Vi skal 120.000 år tilbage i tiden – dengang levede der hulehyæner lige midt i Randers. Det fortæller første etape af Randers Regnskovs Tidsrejse om, når den åbnede lørdag 27. juni med hyænesletten og naturtro Red Wood træer, der også voksede her før sidste istid

 

Som altid, når Randers regnskov beslutter sig for noget, går de all-in. Hyænesletten, der åbnede lørdag, er ingen undtagelse. Selve hyæneanlægget er på 2300 kvadratmeter og dertil kommer alt det udenom med madpakkeområde og væltede træer og udhulede trælstammer, som man kan gå op og ind i.

“Vi prøver at skabe et stykke af den natur, som var her i området før sidste istid. Vi har plantet de gamle arter rundt omkring, men Mammutterne eller Red Wood-træerne, som de også hedder, var vi nødt til at rekonstruere. Det tager jo et par hundrede år for dem at blive så kæmpe store”, siger Udviklingschef Ole Sommer Bach, der er regnskovens omvandrende  bioleksikon.

Der findes ikke ret mange resten tilbage af den oprindelige før-istidsnatur her i Danmark. Her skal vi længere ned i Sydeuropa, og det er der en helt speciel grund til.

“Da iskappen mavede sig vej ned gennem landskabet skrællede den faktisk et kæmpe lag af jorden og alt hvad der var i den, med sig. Men den nåede ikke hele vejen ned til Sydeuropa, så derfor ser vi vegetationen dernede og ikke heroppe. Et træ vi ser her i dag er Takstræet – men det har dårlige kår”, fortæller Ole Sommer Bach.

Takstræet som står i haver rundt omkring, er også blevet plantet i det nye anlæg. Det samme er Red Wood træet, der kan bliver et par tusinde år gammel. De ses fortrinsvis i USA, og her i Danmark findes der ingen rester efter dem. Man har dog i Frankrig for en hel del år siden fundet en rest.

“Vi har så plantet den her i anlægget, men det bliver jo ikke i det her liv, at vi ser dem vokse sig kæmpe store”, siger Thomas Stensgaard, der er projektleder, anlægsdesigner og biolog.

 

Det stærkeste køn

Sabelkatte, hulehyæner og andre store rovdyr på jagt efter vildheste, næsehorn og elefanter. Her omkring var der et landskab, der vekslede mellem åbne sletter og tætte skove med gigantiske træer på størrelse med et 30. etagers højhus. Det lyder eksotisk men kunne faktisk være en beskrivelse af Danmarks natur lige før sidste istid for 117.000 år siden, hvor klimaet var et par grader varmere end nu og naturen meget vildere.  Og det er den oplevelse som Randers Regnskov forsøger at genskab med tidsrejsen, hvor næste etape åbner næste forår.

Hyænerne ankom til Regnskoven i februar – to hunner (mor og unge) fra Italien og en han er på vej fra enten Norge eller Holland.

“Vi er så heldige, at hyæner er gode til at yngle i fangenskab, så vi skal nok få et kuld og en flok, hvis ellers hannen, som er på vej, og en af hunnerne kan lide ham”, siger Thomas Stensgaard.

Og det er hunnen der bestemmer alt – hun kan nedlægge en han, hvis ikke hun ønsker at parre sig med ham. Og så kan hun lukke af for de nedre dele – faktisk har hun et medfødt kyskhedsbælte.

Begge køn er pumpet med testeron fra fødslen og det giver de slåskampe, som hyænerne er så kendt for.

“Derfor er der også meget plads til hyænerne i anlægget. Det skal være muligt for dem at gemme sig og komme sig efter en slåskamp. Det er noget vi ligger meget vægt på”, fortæller Thomas Stensgaard.

Hyænerne er faktisk enormt store og høje, og hvis de søger i ly ved indgangen til anlægget, kan man stå ansigt til ansigt med dem på vej ind. Et udhulet træ er konstrueret som indgang og her er vinduer ind til anlægget. Her kan hyænerne gå op på et plateau, og publikum vil så stå ansigt til ansigt – skulder ved skulder med dette meget farlige dyr.

