Direktør for Randers Regnskov Henrik Herold kan slet ikke få armene ned i disse dage – Regnskovens løvetamarinpar, som er en truet art, blev 6. maj forældre til to små uldtotte på cirka ti centimer

 

“Du aner slet ikke, hvor nuttede de er – de er så nuttede, at jeg er lige ved at tisse i bukserne”, udbryder direktøren, da Din Avis ringer for at høre mere til de små truede aber.

“På en skala fra et til ti, er det her en 10´er. Dette er det første succes nogen zoologisk have har lavet med en regering”, fortæller han.

Projektet med at huse de små løvetamariner er et samarbejde med den brasilianske regering og Randers Regnskov og har Bengt Holst fra Københavns Zoo som primusmotor.
I det sydøstlige Brasilien lever en abe, der er så sjælden, at den blev betragtet som kritisk truet på IUCNs rødliste i 1990´erne. Dengang var der kun omkring 400 gyldne løvetamariner tilbage i naturen, men takket været et omfattende avlsarbejde er bestanden i naturen i dag oppe på omkring 1400 kønsmodne individer, og arten har skiftet status fra kritisk truet til truet.
“Så det var en meget glædelig nyhed, da vi så, at vores to gyldne løvetamariner er blevet forældre til ikke bare én, men hele to små, rødhårede uldtotter.

Der er tre zoo´s i Danmark, der har de små orangerøde aber – der som helt små, er mere gule og har en sort hanekam.

“Vi er rigtig glade, men jeg må sige, at det også er et meget harmonisk par, vi har her i regnskoven. Da de ankom for halvandet år siden, var hunnen lidt skaldet forskellige steder, men begge trives godt og nu er resultatet altså tvillinger”, fortæller Henrik Herold.

Abearten yngler typisk hvert andet år og får et kuld unger.

Indtil regnskoven forhåbentlig kan få lov at åbne efter 8. juni – hvis alt går vel – kan man nyde synet af de små på billeder.