We Walk-kampagnen har fået borgerne i Randers Kommune ud at gå i naturen. Nu skal endnu flere med

 

I Randers Kommune har de haft stor succes med at få borgerne med ud at gå. Der er startet gåhold op alle ugens dage i forskellige områder af kommunen, som dog i øjeblikket er på pause grundet coronavirussen.

Det er sket, efter at den landsdækkende kampagne ”We Walk” i samarbejde med Randers Kommune og Randers Sundhedscenter afholdte tre gåværtsaftener i efteråret, hvor over 40 gåværter blev uddannet. De frivillige gåværter arrangerer gåture i lokalområdet, og de er afgørende for, at flere kommer ud og bevæger sig.

”Gåværterne er med til at samle borgere i lokalområdet og få dem med ud at gå. De gør en kæmpe forskel, og det skal de blive ved med. Men vi skal også have mange flere med ud at gå,” fortæller Jesper Jakobsen.

I foråret skulle der have været afholdt en række inspirationsmøder, som er blevet udskudt på ubestemt tid. ”We Walk” og Randers Kommune håber på, at coronavirussen snart kommer under kontrol, så konceptet kan bredes til blandt andet Langå, Assentoft og Spentrup.

 

Lav barriere

Ifølge Jesper Jakobsen, projektleder på Bevæg dig for livet i Randers Kommune, er der en helt særlig grund til, at gåturen tiltaler danskerne.

”De fleste kan gå en tur. Der er ikke de store krav til fysik eller udstyr. Vi hører ofte, at man har planlagt at gå en halv time, men lige pludselig har man gået en time, fordi det bare er en rigtig god oplevelse at komme ud og bevæge sig, samtidig med at man er sammen med andre,” forklarer Jesper Jakobsen.

I de sidste par uger har der været stor aktivitet blandt borgerne i Randers Kommune, som går, løber og dyrker motion udenfor som aldrig før. Det hænger blandt andet sammen med situationen med coronavirussen lige nu og det exceptionelt gode vejr, foråret har budt på.

”Nu har det heldigvis været godt vejr et stykke tid, og så ser vi også, at danskerne kommer ud at gå en tur. Dét ser vi gerne fortsætter, også når den normale hverdag rammer igen, eller når vejret bliver dårligere,” fortæller Jesper Jakobsen.

 

Danskerne går i uge 19

Når coronavirussen har forbudt større forsamlinger, må man tænke i andre baner. Det har We Walk-kampagnen gjort ved at invitere hele landet med på en gåtur i uge 19 – hver for sig.

”Vi vil rigtig gerne have danskerne ud at gå inden for de rammer, der er. At komme ud og mærke den gode oplevelse det er, når man går en tur. Mærke, at man får brugt noget energi. Og så er det jo oplagt at komme lidt væk hjemmefra; væk fra hjemmekontorerne, huset og haven – og ud i naturen,” fortæller Jesper Jakobsen.

Det kræver ikke særlig meget at kunne være med. Det eneste krav er, at det skal være i uge 19, frem til søndag 10. maj. Man bestemmer selv sted, tidspunkt og distance.

 

Behov for at mærke fællesskabet

We Walk handler ikke kun om at få danskerne ud at bevæge sig, men det handler også om at gøre det sammen. På grund af omstændighederne er det ikke muligt fysisk at bevæge sig sammen med naboen eller kammeraterne, men så er det heldigt, at det i dag kan lade sig gøre at skabe virtuelle fællesskaber.

”I år har vi været nødt til at tænke lidt anderledes på grund af coronavirussen. Selvom vi ikke kan opfordre folk til at gå sammen fysisk, kan vi stadig skabe et stort gåfællesskab virtuelt,” siger Jesper Jakobsen.

Ved at tilmelde sig Facebook-begivenheden ’WE WALK – #sammenhverforsig’ og bruge hashtagget #sammenhverforsig kan man vise, at man støtter op om WE WALK-fællesskabet i uge 19.

WE WALK opfordrer alle, der går en tur i uge 19, til at dele, hvor mange kilometer de har gået. Til sidst bliver alle gåture lagt sammen, så det kan offentliggøres, hvor mange kilometer, der i fællesskab er blevet tilbagelagt.

”Vi håber, danskerne vil bakke op om WE WALK og komme ud og gå en masse skridt i kampagneugen,” fortæller Jesper Jakobsen.