Det har vist sig mere end svært for de kommende konservatorer at finde et studierelevant job på landets museer, der lider under coronakrisen. Heldigvis er museet i Randers – som det eneste i landet – trådt til

 

Museum Østjylland i Randers tilbyder et par af de unge mennesker en plads i værkstedet. Her har de ydet førstehjælp til skårede krukker, rustne jernsværd, mørnede dragter og andre levn fra historien og fortiden.

 

Kun to af 17 fik job
De to studerende Asta Berenth Schunck og Maja Cathrine Steensen fra skolen i København var i august ansat i museets bevaringsfunktion i et studierelevant sommerjob. De to havde sammen med deres medstuderende sendt en fælles ansøgning til de fleste museer og konserveringsværksteder i Danmark for at søge arbejde.
Afslagene var mange. Faktisk var Asta og Maja de eneste to ud af 17 studerende, der fik job, så de kunne afprøve ”det virkelige liv” på et museum.

”Coronakrisen havde gjort, at Museum Østjylland var det eneste sted i Danmark, hvor kommende konservatorer kunne prøve kræfter med praktisk konserveringsarbejde denne sommer. Asta og Maja var heldige. Men det var museet også, da forløbet har været en gevinst for både dem og os, ” fortæller konservator Carsten Korthauer, der var begejstret for de to dygtige og flittige studerende.

 

Fik værdifuld viden om arbejdsliv
Maja Berenth Schunck og Asta Cathrine Steensen læser på Linjen for kulturhistorisk konservering ved Kunstakademiets skoler for arkitektur, design og konservering (KADK). PÅ Museum Østjylland fik de værdifuld viden om det arbejdsliv, der venter dem som færdiguddannede konservatorer.

”De to uger hos museet var både lærerige, udfordrende og sjove. Vi har arbejdet med genstande, vi har arbejdet med på skolen før, men vi fik også lov at prøve kræfter med helt nye typer genstande, blandt andet arkæologisk jern og sandblæsning, ” fortæller de to studerende.

”Konservatorerne på museet havde stor tiltro til vores evner, og vi fik set og prøvet ting i praksis. ”

 

Opgaver i kø
På Bevaringsværkstedet er Asta og Majas store engagement og interesse for konserveringsarbejdet blevet påskønnet. Det skortede da heller ikke på opgaver, der skulle udføres!

”Vores arkæologer har i år – på trods af corona-nedlukningen – gennemført en række udgravninger, hvor der kom en del spændende, men jo også konserveringskrævende oldtidsfund frem af jorden. Derfor har vi her i konserveringsafdelingen ligefrem haft opgaver liggende i kø! ” forklarer konservator Carsten Korthauer.

Guld, sølv og rust
Blandt fundene som de to studerende kunne prøve konservator-kræfter med var fund fra en jernalderkrigers grav, som arkæologerne undersøgte i nærheden af Enslev i april. I graven fandt mand rigt dekorerede lerkar samt jernvåben og smykker af både guld og sølv.
Asta og Maja har i deres studierelevante job på museet arbejdet med at samle lerkarrene og fjerne tykke skorper af rust og jord fra jerngenstande fra graven.