To mænd tiltales for hærværk på den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers og for flere andre forbrydelser, oplyser Østjyllands Politi torsdag.

Også hærværk mod en bogcafé i Arhus, der sælger litteratur om kommunismen, og forhånelser af homoseksuelle indgår i det anklageskrift, som er blevet sendt til retten.

Siden sagen kom frem i november har politiet fundet ud af, at der i et netværk blev sendt beskeder gennem en krypteret kommunikationstjeneste, oplyser anklager Cathrine Brunsgaard.

– Det er en af grundene til, at vi mener, at der er beviser for, at der er tale om planlagte og koordinerede handlinger, og at kriminaliteten har baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, udtaler hun.

De to nu tiltalte blev varetægtsfængslet 12. november. 4. marts blev de løsladt af Vestre Landsret.

Mændene har forbindelse til det højreradikale miljø. Det har tidligere været fremme, at den ene var såkaldt redeleder i Den Nordiske Modstandsbevægelse, Nordfront.

Tiltalen drejer sig blandt andet om overtrædelse af den bestemmelse i straffeloven, som handler om forhånelse på grund af etnisk oprindelse, religion og seksuelle orientering.

Angrebet mod den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers omtales i anklageskriftet som hærværk “af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter”. Desuden blev gravfreden krænket.

84 gravsten blev overhældt med maling, ligesom seks gravsten blev væltet.

Sagen skal afgøres af Retten i Randers.