Selvhjælp Randers er blevet tildelt midler fra Social Styrelsen, som skal gå til at tilbyde økonomi- og gældsrådgivning for eksisterende og nye borgere over de næste tre og et halvt år

 

”Jeg glæder mig over, at vi nu får styrket den frivillige gældsrådgivning, som er til stor hjælp for udsatte mennesker, der er havnet i en gældsspiral. Vi ved fra mange undersøgelser, at gæld er en tæt følgesvend til for eksempel hjemløshed, misbrug og andre former for udsathed,” siger social- og indenrigsminister Astrid Krag og fortsætter:

”Det er vigtigt at arbejde forebyggende og have fokus på særlige målgrupper som for eksempel unge med en begyndende spillegæld. Pengene kommer nu ud i de mange organisationer i hele landet på gældsrådgivningsområdet, der gør en stor forskel i hverdagen for udsatte mennesker.”

”Vi er utrolig glade for, at vi som noget helt nyt kan tilbyde vores brugere økonomi- og gældsrådgivning. Vi har længe kunnet se, at der var et behov for rådgivning på den front. Vi vil for eksempel gerne kunne tilbyde grupper for unge med ludoman/ begyndende spillegæld,” siger Majbritt Bargsteen, daglig leder af Selvhjælp Randers.

 

Målgrupperne

Projektet kommer til at strække sig over de næste tre og et halvt år, og derfor har Selvhjælp Randers også ansat en projektleder, som skal sidde med kontakten til samarbejdspartnere, frivillige, borgerne og sikre de rette oplæg kommer i hus, og sidst men ikke mindst sikre at dokumentation og process sker efter retningslinjerne.  Til at styre dette projekt har Selvhjælp Randers ansat Karina Laursen, som har mange års erfaring inden for projektledelse, men som også har været frivillig i halvandet år.

”Vores målgrupper for dette tilbud vil være mennesker, som har en kombination af lav indkomst, gæld og lavt rådighedsbeløb, dels særlige målgrupper, som fx unge med begyndende spillegæld eller andre borgere, der befinder sig i en svær økonomisk situation og samtidig skal håndtere livskriser som for eksempel skilsmisse, stress, handicap, arbejdsløshed, kontanthjælp, førtidspension, sygemeldt, i udredning mm. Målgruppen er ligeledes borgere, der i forvejen benytter vores tilbud i Selvhjælp Randers for eksempel gruppeforløb, samtaleforløb, parsamtaler og familiesamtaler,” fortæller Karina Laursen og fortsætter:

“De borgere, der benytter vores tilbud, er ofte i deres største livskrise, hvor økonomien måske også halter. Det kan være i en skilsmisse, hvor mand og kone er nødt til at sælge hus med underskud, eller den stressramte der “trøster sig” med overforbrug. Vi oplever også unge i vores grupper, som kommer ud i et økonomisk misbrug. Dette kan for eksempel være spillegæld.”

 

Fire typer indsatser

Selvhjælp Randers vil tilbyde fire typer indsatser.

En gruppebaseret indsats, hvor der tilbydes oplæg til alle borgere, der kunne have interesse. Her tilbydes forebyggelse af økonomi og gældsproblemer, for eksempel hvordan man lægger et hverdags budget.  Oplæggende bliver afholdt ved Selvhjælp Randers.

Så tilbydes der også enkeltstående økonomisk rådgivning via mail og telefon. Efter kontakt skal rådgiveren kunne henvise borgere til en rådgivning via tilbud ved Selvhjælp Randers.

Et tredje tilbud er økonomi- og gældsrådgivning til den enkelte borger og tilbud til gruppeforløb. Her hjælpes med at give borgeren et overblik over sin egen økonomi med udgangspunkt i deres økonomiske forhold samt hjælpe med at udarbejde et budget og arbejde med deres økonomiske adfærd. Rådgiveren vil mødes personligt med den enkelte og sikre samtykke til at kontakte kreditorer, udlejer mv.

Endelig tilbydes der også gældsrådgivning til nye og eksisterende brugere ved Selvhjælp Randers. Udover det privatøkonomiske fokus, bliver der arbejdet mere i dybden med borgerens gæld, herunder kreditors krav på forældelsesfrister mv. Der rådgives om håndtering af gæld på baggrund af en helhedsvurdering af gæld og økonomi.

”Vi regner med det første år at kunne tilbyde to dage med rådgivning om ugen, hvor der på hver vagt vil være fire-seks rådgivere til rådighed. Derfor skal vi også ud og søge økonomer, jurister, studerende og socialfaglig frivillige, som kunne tænke sig bidrage og hjælpe vores borgere,” forklarer Majbritt Bargsteen.

Så hvis man har en baggrund som jurist, revisor, økonom eller har en socialfaglig baggrund og gerne vil arbejde frivilligt, er man meget velkommen til at kontakte Karina Laursen på telefon 60 51 87 54 og høre mere om projektet.

Ligeledes hvis man som borger tænker, at man godt kunne bruge hjælp til gratis økonomisk overblik, er man også velkommen til at kontakte Karina Laursen.

Selvhjælp Randers holder til i Slotsgade 4, 2. Sal.

 

Foredrag

Marcus på 20 år holder et gratis oplæg 21. September kl. 19 – 21 om spillemani.

“26 procent af alle 17-årige har et risikabelt spilleadfærd. Det er endda på trods af, at det først er lovlig at spille i Danmark som 18-årig. Jeg var selv en af de 26 procent da jeg var 17. Jeg landede i et lang og rodet misbrug, med løgne, bedrag og vredesudbrud”, fortæller han.

Gambling er blevet normaliseret i dagens Danmark. Hvoraf de kendte sportsstjerner som Brian Laudrup, Peter Schmeichel, Nadia Nadim, Thomas Graversen, Mikkel Kessler og Simon Kjær ikke hjælper til denne udvikling, når de deltager som reklamesøjler for et betting firma.

“Derfor er det altafgørende, at vi ændrer kursen i Danmark fra politisk hold. Et forbud mod spilreklamer, et bedre behandlingstilbud til ludomanerne og ikke mindst en respekt for misbruget, som fra videnskabens siden af, bliver ligestillet med et alkoholmisbrug eller narkotikamisbrug”, siger han.

”Et tilbud som Selvhjælp Randers har fået med Økonomi og gældsrådgivning, samt grupper for unge med spillegæld er absolut et skridt i den rigtige retning”.

Marcus er i dag spilfri ludoman, som det hedder.