Sammen med 22 andre danske virksomheder forpligter Regionshospitalet Randers sig nu som det eneste hospital til at reducere sit spild af mad med 50 procent inden 2030

 

Regionshospitalet Randers har store ambitioner, når det gælder bæredygtig drift. Hospitalet har derfor skrevet under på aftalen “Danmark mod Madspild”, som blev relanceret på et virtuelt arrangement i København med fødevareminister Mogens Jensen som vært.

Som underskriver af aftalen forpligter hospitalet sig til at måle og offentliggøre fremskridtet i forhold til madspild en gang om året. Målt efter den samme standard og med det erklærede mål at halvere sit madspild inden 2030.

Det var hospitalsdirektør Jonas Dahl, som på vegne af hospitalet satte sin signatur på aftalen på dagen, der nu også er Danmarks officielle madspildsdag.

”Vi har på hospitalet også et ansvar for at mindske det klimaaftryk, som vi sætter på kloden, så der er ressourcer tilbage til kommende generationer. Derfor er jeg rigtig glad og stolt over, at vi har nogle dygtige medarbejdere i vores køkken og kantine, der går foran ved at bekæmpe madspild og dermed skaber inspiration og lyst til det vigtige arbejde med bæredygtighed, som vi står overfor på hele hospitalet,” siger Jonas Dahl.

 

Anvender så meget som muligt
Igennem de seneste år har personalet i hospitalets Patientkøkken og kantine arbejdet intenst med at undgå madspild i produktionen ved at forsøge at anvende så meget som muligt.

”F.eks. bliver bladene på blomkål, som man jo normalt vil smide ud, snittet fint og brugt i salater og sammenkogte retter. Vi koger fond på dyreben, og vi bruger appelsinskræller til marmelade,” siger cheføkonoma, Mona Carøe Jensen.

Selv om madspildet på Regionshospitalet Randers er bragt helt i bund, så kan der stadig være noget at hente ude på hospitalets afdelinger.

”Hovedparten af det madspild, som vi har i dag, er det mad, som ikke bliver spist på vores afdelinger. Vores kostkonsulent er i tæt dialog med personalet på afdelingerne om bestilling af mad. Det er vigtigt, at det er den rette mad i de rigtige mængder, som bliver bestilt, så patienterne får lige præcis det mad, som er godt for dem i deres situation, og at så lidt som muligt af maden skal smides ud,” siger Mona Carøe Jensen.

Foruden Regionshospitalet Randers indgår blandt andre også COOP, Arla, Meyers og Årstiderne i “Danmark mod Madspild”.