Fra på mandag 8. juni går et omfattende renoverings- og restaureringsarbejde i gang på en af de mest kendte bygninger i Randers. Det Gamle Rådhus fra 1778 skal have nye facader, og arbejdet på den fredede bygning vil blive udført efter traditionelle byggemetoder, så facader og vinduer bliver genopført i den oprindelige stil

 

Det har oplevet lidt af hvert, Det Gamle Rådhus på Rådhustorvet i Randers. Gennem tiden har det huset hele Randers Kommunes administration, haft masser af prominente og kongelige besøg, udgjort rammen om utallige vielser og særlige anledninger. Og så er det her, at Randers Byråd under normale omstændigheder holder sine møder.

Men den ellers fredede bygning er også blevet forstyrret. Ikke mindst i 1930, hvor verdenspressen fulgte med, da det tonstunge rådhus ved hjælp af jernbjælker og reb blev flyttet syv meter for at give plads til den stigende trafik i Randers by.

Og nu bliver Det Gamle Rådhus så forstyrret igen. Denne gang får det godt nok lov at blive stående, men til gengæld skal hele bygningen pakkes ind i plastik. Det sker, når et omfattende renoverings- og restaureringsarbejde af facaderne går i gang fra mandag den 8 juni 2020.

 

Facader og vinduer bliver genopført

I årenes løb er rådhusets facader løbende blevet repareret med forskellige mørtel- og malingtyper, og det har resulteret i fugtophobninger og revnedannelser i murværket. Det skal der gøres noget ved, og da rådhuset er en fredet bygning, er der skærpede krav til vedligeholdelsesmetoderne fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Derfor bliver facaderne nu renset helt fri for maling og puds. Herefter vil det bare murværk blive renoveret, og til sidst bliver facaderne pudset op igen med kalkmørtel og kalket efter de samme metoder som man brugte dengang, rådhuset blev bygget i 1778. Det vil bl.a. betyde at murværket kan “ånde” igen og komme af med den fugt, der bliver tilført fra undergrund og slagregn.

Ud over murværket, bliver alle vinduer renoveret. Her bliver al gammel maling fjernet, rådskader bliver udbedret, vinduesrammerne bliver malet med linoliemaling og alle vinduesbeslag vil ligeledes blive restaureret.

 

Arbejdet kan kun udføres i tørre og varme perioder

De særlige behandlinger af murværk og vinduer er kun mulige at lave i varme og tørre perioder, og derfor bliver arbejdet udført nu.

Især arbejdet med at afrense facaderne vil medføre støjgener, og det vil støve en del. Sidstnævnte er baggrunden for, at hele bygningen bliver pakket ind i plastik. Ved samtidig at skabe et undertryk, vil støvet nemlig holde sig inden for inddækningen, så det stadig er muligt at shoppe og bevæge sig rundt i midtbyen uden risiko for at blive dækket af støv.

Efter planen vil Det Gamle Rådhus stå klar med nye facader i slutningen af oktober 2020, og den samlede pris for arbejdet bliver på omkring 1.8 millioner kroner.

 

Tidsplan for arbejdet

Renoveringen af facaderne på Det Gamle Rådhus udføres over to etaper med start 8. juni, hvor rådhuset pakkes ind i plastik for at undgå støvgener. Der vil dog være støjgener under dele af arbejdet.

 

  1. etape består af de facader, der vender mod Rådhusstræde, Rådhuspladsen samt facaderne ved de offentlige toiletter. Den støjende del af arbejdet vil her være fra 11. juni og ca. en måned frem.

 

  1. etape består af facaderne på gårdsiden bag selve rådhuset. Den støjende del af arbejdet vil her være fra udgangen af august og ca. tre uger frem.

 

Alt arbejde vil udelukkende blive udført mandag-fredag i tidsrummet kl. 07.00-18.00. Arbejdet ventes helt afsluttet med udgangen af oktober i år.