Foreningen Brætspil Randers kunne i august fejre et års fødselsdag. Der har været stor tilslutning til arrangementerne, og i foreningen er man ikke i tvivl om, at brætspil er på vej frem igen

 

Formanden i Brætspil Randers, Mette Gade, er frivillig i brætspilscaféen i Sct. Peders Kirke. Hun og nogle af de andre frivillige syntes, at der var for lidt tid til at spille – de ville gerne mødes flere gange om ugen og gerne i flere timer.

”Nogle spil tager jo mange timer, og vi måtte tit stoppe halvvejs gennem et spil, fordi der ikke var mere tid i brætspilscaféen, og det, syntes vi, var rigtig ærgerligt. Så vi gik i gang med at lave vores egen forening,” fortæller Mette Gade.

I Brætspil Randers er der mulighed for at mødes tre gange om ugen – mandag, onsdag og lørdag – mellem tre og seks timer hver gang. Lige nu foregår det i Frivillighedens Hus og på Café Von Hatten.

”De mange timer giver os mulighed for også at spille nogle af de mere avancerede spil, som sagtens kan vare op til seks timer. Vi holder naturligvis pauser undervejs, spiser noget mad og hygger os. Det længste, vi har været i gang, er vist ti timer,” smiler Mette, som altid har været vild med brætspil og lige nu har en ønskeseddel på cirka 200 spil.

Det er dog ikke kun lange og avancerede spil, der bliver spillet. Arrangementerne er for alle aldre – dog skal børn under 15 år være i følge med en over 18 år – og der bliver spillet alle slags spil både korte, lange, lette, svære, nye og gamle, så der er noget for enhver smag.

”De sidste fem år er der kommet rigtig mange nye spil både på dansk og engelsk, så vi har ofte nye spil med til arrangementerne, men der er også altid nogle af de mere kendte spil med,” fortæller Mette.

 

Tager godt imod de nye

På en almindelig mødedag kommer normalt mellem 15 og 20 spillere, og hvis man har lyst til at være med, kan man bare møde op. Foreningen har et godt ry for at tage imod de nye – faktisk kommer der spillere helt fra Århus og Silkeborg, og de kører gerne den lange tur for at være med.

”Grunden, til at folk bliver ved med at komme til vores arrangementer, er, at vi er meget inkluderende, så folk føler sig godt modtaget. Her er mange typer af folk, men vi har alle det til fælles, at vi kan godt kan lide at spille brætspil,” siger Mette og fortsætter:

”Det er også en nem måde at være social på. Man lærer andre mennesker at kende, mens man sidder og spiller, men man behøver ikke at snakke om andet end spillet, hvis man ikke har lyst. Man hører jo tit, at der er mange, der føler sig ensomme i dag. At komme til et brætspilsarrangement kan være en vej til et nyt fællesskab, hvor der ikke bliver stillet andre krav, end at man kan lide at spille. Alle er velkomne.”

Det er gratis at deltage i arrangementerne, for foreningen ønsker, at alle kan være med og ikke må lade sig begrænse på grund af økonomi.

 

Nye tiltag

Der er altid nye ting i støbeskeen hos Brætspil Randers. Lige nu er man i gang med at planlægge nogle arrangementer for børn i efterårsferien. De har også lige startet et samarbejde med Randers Bibliotek, hvor de en gang om måneden præsenterer et spil på biblioteket, som man efterfølgende kan prøve – første gang var i september, og der havde de medbragt spillet ”Copenhagen”.

Før corona var foreningen også i gang med nogle aftaler med et Være- og Aktivitetssted i Slotsgården i Randers om at komme og spille brætspil med nogle af brugerne. Og så starter planlægningen til næste års Gamedays snart.

Man kan læse mere om Brætspil Randers og deres kommende arrangementer på deres facebookside.