“De er utrolig farlige, derfor har vi også sikret anlægget  nedad. Hegnet er højt og skråner indad – men det gør det også under jorden, så de ikke kan grave sig ud”, fortæller Thomas Stensgaard.

Nogle steder kan man foranlediges til at tro at hegnet mellem publikum og hyæne ikke er højt nok, men indenfor er der en grav, og så er hyænen tilmed et klodset dyr.

“De kan ikke hoppe og er ikke specielt adrætte, så vi er ret sikre på at det er helt korrekt udført med deres indhegning. Men man skal ikke lade sig narre. De er meget kloge. Man kunne faktisk sammenligne deres intelligens med en menneskeabes. Så den måde de bliver fremstillet på af blandt andet Disney er ikke helt korrekt. Og så er de utrolig stærke”, fortæller Thomas Steengsgaard.

Dyrepasserne smed forleden et hel gedehoved med horn og det hele ind til de to hunhyæner i karantænehallen hos regnskoven, og i løbet af halvandet minut var det hele væk – knogler, horn, hud og kød.

“De knuser alt med deres kæber, så vi måtte også droppe planerne om at lave udsmykning i anlægget med plastikknogler og kadavere. De ville simpelthen bare knuse det hele”, siger Ole Sommer Bach og griner.

Faktisk nedlægger en hyæne 90 procent af sit bytte selv, så historierne om at de er ådselædere holder ikke hele vejen.

Sammen med hyæneanlægget er bygget en betonstald i bedste Jurassic Park-stil, hvor hyænerne kan gennes hen i tilfælde af en nødsituation. Det kunne være stormvejr.

“Når der kommer storm, vil vi genne dem i stalden, og så kan vi bagefter gennemse anlægget og hegnet, om det er intakt, inden vi lukker dem ud igen”, fortæller Thomas Stensgaard.

 

Dåsemad

Hyænesletten er tænkt som et nedslag i tiden.

“Vi adskiller os fra andre forlystelser ved, at her er det som at være der selv. Selvfølgelig skal planter og buske lige vokse til, men det går hurtigt med det vejr, vi har. Men med de genskabelser vi har af Red Wood træerne, så håber vi det bliver en helhedsoplevelse”, fortæller Ole Sommer Bach.

Man kan også møde et kranium – fra en mammut – ved siden af neanderthal-hytten.

“Man har i Østeuropa fundet rester af det, man mener, er neanderthal-hytter, så derfor kan vi forestille os, hvordan de så ud – med mammutstødtænder ved indgangen til hytten. Og så bliver der et anlæg ved siden af til datidens dåsemad”, griner han.

Og hvad er så det? – jo det er skildpadder – de var nemme at tage med på rejsen for urmenneskene. Faktisk var den græske landskildpadde kendt i hele Europa, men det fik neanderthalerne gjort kål på.

“De var nemme at tage med sig, når de drog på rejse rundt i det vi i dag kender som Europa. Manglede de mad og så en skildpadde, kunne den jo nemt holde sig på en længere tur”, fortæller Ole Sommer Bach.

Faktisk rigtig godt tænkt, men nu findes skildpadden kun i Grækenland!

I umiddelbar nærhed af hyænesletten finder man også en helt nyt legeplads og så er der rig mulighed for at nyde sin mad overdækket ved siden af hyænerne, samt købe forfriskninger.

Anlægget er støtte af Nordea-Fonden og tilblivelsen er sket i tæt samarbejde med Randers Kommune og Muesum Østjylland.

“Det har været et helt fantastisk samarbejde, vi har haft. Vi har alle været enige om, at det her kan løfte hele området for vi sætter også fokus på resten af naturen i og omkring Randers, som jo er helt specielt”, siger Ole Sommer Bach.

Det er firmaet Scenarea der – ligesom de andre klipper i Regnskovens kupler – har udformet og konstrueret Red Wood kopierne. Den største er ti meter i diameter og otte meter høj – den kan man bestige og se det hele lidt fra oven.

Fotos: Brian Rasmussen, Randers Regnskov