god placering, og ud af mulden kommer Graceland Randers, der åbner i april 2011.

 

Succes med take away

Ni års fødselsdagen i år ser dog ud til at blive en stille en af slagsen med de nuværende restriktioner, men det kan ikke overraske nogen, at Henrik Knudsen og hans stab på Memphis Mansion igen har forstået at udnytte tumlingens egenskaber. De har simpelthen lavet Memphis Mansions restaurant Highway 51 om til take away restaurant. På samme måde som mange andre af byens restauratører har gjort med deres køkkener. Med ’krofatter’ hårdt arbejdende ude foran, kokken i køkkenet, afspritning af nærmest alt og alle, og kunder der kommer ind efter take away i en lind strøm, men med behørig afstand imellem.

”Det er fint i hverdagene – og dejligt hektisk i weekenden,” siger Henrik Knudsen.

Fra Din Avis kan vi kun sige tak til Memphis Mansion og tak til alle byens andre restauranter og restauratører – både Jer, som har lagt om til take away – men også Jer, som har valgt at holde helt lukket. Vi håber, at I og Jeres folk alle er der på den anden side og glæder os til igen at besøge Jer. Vi er nemlig alle tumlinger: Vi ender på benene bagefter.