Tirsdag 14. juli er der igen sommerkoncert i Sct. Mortens Kirke, denne gang med den franske organist David Cassan

 

Dagen kaldes også bastilledagen og er Frankrigs nationaldag. Bastillen var den middelalderborg midt i Paris, som 14.juli 1789 blev stormet af vrede og oprørte borgere og dermed indvarslede den franske revolution.

Blandt andet derfor er aftenens koncert lagt i hænderne og fødderne på en af den yngre generations allermest fremtrædende franske organister, David Cassan fra Paris, som har vundet flere af de mest prestigefyldte orgelimprovisationskonkurrencer. Han er organist ved den protestantiske kirke Oratorie du Louvre.

Ved koncerten spiller han værker af Bach, Franck, Vierne og Stravinskij. Og så vil han naturligvis give prøver på sin unikke evner indenfor improvisation, hvor publikum får mulighed for at være medbestemmende over de melodier han skal improvisere over.

 

Programmet

David Cassan indleder koncerten med Bachs Præludium og fuga i G-dur, et stykke med fest og glæde over hele linien, og et stykke Bach selv satte højt. Værket eksisterede indtil slutningen af 1800-tallet i to autografer fra Bachs hånd. Den første dateret til omk. 1715 er nu forsvundet, den anden er en renskrift fra 1733. Der er hypoteser om at denne renskrift er lavet, så Bachs ældste søn Wilhelm Friedemann kunne have den med sig til prøvespilning i forbindelse med den ledige organiststilling i Sophienkirche i Dresden.

Choral i h-mol er den anden af de tre ”Chorals pour Grand Orgue”, som César Franck komponerede i sine allersidste måneder; manuskriptet lå ved siden af sengen da præsten kom for at lyse velsignelsen. Det har været sagt, at disse tre musikalske monumenter hører til i samme kategori som både Bachs og Brahms kunstneriske testamenter. Orgelkoralen over ”Vor deinen Thron tret ich”, som Bach arbejdede på på selve sit dødsleje, og de 11 Orgelkoraler som blev Brahms allersidste værk.
Koncerten slutter med improvisation, og det vides at David Cassan har udbedt sig et tema som publikum kan være med i udvælgelsen af.

Koncerten starter klokken 19.30, og der er gratis entré. Der er klokkespilskoncert ved Chr. Præstholm fra klokken 19.