Folketingsmedlem Malte Larsen Socialdemokratiet inviterer til onlinemøde om oplevelser som valgobservatør i staten Missouri USA mandag 23. november

 

Der bliver nu mulighed for at deltage i et onlinemøde med det lokale folketingsmedlem – Malte Larsen Socialdemokratiet – om hans oplevelser som valgobservatør i staten Missouri USA.

“Vi har valgt formen online, da det ikke er muligt, at gennemføre ”fysiske” møder i denne coronatid”, fortæller han.

“Som næstformand i den danske OSCE delegation har jeg i dagene omkring det amerikanske præsidentvalg haft den meget store oplevelse at se valghandlingen helt tæt på”, fortæller han.

Det er landene selv, der inviterer til valgobservation.

“Som internationale observatører har vi heller ikke andre opgaver end netop at observere”, siger han. OSCE er organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa, men også lande udenfor Europa er medlemmer, og altså også USA.

 

Demokratisk proces

OSCE har forud for vores ankomst haft såkaldte langtidsobservatører i landet. De kunne berette om en lang og hård valgkamp, hvor der samlet var brugt i omegnen af 14 milliarder dollars.

“Jeg drog til St. Louis i Missouri for at observere. På valgdagen gik vi til fods til to nærliggende valgsteder i St. Louis by. Vi startede kl. 6, hvor valgstederne åbnede. Fra starten af dagen oplevede vi meget lange køer ved valgstederne, nogle ventede i op til to timer i kø, for at komme til at stemme. Efter de første to valgsteder lejede vi en bil, for mere effektivt at kunne komme rundt i såvel byen som det omliggende forstadsområde. I de to Counties jeg skulle besøge, var der tilsammen ca. en mio. registrerede vælgere, altså et byområde på størrelse med København. Vi besøgte i alt tre valgsteder i byen og otte valgsteder i St. Louis County”, fortæller Malthe Larsen.

“På alle valgsteder oplevede vi en ro og en ordentlighed som på et dansk valgsted. Der var tilforordnede fra begge de store partier”.

I løbet af dagen blev køen gradvist kortere og på de fleste valgsteder, var der ikke megen kø sidst på eftermiddagen. Når valgstederne lukkede, skulle USB nøgler samt stemmesedler transporteres fysisk til hovedkvarteret. Det var vigtigt, at ingen af resultaterne kunne forstyrres af transmission via internettet, hvor uønskede personer ville få mulighed for at ”forurene” resultatet. Og det sidste valgsted valgobservatørerne besøgte, var da valghovedkvarteret i St. Louis County, der samtidig var afstemningssted.

“Alt i alt var det en lærerig og positiv oplevelse, at opleve den amerikanske valghandling. Jeg oplevede den samme ærekærhed, som ved et dansk valg, og har meget svært ved at få øje på eventuelle svindelmuligheder. Jeg tog hjem med en god demokratisk fornemmelse i maven, og tænkte samtidig på at det amerikanernes demokrati er jo også ældre end vores”, fortæller han.

 

Malthe Larsen vil fortælle mere om sine oplevelser fra turen ind i det amerikanske valg på mandag 23. november kl 19.00 på Facebook https://www.facebook.com/StemMalteLarsen

 

Efter et oplæg, vil Malte svare på spørgsmål, som kan stilles skriftligt i kommentarfeltet.