De professionelle musikere har ingen indtægt haft siden marts på grund af Covid-19. Nu hjælper Hotel Randers dem i gang med et tætpakket program – og det er startet med fredagsjazz i gården med stor opbakning fra randrusianerne

 

Tonerne flyder ind og ud mellem bordene med de hvid- og rødternede duge. Under parasollerne sidder folk behageligt til rette med et glas vin eller en øl. Tonerne når også vinduerne og altanerne på bagsiden af det gamle ikoniske hotel midt i byen. Den snævre baggård bag hotel Randers ved nedgangen til garagen oser af Nyhavns- og pariserstemning og danner en perfekt ramme til den sommerjazz, der skal sparke gang i kulturlivet igen.

”Vi kalder det fredagsjazz og serverer den hver fredag hele sommeren. Vi lever af kulturen her på hotellet og har efterhånden fået en god tradition med koncerter i vinterhalvåret. Sidste sommer startede vi med fredagsjazz her i gården en gang om måneden, og det udvider vi så til hver fredag med hjælp fra Dansk Musikerforbund, kommunens kulturpulje og Folkemusik i Randers”, fortæller Hoteldirektør Sven Eskildsen.

Det er jazzmusiker Heine ”Hot” Poulsen, der sammen med direktør Sven Eskildsen fik idéen til at samle musikere fra hele landet hver sommerfredag midt i Randers.

”Vi har kendt hinanden i mange år, og vi er gode til at få idéer sammen – vi svinger godt sammen. Vi udveksler ideer og kommer hurtig frem til, hvad vi kan lave. Vi har altid haft det godt med hinanden, men det her har bragt os tættere sammen. Og vi vil gerne hjælpe hinanden. Jeg synes, Sven er god til at bakke op om de idéer, jeg kommer med”, siger Heine, der i år har 40 års jubilæum bag trommerne.

Fredagsjazz startede op midt i juni, og varer frem til 28. august og hver gang står publikum klar ved porten i Brødregade. Der er plads til 100 gæster i gården og Sven Eskildsen har fået vejledning af politiet til at håndtere arrangementet. De anbefalede, at der bliver taget entré, for at have styr på, hvor mange der kommer ind. Derfor tages der nu et lille symbolsk beløb på 30 kroner – men så får man også tre timers underholdning fra kl. 14-17 – rimelige priser i baren og servering af tjenere ved bordene.

 

Vil gerne forstyrres

Helt frem til jul er der et tætpakket program på hotellet, for Sven Eskildsen vil gerne forstyrres.

”Vi har lavet de her badges ”Vil gerne forstyrres”, for vi vil rigtig gerne forstyrres – lidt som en modvægt til de skilte man hænger på værelsesdørene ”Do not disturb””, griner han.

”Det er ingen hemmelighed, at det har været en hård tid – men det har det også været for kunstnerne, og derfor går vi nu sammen om at få lidt liv i hotellet og midtbyen igen. Og så får musikerne også mulighed for at tjene penge igen”, siger Sven Eskildsen.

Heine ”Hot” Poulsen samler hver fredag et jazzband med nogle af landets bedste jazzmusikere, som er vant til at spille over landet og resten af verden. Blandt andet med navne som Lukas Graham og Poul Krebs. Fredagens jazz er traditionel jazz blandet med swing.

Hotel Randers har søgt Dansk Musikerforbund om støtte til projekterne på hotellet. Musikerforbundet lancerede en hjælpepakke til landets musikere, men alle pengene var væk, da Sven og Heine ansøgte. Og Heine har – ligesom alle andre musikere i landet – ja hele verden – været arbejdsløs siden starten af marts. Faktisk har han ikke været ude at spille i 97 dage og ikke tjent en krone, fortæller han.

”Så vi fik heldigvis overbevist et bestyrelsesmedlem i Dansk Musikerforbund om at de skulle kigge en ekstra gang efter støtte til Randers, og efter et bestyrelsesmøde fandt forbundet ekstraordinært en pose penge til Randers, og det er vi super glade for”, fortæller Sven Eskildsen.

”Og at det lige netop er Randers, der får penge, er jeg rigtig glad for – Randers af alle steder”, siger Heine og griner.

”Det viser bare, at vi kan noget her i byen”.

Randers har en lang tradition for et levende musikmiljø – helt ned på græsrodsplan med et væld af amatørmusikere, til de mere professionelle som Heine Hot, der er kendt i musikerkredse over hele landet. Det er netop også ved hjælp af hans kæmpe netværk i musikerverden, at han hver uge kan samle forskellige musikere til et fredagsorkester, der kan få jazzen til at swinge.

”Dem jeg spiller med i dag, har jeg vist ikke spillet med før”, griner Heine

”Men vi er jo professionelle, og de har noder med. Og vi kender jo numrene”, siger han.

Fredagens orkester bestod ud over Heine Hot af Thomas Sejthen på kontrabas, der blandt andet har spillet med Uffe Steen og sangerinden Indra rundt om i hele verden; Jens Ulrich på klaver, der er freelance og efterskoleunderviser i Balle samt Rasmus Bøgelund på trompet og sang. Han spiller med mange forskellige artister som Poul Krebs, Medina og Lukas Graham.

 

Musikprogram

Hotel Randers har masser af musik på programmet hele efteråret. Blandt andet byder by Hornsleth på intimkoncerter med den lokale Michael Trier – gården byder også i denne sæson på Dissing, Las og Dissing og når der rykkes indenfor bliver det til musik af blandt andet Michelle Birkballe & Rock Nalle samt Rasmus Nøhr, Rasmus Walter, Amazing Christmas, pop-up musik til ”Late San Patrichs Day” – og ikke mindst den årligt tilbagevendende Jule-silde-jazz.

Og på mad- og drikkefronten opgraderes der væsentligt – noget gæsterne allerede har taget godt imod.