En ekstern undersøgelse skal afklare en række forhold på ældre- og omsorgsområdet i Randers Kommune. Det har Randers Byråd besluttet på et ekstraordinært møde mandag 31. august, hvor et forslag fra Venstre, Dansk Folkeparti, Beboerlisten, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Velfærdslisten blev enstemmigt vedtaget

 

På mødet havde Venstre, Dansk Folkeparti, Beboerlisten, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Velfærdslisten stillet forslag om at gennemføre undersøgelsen. Forslaget var stillet på baggrund af TV2’s dokumentar “Plejehjemmene bag facaden”, der blandt andet viste skjulte optagelser fra plejecentret Huset Nyvang i Randers Kommune.

 

Pårørenderåd

Med vedtagelsen vil der nu blive gennemført en ekstern undersøgelse af Huset Nyvang, af generelle forhold på ældre- og omsorgsområdet og af det politiske og administrative ansvar.

Derudover blev det på mødet besluttet at indføre pårørenderåd på alle kommunens plejecentre samt et pårørenderåd for kommunens hjemmepleje. Og at Randers Kommune skal trække politianmeldelsen af TV2 for de skjulte optagelser tilbage. Tilbagetrækningen af politianmeldelsen blev vedtaget med 17 stemmer for og 14 imod. Imod stemte Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti.

 

Forslag til forbedringer

Den eksterne undersøgelse vil blive finansieret af en tillægsbevilling, og resultatet vil blive fremlagt på et byrådsmøde til politisk behandling. Her er det et krav, at undersøgelsen skal munde ud i en række konkrete forslag til forbedringer af området.

Foruden undersøgelsen af ældreområdet blev det på det ekstraordinære byrådsmøde besluttet, at yderligere to forslag skal på dagsordenen til byrådets budgetforhandlinger i efteråret. Det drejer sig om et talentprogram for udvalgte medarbejdere. Og et forslag om at indføre en lokal ældre- og handicapombudsmand, som pårørende, medarbejdere og andre kan gå til.

Byrådet indleder forhandlinger om budget 2021-2024 i denne måned, og et nyt budget forventes at blive vedtaget 8. oktober.

 

Venstre i Randers kræver svar

Når Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke 3. september er indkaldt til samråd bliver det også med spørgsmål fra Randers.

Venstre lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, stiller i samarbejde med Venstre ældreordfører Jane Heidtmann, spørgsmål til Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn på Huset Nyvang i marts 2019.

“Jeg tror, vi alle var rystede over det vi så i dokumentaren. Nu skal vi undgå det sker igen, og derfor håber jeg ministeren vil svare på, hvad han har tænkt sig at gøre for at få rettet op på den del af området, der vedrører ham. Det er vigtigt, at tilsynene på landets plejehjem giver et retvisende og grundigt billede, og det er ikke mit indtryk, at det har være tilfældet på Nyvang”, siger Michael Aastrup Jensen.

Samrådet med Sundheds- og ældreministeren er kulminationen på forløbet som dokumentaren ”Plejehjemmene bag facade” har sat i gang.

I Randers har Venstre samlet et flertal i byrådet til en tilbundsgående undersøgelse, der sammen med samrådet skal bruges til at få klarhed over de fejl og mangler som dokumentaren har vist. Venstres borgmesterkandidat Christian Brøns udtaler i den forbindelse:

”Desværre stak toppen i Socialdemokratiet hovedet i busken og ikke har ønsket at se dokumentaren før presset blev for stort. Det er uacceptabelt ikke at ville forholde sig de forhold, der er på Huset Nyvang og gøre noget for at rette op på forholdene. Vi er nødt til at få rettet op på ældreplejen, og det gør man ikke ved at lukke sagen ned, tværtimod”, siger Christian Brøns, borgmesterkandidat og byrådsmedlem, Venstre.

