De var den øverste top af Danmark, der lørdag aften indtog Værket, da Kronprinsparret stod i spidsen for uddelingen af deres priser, ved det årlige show, der i år havde Randers som base

 

Kronprinsparret ankom til Værket et stykke tid før de andre gæster. Hele eftermiddagen havde politiet patruljeret ved Værket, som en del af sikkerhedsopbud, der er forud for et Kongeligt besøg af denne kaliber. Kronprinsparret fik tid til at afklimatisere, før det store show, der siden 2005 har været afholdt i forskellige byer.

Randers havde fornøjelsen lørdag og det var med lokale gæster, som har gjort sig bemærket i det forgangne år. Og Randers fik mulighed for at promovere sig som en alsidig kultur- og naturby.

Dels var lokale Dopha på scenen. Blandt de optrædener var også Hush, hvor jo den ene halvdel Michael Hartman er født i Randers. Duoen med også Dorthe Gerlach har eksisteret siden 1997 og de er ægtefolk og forældre.

Dopha er vokset op i Romalt og fik sit gennembrud tidligere i år. Så ramte coronaen, men hun er nu ude at spille igen, dog kun med siddende publikum. Men det gør bestemt ikke noget, synes hun.

Borgmester Torben Hansen tog imod Kronprinsparret på den røde løber foran Værket og Sidra Hajli 8 år fra Jennumparkens Pigekor var blomsterpige.

En del gæster fra Randers var inviteret – blandt andet Asser Øllgaard og Brian Rasmussen fra Randers Regnskov, der i foråret blev berømt i hele landet, da de samlede store og små på facebook til den daglige undervisning om dyr og deres mærkværdigheder. Omkring 50.000 så med hver morgen, og de var et lyspunkt i en massiv coronanedlukning. Parret fik på 100 sekunder lov til at fortælle om, hvad børn og deres forældre kunne høre om – blandt andet tissemænd og afføringsvaner – altså blandt verdens mange dyr.

Også professor Svend Brinkman, der er tilflytter og en ivrig debattør og deltager i samfundsdebatten. En mand der har meget på hjerte. Han fik lejlighed til at fortælle, hvorfor han har valgt at bo her i byen – om naturen og Randers unikke historie som middelalder- og arbejderby.

”Folk her i byen er ikke bange for at prøve noget gakket. Randers har en gammel sjæl i kraft af middelalderen og status førhen som arbejderby. Det er en by, der forbinder landet – det er byen med de 13 landeveje for ikke at tale om vandvejen. Vi har landets eneste flod, der munder ud i en fjord og så er vi knudepunkt for aktivitet og bevægelse. Og i denne tid er det vigtigt at kulturlivet passer på vores åndsliv, ligesom lægerne passer på vores krop. Derfor er det vigtigt at hylde kulturen her i aften”, sagde han blandt andet.

Og det er vigtigt at hylde kulturen i denne tid, var alle på scenen enige om. Vi mennesker har brug for noget, der bringer os sammen i en tid, hvor vi ikke må være sammen. Derfor er kulturen også undtaget fra forsamlingsforbuddet. Her på være op til 500 samlet. Alle skal bære mundbind og alle skal sætte sig ned, når de er ankommet. Her må mundbindet tages af, indtil man igen rejse sig for at gå udendørs. Alle disse regler blev lørdag overholdt og publikum sad med tomme stole imellem hver person, der ikke er i boble sammen. Det kommenterede den ene vært Kåre Quist, da også da han fortalte om reglerne fra scenen.

”Men nu kan jeg se, at Kronprinsparret sidder tæt – jeg går ud fra at De er i kysseboble sammen”, sagde han.

Dertil kunne parret nikke og grine og Kronprinsen lagde an til et skjult kys med sin hustru.

En af aftenens underholdning var Dopha fra Romalt. Hun fik sit gennembrud først på året og glædede sig til at vende hjem til Randers for en stund.

”Det er vildt underligt at skulle spille i Randers til den her begivenhed. Og det er også syret”, siger hun med et smil.

”Jeg blev helt vild glad og beæret over at jeg fik lov til at underholde og så netop her”, fortæller hun.

Det er ikke første gang, hun står på Værket. Hun var blot 11 år første gang, og så har hun modtaget undervisning i klaver på musikskolen, der også ligger i Værkets lokaler.

Hun er glad og stolt over, at hun endelig er slået igennem med sin musik og at så mange har taget den til sig.

”Det give mig lyst til at skrive endnu mere, og jeg tror meget mere på mig selv, nu jeg ved at andre også godt kan lide min musik” siger hun.

Hun havde sit band med en tur i Randers midtby, hvor de sammen besøgte Café Borgen – Dophas stamsted, da hun boede i byen.

Aftenen var også en stor mulighed for Dopha til at vise hele landet, hvad hun kan med sin musik og sin stemme, da det var første gang hun skulle optræde på landsdækkende tv.

Hun slog igennem blot få uger før nedlukningen i foråret, og er derfor først nu rigtig begyndt at turnere selv og det er for et siddende publikum.

”Men det gør faktisk ikke noget. Det er som om publikum tager musikken og teksten ind på en hel anden måde. Det er faktisk rart”, siger hun.

Og hvordan gik hendes performance så denne aften med Kronprinsparret på første parket?

”Det var vildt. Jeg glemte, hvordan man spillede D-mol. Det var vildt”, udbrød Dopha bagefter.

 

Prismodtagerne var:

Kronprinsparrets Sociale Pris: Kofoed skole i København, Aarhus, Aalborg og Nuuk

Kronprinsparrets Sociale Stjerndryspris: De anbragtes vilkår

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris: Koreograf Sebastian Kloborg

Kronprinsparrets Kulturpris: Skuespiller Danica Curcic

 

 

—-

FAKTA om Kronprinsparrets Priser
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en yngre kunstner, som er på vej til at bryde igennem. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en aktør, der har været nytænkende i sin indsats for socialt udsatte og er en inspirationskilde for det sociale felt. Prismodtageren får 100.000 kr.

 

Fotos: Foto: Agnete Schlichtkrull/Bikubenfonden