I Langå værner man om den lokale historie. Derfor markerer man igen årsdagen for sprængningen af jernbanebroen i Langå – det sker 18. november

 

Det er Venstre og Socialdemokratiet i Langå der ønsker at markere årsdagen for modstandsbevægelsens sprængning af jernbanebroen over Gudenåen ved Langå under Anden Verdenskrig. Jernbanesabotagen standsede al togdrift i to uger og blokerede for Nazi-Tysklands transport af tropper og materiel op gennem Jylland. Sprængstoffet blev leveret af Hvidstengruppen.

I november 2018 blev der på foranledning af byrådsmedlem og folketingskandidat Iben Sønderup (S) sat en formidlingstavle op ved selve stedet for sprængningerne. Formidlingstavlen blev sat op af Museum Østjylland, som også stod for indvielsen, som blev markeret med taler og tilstedeværelsen af Hjemmeværnskompagni Hvidsten.

Iben Sønderup siger:

”Det er vigtigt at huske historien. For det er vores historie, der gør os til dem, vi er i dag.”

 

Kun inviterede

I år finder markeringen af årsdagen for jernbanesabotagen i Langå sted onsdag 18. november kl. 16.30 ved formidlingstavlen lige ved cykelbroen til Laurbjerg-stien.

På grund af corona-situationen er offentligheden ikke inviteret, men markeres udelukkende af 10 inviterede personer. Begivenheden livestreames via Facebook-siden “Jernbanesabotagen i Langå”, så alle interesserede kan følge med.

Der vil være taler af partiformand for Socialdemokratiet Langå og Omegn, Christian Engelbrecht Pedersen, og byrådsmedlem for Venstre, Lars Søgaard.

”Jeg er meget glad for, at Venstre og Socialdemokratiet kunne samarbejde om at afvikle denne begivenhed,” siger Christian E. Pedersen.

”For vores fælles historie vedrører os alle.”

Byrådsmedlem for Venstre, Lars Søgaard, fortsætter:

”Efter sidste års nynazistiske anslag mod jøder i Danmark mener jeg, det er særlig vigtigt at huske, hvad modstandsbevægelsen stod for. Nogle af dem gav deres liv for, at vi har vores frihed i dag.”

Iben Sønderup synger for ved to sange, og Hjemmeværnskompagni Hvidsten vil være repræsenteret med fane. Desuden deltager næstformand for Socialdemokratiet Langå og Omegn, Rikke Hintze, byrådsmedlem Karen Lagoni, partiformand for Venstre Langå-Stevnstrup, Carsten Tønnes, og sekretær for Venstre, Jim Davidsen, Langå, samt en kamerafører, der varetager livestreamingen.  Begivenheden afsluttes med fakkeltænding, og fakkeloptoget går op gennem Langå by til Kulturhuset.