Radikale Venstre fremsætter et beslutningsforslag til førstkommende byrådsmøde 7. september, der skal løfte bykernen og gøres mere attraktivt for borgere og erhvervsdrivende

 

I løbet af sommeren har flere borgere henvendt sig til Radikale Venstre omkring handelslivet i midtbyen. Et gennemgående spørgsmål er, om ikke byrådet har tænkt sig at gøre noget for at give midtbyen en hjælpende hånd.
“Flere borgere udtrykker, at det gør ondt at se de ledige erhvervs og butikslejemål i Randers bykerne. Radikale foreslår nu, at byrådet allerede nu bevilliger pæne millionbeløb til at midtbyens infrastruktur opdateres, så Randers citys konkurrenceevne ad den vej forbedres”, siger Mogens Nyholm, der sidder i Byrådet for de radikale.

Han efterlyser motivering for at poste mindst lige så mange penge i midtbyen, som byrådet har gjort med hele handelscentret i Paderup.

“Hvis der overhovedet skal være god grund til at søsætte “Byen til vandet” skal vi gøre os selv den tjeneste at styrke midtbyen. Ellers falder hele grundlaget for projektet til jorden”, siger Mogens Nyholm.

 

Vi skal bruge penge

En storby som Randers skal have detailhandel i sin midtby.  Butiksliv i midtbyen er en vigtig del af Randers` dna.

“Lige nu ses desværre flere tomme butiks og erhvervslejemål i midtbyens handelsliv. Der kræves handling fra byrådet nu”, siger han.

Et meget stort storcenter og nethandelens vækst er nogle af forklarende faktorer, mht. hvad der presser Randers midtbys handelsliv. Nethandelens indtrængen har byrådet ikke indflydelse på, men én virkningsfuld påvirknings mulighed har byrådet; nemlig forbedre bykernens infrastruktur.

Byrådets kan, hvis viljen er til stede, understøtte midtbyens handelsliv, som man har gjort det mange gange i Paderup området. Nemlig ved at understøtte infrastrukturen, i og omkring der hvor butiks og restaurationslivet er placeret, mener han.

For halvandet år siden fremsatte han sidste gang et forslag om flere penge til midtbyen: “Radikale Venstre forslår, at der bevilliges 15 millioner kroner til styrkelse af midtbyen (senest år 2019), samt der bevilliges yderligere 15 millioner kroner senest 2025.”

Dette forslag var der dog overhovedet ikke opbakning til fra nogle af de andre byrådsmedlemmer.

“Nej vi var de eneste der stemte for. Men Radikale Venstre mener stadigvæk at der skal penge på bordet, hvis vi skal redde midtbyen. Og det er snart ved at være for sent”, siger han.

Ultimo juli måned 2020 er der ca. 25 ikke udlejede butikslejemål inden for bykernen – området omkring den såkaldte sløjfe. Ultimo juli måned er der ca. 10 cafe og restaurations lignende virksomheder, der står tomme; primært i området omkring Storegade/Middelgade.

Flere borgere er spurgt Radikale Venstre, om byrådet har tænkt sig at komme midtbyen til hjælp med en form for redningspakke.

“Vi kan ikke tvinge ejerne af de forskellige ejendomme til at forskønne. Der kommer den private ejendomsret ind. Og vi kan heller ikke tvinge dem til at gøre lejen billigere. Men vi kan passende begynde opdateringen af midtbyen i de områder, hvor investorerne vil spille positivt med, for eksempel ved at nedsætte de for høje huslejer mm. Hvis de vil være med til at gøre noget ved det kollektive problem, vil vi gerne samarbejde”, siger Mogens Nyholm.

 

Fremsætter igen

Han vil genfremsætte sit forslag fra januar 2019, for at give en saltvandsindsprøjtning til midtbyen.

Forslaget handler om en opdatering af midtbyens infrastruktur; gøre denne mere tidssvarende, og dermed øge midtbyens konkurrencestyrke.

Kort fortalt handlede forslaget om, at midtbyhandelens byrum skal opdateres, så bykernen bliver et bedre sted at være, et mere spændende og attraktivt sted at opholde sig for mennesker. Mere attraktive byrum skal få flere til at opholde sig i midtbyen, følgelig skabe større kundestrømme til midtbyens butikker samt cafe og restaurationsliv.

