Dokumentaren om Nyvang og Kongsgården har vist dybt rystende optagelser om omsorgssvigt, som burde få alle byrådspolitikere, også Socialdemokraterne, i højeste alarmberedskab.

Vi mener, at der straks skal reageres, og at der skal sættes ind på rigtig mange fronter for at skabe en tryg og værdig ældrepleje for alle. Uddannelse og stærk faglighed er naturligvis vigtigt, men det har ingen værdi, hvis ikke man brænder for at arbejde med mennesker. Det kræver ingen uddannelse men blot almindelig empati at se, når et menneske er utrygt og forvirret og i den grad har brug for hjælp og personlig pleje. Det modsatte er direkte omsorgssvigt og sundhedsmæssigt uforsvarligt.

Plejecentret Nyvang har eksisteret i godt tre år og blev bygget som en såkaldt demenslandsby og samtidig i forbindelse med en børnehave. Dette burde give de bedste rammer for vores demente medborgere på centret, men sådan har virkeligheden ikke vist sig for en række af beboerne, og det skal stoppe nu!

Der er heldigvis mange dygtige medarbejdere på vores ældreområde, der hver dag gør en positiv forskel for vores mest sårbare ældre medborgere. Og TAK for det! De medarbejdere skal ikke være bange for at gå på arbejde og blive filmet fra et skjult kamera. Men de kan også medvirke til at det ikke sker igen, som en sidste udvej fra desperate pårørende. De skal være stolte af deres faglighed og daglige arbejde, og sige fra, hvis de oplever svigt på arbejdspladsen. Og ledelsen skal kunne fange dette og agere lynhurtigt.

Der er nogle mennesker der slet og ret ikke skal arbejde med mennesker. Vi har set eksemplerne fra Kongsgården og Nyvang. Men hvor mange steder lider ældre medborgere under den form for omsorgssvigt? Vi skal gøre alt, hvad der overhovedet er muligt for fremover at undgå det, og dette kræver derfor en undersøgelse af ældreområdet.

Ledelsen har pligten til og muligheden for at ændre, når noget ikke går godt. Det er ledelsens ansvar at være tilstedeværende og lyttende og sørge for at beboerne, medarbejderne, de pårørende og de frivillige trives og er glade for centret. At sørge for at de ældre er trygge i deres eget hjem.

Og det skal være godt at blive gammel i Randers Kommune, og man skal som pårørende være tryg ved at overlade sin nærmeste i kommunens hænder. Dette er overordnet byrådets ansvar, og derfor håber vi på et stort flertal for en undersøgelse af området, trods det at Socialdemokraterne har meldt, at de ikke ønsker dette.

 

Susanne Nielsen (DF) og Louise Høeg (V)

Medlemmer af Randers Byråd