Lørdag 7. november kl. 16 er der mulighed for at høre Maurice Duruflé’s Requiem ved koncert i Sct. Mortens Kirke

 

Værket er et af de mest velklingende der nogensinde er skrevet i genren. Medvirkende er Kammerkoret Coro Misto, Marie Keller Sørensen, mezzosopran, Thomas Rewes, baryton og organist Christian Præstholm under ledelse af dirigenten Søren Birch.

Hovedværket denne eftermiddag er Maurice Duruflé’s requiem, men derudover synger Coro Misto også hans 4 berømte latinske motetter. De to sangsolister uropfører to motetter af korets dirigent, Søren Birch, og Christian Præstholm spiller Duruflé’s orgelværk Præludium og fuga over navnet Alain, skrevet til minde om Duruflés ven og kollega komponisten Jehan Alain der døde som kun 29-årig i starten af 2.verdenskrig.
Den franske komponist Maurice Duruflé (1902-1986) var en særdeles selvkritisk herre. Trods et ganske langt liv blev det kun til 14 opusnumre, og han fortsatte gerne med at revidere og ændre stykkerne efter de var blevet trykt. Denne perfektionisme gjorde at al hans musik er af en ualmindelig høj kvalitet.
Han skrev sit hovedværk, Requiem op. 9, til minde om sin far i 1947. Den oprindelige version med orkester og orgel kom i 1961 i en orgelversion og det er den Søren Birch og Christian Præstholm sammen med Kammerkoret Coro Misto opfører ved koncerten i Sct. Mortens Kirke lørdag eftermiddag.
Duruflé var meget inspireret af den ældgamle gregorianske sang, og næsten alle de musikalske temaer der høres i hans Requiem stammer fra den gregorianske Missa pro Defunctis (”Messe for de døde”).
Adskillige komponister har gennem tiden ladet sig inspirere af den latinske tekst. De kendteste er nok Mozart, Verdi og Fauré, men i dag kendes over 2000 forskellige musikalske udsættelser af Requiem-teksten.
Værket har sin titel fra messens introitus, som begynder med ordene: Requiem aeternam dona eis, Domine. ”Giv dem den evige hvile, o Herre”
Duruflés Requiem er i 9 satser. Dies Irae-afsnittet (vredens dag), måske den mest berømte passage fra dødsmessen, bliver ikke brugt. Duruflés udeladelse af denne tekst samt inkluderingen af andre (som Pie Jesu, Libera me, og In Paradisum – nøjagtig som landsmanden Fauré gjorde i sit berømte Requiem 60 år tidligere) gør den samlede komposition roligere og mere meditativ end andre udsættelser.

 

Maurice Duruflé’s Requiem
Kammerkoret Coro Misto, Marie Keller Sørensen, mezzosopran, Thomas Rewes, baryton, Christian Præstholm, orgel, Søren Birch, dirigent
Lørdag 7.november kl. 16
Sct. Mortens Kirke
Fri entré