I EU er selskabsskatter et kludetæppe af forskellige satser, der betyder, at den skat som et selskab i EU betaler svinger mellem 35 % og ned til 0 %.

Hvis man som selskab virker på det internationale marked, kan man vælge at anlægge selskabet der, hvor betingelserne er bedst mulige. Her spiller størrelsen af selskabsskatten ind.

Det er der reelt ikke noget ulovligt i, og det er da også pligten for enhver ledelse af et selskab at sørge for, at selskabet har netop de bedste muligheder for god drift.

Selskaber udenfor EU som ønsker adgang til det lukrative EU-marked, vælger ofte at lægge et datterselskab der, hvor skatten er lavest.

Amerikanske selskaber f.eks. vælger oftest Ireland, nok ikke blot for det sproglige fællesskab, men måske mere fordi selskabsskatter i Ireland hører til de laveste i EU.  Eller man kan gå linen helt ud og vælge at placere sig på en adresse i Luxembourg, hvor skatten kan komme helt ned på 0.

Med varens fri bevægelighed i det indre marked kan man således placere et selskab i Irland, selv om det egentligt f.eks. er det spanske marked, man ønsker at sælge sine varer på.

Det bliver den spanske statskasse jo ikke fed af, men det bliver til gengæld den irske, hvis den altså huser selskabets adresse.

I disse Corona tider har vi igen set den påfaldende sammenhæng, at de sydlige landes statskasser

Ikke er så velpolstrede, som de nordlige.  Derfor er der i EU iværksat store hjælpepakker på anmodning fra især de sydlige lande, der har været hårdt ramt af Cov19.

Tiden er nu til at EU-politikerne på den baggrund tager fat på at harmonisere selskabsskatter og skatteregler i EU, så de enkelte lande får en mere retfærdig andel af skatterne i forhold til aktiviteter

og dermed kan polstre sig bedre.

Grænseoverskridende internationale selskaber i skattely er konkurrenceforvridende og nærmest en urimelig krigserklæring overfor de lokale selskaber.

EU har i forvejen netop en dansk konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Derfor bør

de danske EU-politikere være mere førende i denne proces med at harmonisere skatteniveauet til det danske niveau på 22%, som blev fastsat af den forrige socialdemokratiske regering, som vel burde kunne være et passende udgangspunkt for hele EU.

Harmoniserede selskabs- og skatteregler i EU ville fjerne ræset mod bunden, fjerne oplagte urimeligheder og styrke sammenholdet i EU.

 

Simon Simonsen

Medlem af Venstre

  1. Boulevard 17

8920 Randers