Lys på bygninger, opfordring til at sætte lys i vinduerne og deltagelse i fællessang via TV. Fejring af 75året for Danmarks befrielse bliver sammen men hver for sig

 

Det der skulle have været en lys 4. maj aften med alsang på Skovbakken i Randers og sideløbende perlerækker af arrangementer i de omkringliggende byer for at fejre 75 året for Danmarks befrielse, er nu ændret til en 4. maj med smukt lys på ikoniske bygninger i Randers og opfordring til at sætte lys i vinduerne. Og samtidig bliver kransenedlæggelser 5. maj nu foretaget af et lille følge uden adgang for flere.

 

Lys på bygninger

Fem ikoniske bygninger i Randers får fra 4. maj om aftenen og frem til 5. maj om morgenen en belysning i rød-hvid for Dannebrog og blå for Royal Air Force baretterne, der som en del af de allierede styrker, befriede Danmark. De fem bygninger er regnskoven, Sparekassen Kronjylland på Tronholmen, Verdos skorsten, Hotel Randers og Memphis Mansion.

 

Lys i vinduer

Da danskerne kl. 20.36 4. maj 1945 hørte frihedsbudskabet over radioen fra BBC i London, stormede folk ud i gaderne. Over hele landet tændte man levende lys i vinduerne. En spontan reaktion der siden har været en tradition hvis man er hjemme. 1900 kronelys, der skulle have været en del af arrangementet på Skovbakken, bliver i stedet delt ud til forsamlingshuse, kulturhuse og kirker.

 

  1. maj – kransenedlæggelser

Danmark blev officielt befriet 5. maj 1945 kl. 08.00. I løbet af besættelsen kæmpede modstandsbevægelsen mod værnemagten.

”Også i Randers Kommune valgte mange at deltage i modstandsbevægelsen. I dyb taknemmelighed og i respekt for dem, lægger vi 5. maj kranse og mindes vores modstandsfolk. Vi siger tak endnu engang,” fortæller Torben Hansen.

Normalt ville mindehøjtidelighederne være åbne for alle, men på grund af forsamlingsforbuddet er det desværre ikke muligt. Alle er i stedet velkomne til at gå forbi efter 5. maj. Ved kransenedlæggelserne vil Torben Hansen på vegne af Randers Kommune lægge en krans med rød-hvidt-blåt bånd med teksten 5. maj og ”Randers Kommune”. Herefter spiller trompetisten Thomas Ingemann og sanger Kasper Laursen synger ved hvert sted.

 

Kransenedlæggelserne foregår på Hobrovejens skole, Randers Statsskole, Nordre Kirkegård, Skovbakken frihedsmonumentet, Østre Kirkegård, Havneområdet, mindeankeret og Hvidsten, mindelunden.

Randers Marineforening og Randers Havn deltager ved mindeankeret, ”Hjemmeværnskompagni Hvidsten” deltager på de to kirkegårde og Skovbakken, og på de to skoler deltager repræsentanter fra ledelse/bestyrelse.

 

Toner fra to tårne

Sct. Mortens Kirke og Sct. Peders Kirke fejrer også befrielsen 4. maj.

Klokkerne i Sct. Mortens kimer i tidsrummet kl. 19-20 og derefter giver Christian Præstholm koncert på kirkens klokkespil.

Kl. 20.35 fortsætter musikken fra Sct. Peders kirketårn. Det er trompetist Thomas Ingemann og Jonas Lindh på basun, der blæser ud over Randers B blandt andet ”Prelude fra Te Deum”. Det blev brugt ved radioudsendelsen fra London 4. maj 1945.