“Vi har i 15 år brugt to-cifrede millionbeløb i Paderup – alt hvad midtbyen har fået er en legeplads og en indsprøjtning på få millioner. Det er også fint, men der skal andet til, hvis man vil tiltrække alle aldre. Hvis Randers skal blive ved med at være en attraktiv handelsby, skal midtbyhjertet bevares, og derfor bliver vi nødt til at investere. Jeg vil gerne have at vi investere 30 millioner over fem år – 15 på den korte bane og derefter 15 millioner over fire år. Vi skal spørge eksperter og nu forsøger de radikale at få det sparket igen endnu engang”, siger Mogens Nyholm.

Han gider ikke snakke om bilerne i midtbyen og vil lade parkeringsplads-problematikken ligge for denne gang, for lige nu handler det om ren overlevelse, efter hans mening.

“Det vi har set her i sommer med Randers Teaters “101 toner”, som underholder rundt omkring skal vi have mere af. Det var et dejligt friskt pust. Og så skal vi have flere interessante og spændende butikker. Lad kædebutikkerne blive i Storcentret og lad os få de små erhvervsdrivende med deres niche-butikker ind i midtbyen”, mener den radikale Byrådspolitiker.
Da forslaget sidst var i byrådet var begrundelserne for at afvise det fra de øvrige partier og lister at det handler om at tale Randers midtby op, samt forsøge at gøre huslejernes høje niveau mindre.
Borgmesteren lovede endda at tage hånd om de høje huslejeniveauer for midtbyens butikslejemål; ved at kontakte udlejerne.

 

Hvad mener borgmesteren?

Mogens Nyholm vil gerne have borgmester Torben Hansen til at svare på nogle spørgsmål om hvorfor bymidten ikke prioriteres mere. Blandt andet om hvor vigtig han mener, at detailhandelens og restaurationslivets forsatte eksistens i midtbyen er for handelsbyen Randers og om han selv påtænker at igangsætte initiativer.

Desuden vil han høre om byrådet har påtænkt sig at bruge tilsvarende millioner på midtbyen som man har gjort i Paderup, for at få gang i handelslivet i centrum.

Endelig vil Mogens Nyholm gerne vide om ikke han mener, det haster med at investere i midtbyen?

Borgmester Torben Hansen er af den opfattelse, at der bliver gjort noget for midtbyen. Blandt andet er investeringer fra de næste to år rykket frem til i år på grund af coronakrisen, og han mener, at der allerede er kommet mere liv i byen med grønne uderum, og han bliver faktisk selv glad, når han bevæger sig rundt i midtbyen.

”Jeg synes også det er træls at der er så mange tomme lokaler i midtbyen, men jeg har fået trukket tal ud fra 18 og 19, og i forhold til dem går det faktisk fremad”, siger borgmesteren.

Han slår fast, at han altid gerne vil diskutere, hvordan man kan gøre det bedre for midtbyen både med de erhvervsdrivende og med sine politiske kollegaer.

”Men jeg ser ikke for mig, at vi skal investere 30 millioner i midtbyen”, siger han.

Han ser midtbyen som en direkte sammenhæng med ”Byen til vandet”, som Mogens Nyholm, og mener også at det vigtigt at bevare midtbyen med masser af liv, for at ”Byen til vandet” skal hænge sammen i fremtiden.

”Lige så meget som vi skal have trukket vandet op til midtbyen skal vi også trække livet i midtbyen ned mod vandet. Det hænger uløseligt sammen”, siger han.

”Og jeg ved at midtbyen og problematikken mht til de tomme lokaler, bliver drøftet livligt på udvalgsmøder, og jeg gør det gerne i byrådet også”, siger Torben Hansen og tilføjer:

”Vi skal også huske at tale midtbyen op, og så skal vi huske at handle der, hvis vi vil bevare den i fremtiden”, pointerer han.

Din Avis prøvet at få fat i formanden for Randers Cityforening Morten Illum Skaarup, men han er vendt tilbage på vores henvendelse, før deadline.