Venstre har på baggrund af dokumentaren foreslået at pårørende skal have reel indflydelse i bestyrelserne på plejehjemmene. De peger på at man bl.a. i daginstitutioner og skoler har bestyrelser der repræsenterer brugerne, og at det giver større mulighed for at påvirke den daglige ledelse. Den større grad af involvering af beboere og pårørende skal bidrage til en større gennemsigtighed og minimere risikoen for omsorgssvigt.

Forud for mødet var der et flertal rundt om borgmester Torben Hansen og socialdemokratiet, om en uvildig undersøgelse og både borgmester og resten af socialdemokraterne endte med at give efter for presset og stemme for en undersøgelse.

 

I Socialdemokratiet bekymrer vi os om vores ældre

Sådan indleder Socialdemokraterne i Randers en udtalelse til pressen efter mandagens Byrådsmøde. Men de undrer sig over at partiet er blevet en slags syndebuk, og at det er dem pilen peger på i denne sag.

I Omsorgsudvalget sidder medlemmer fra både Dansk Folkeparti, Venstre og Velfærdslisten foruden socialdemokratiet, og at de hele tiden er blev orienteret om forholdene på plejecentrene.

”Alle er hele vejen igennem blevet orienteret om forholdene på Huset Nyvang og kommunens andre plejecentre,” fortæller Fatma Cetinkaya.

”Derfor undrer det os, at Venstre, Dansk Folkeparti og Velfærdslisten først nu reagerer på de ting, der er kommet frem i tv. De har hele tiden haft de samme oplysninger som os. Nu går de ud med udokumenterede påstande om, at der foregår svigt på flere plejecentre. Det synes vi ikke er i orden over for vores personale. Vi lytter gerne til både pårørende, beboere og ansatte, og vi ser frem til, at der skabes mulighed for at oprette pårørenderåd på alle plejecentre”, siger Udvalgsformanden.

Steen Bundgaard, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Randers Byråd skriver i udtalelsen:

“Socialdemokratiet er altid optaget af at sikre den bedst mulige pleje til vores ældre medborgere. Dette også i respekt for de pårørende. En god og omsorgsfuld pleje kan kun sikres ved at vi passer på vores personale”.

Lige nu er de ansatte i Randers udsat for beskyldninger om, at de svigter vores ældre, og at der er en forrået kultur, mener partiet.

”I Socialdemokratiet har vi tillid til vores medarbejdere. Vi tager selvfølgelig alvorligt, når det viser sig, at der er foregået ting på Huset Nyvang, som ikke burde foregå. At en ældre medborger ikke bliver hørt om sine behov, tager vi selvfølgelig afstand fra. Det er der ingen socialdemokrater, der vil stå inde for. Men at tro at denne handling er repræsentativ for hele vores ældrepleje, det kan vi slet ikke være med til,” siger Fatma Cetinkaya, formand for Omsorgsudvalget.

I Randers Kommune er der mere end 2000 medarbejdere på omsorgsområdet. De udfører hver dag professionel pleje og kærlig omsorg.

”Det vil vi gerne sende en stor anerkendelse og tak for. Vi ved også, at man på vores plejecentre og i hjemmeplejen hver dag arbejder på at komme de pårørende i møde, lytte til deres oplevelser og bekymringer og handle derpå.  Allerede i dag findes der pårørenderåd på en række af vores plejecentre. Det kan vi kun støtte op om.  Det er trist, når der forekommer svigt i vores ældrepleje. Det er vi rigtig kede af. Men det er godt, at det er kommet frem i lyset, så vi kan rette op på problemerne,” siger Fatma Cetinkaya.

Socialdemokratiet ønsker desuden en tillidsbaseret undersøgelse af ældreplejen i Randers Kommune. Det skal være en undersøgelse, der kan bruges til handlinger, der kan rette op på de problemer, der måtte vise sig. Socialdemokratiet har, sammen med Det Konservative Folkeparti, en række ændringsforslag til den undersøgelse, som foreslås af de andre partier i byrådet.