Det er den klare opfordring fra lederne af Storcentret og Cityforeningen. Erhverv Randers og Randers Handelsråd bakker op

 

Men det handler også om, at butikkerne har det rigtige at byde på og de rigtige priser – ikke mindst når det kommer til levering, pointerer Jens E. Kristensen, direktør i Erhverv Randers:

“Og her kan nogle butikker måske komme til kort, hvis de ikke allerede inden krisen ramte havde etableret sig på nettet. Men jeg synes generelt at e-handlende er godt med og de fleste har allerede gennem de sidste fire år gjort meget på den front”.

Han er overbevist om, at der nok skal komme gang i dankortet i december. Det samme er formanden for Randers Handelsrådet Finn Møller. Han oplever en stor optimisme, når han dagligt bevæger sig rundt til medlemmerne i midtbyen.

“Jeg er overbevist om, at vi får en kanon december. Jeg kan se allerede nu, at mange butikker ligger over budget”, fortæller han.

Citychef Mette Bræmer er også overbevist om, at folk nok skal bakke den lokale detailhandel op, og hos Storcentret er man også optimister – Marketings- og eventchef Lene Nørgaard er sikker på at når butikkerne har de rigtige varer på hylderne, så skal folk også nok komme – mundbind eller ej.

 

Overlever med lokal shopping

Masser af hygge på shoppingturen er noget, vi alle trænger til. Alle er trætte af corona og trætte af, at den får indflydelse på den vigtigste og største højtid i Danmark. Væk er de traditionelle julemarkeder og væk er familieturene, hvor der blev købt julegaver. Nu opfordres vi til kun at handle en eller to sammen, for vi må ikke samles for mange. Derud over skal vi bære mundbind alle vegne indendørs. Det er en udfordring for specielt Randers Storcenter.

“Vi er jo kun mennesker og folk gør det de føler de har det bedst med”, siger Marketings- og Eventchef Lene Nørgaard fra Randers Storcenter.

“Det vi kan gøre her er at sørge for så god en service som muligt og gøre shopping så nemt og bekvemt som muligt”, siger hun.

Centret er udfordret på at der skal bæres mundbind indendørs, og det har da også indtil nu givet lidt færre kunder end før, fortæller hun.

Så butikkerne skal have de rigtige varer på hylderne, men vi er meget klar til en god julehandel”, pointerer hun.

Hun vil dog gerne opfordre kunderne til alligevel at komme i storcentret.

“Hvis man gerne vil have centret på den anden side af corona, skal man også handle her nu og man skal handle i de fysiske butikker”, siger hun.

“Jeg havde måske håbet, at regeringen ikke ville opfordre folk til at handle på nettet. Det har jeg også snakket med Citychef Mette Bræmer om. Men hvis man skal handle online, så gør det lokalt eller i det mindste på de danske hjemmesider”, siger Lene Nørgaard.

De fleste butikker i Randers Storcenter har deres egen webshop, fortæller hun. Det samme gør sig gældende for mange af butikkerne i midtbyen.

Blandt andet Isenkræmmer C. C. Christensen. Her oplever indehaver Flemming Bødker at en del lægger deres handel på nettet, men folk er stadig glade for at komme i butikken.

 

Er godt med

Og netop internethandel er en stor udfordring for såvel midtbyen som storcentret. Det har været en stigende udfordring gennem de sidste fire-fem år. Det fortæller direktør for Erhverv Randers, Jens E. Kristensen.

“Hvis man skal sidde bag skærmen og handle, så gør det lokalt. Her kan det vise sig at nogle butikker har en fordel frem for andre. det er de butikker der har været på forkant med nethandlen. Endnu er der butikker der ikke er med og det viser sig at være knap så godt. Så jeg vil sige at de lokale butikker der har været på forkant er nok dem der kommer til at klar sig bedst”, siger han.

Generelt har der alligevel været godt gang i det lokale handelsliv, fortæller han.

“Det var selvfølgelig ikke godt da der var lukket ned. Men så blev der åbnet og så har der altså været godt gang i handlen lige siden. Folk bruger ikke penge på at rejse, så de lægger de penge i de lokale butikker i stedet for. Og det er jo en rigtig god ting. Desuden har vi fået feriepengene udbetalt, og det er ikke alle der har brugt dem endnu, så vi håber at de kommer ud i butikkerne her op til jul til ekstra store julegaver”, siger han.

Han er glad for at flere erhvervsdrivende – mere eller mindre ved at blive presset ud i det – har opdaget at det faktisk ikke er så svært endda at oprette og styre en webshop, og det kan hjælpe erhvervslivet i Randers gennem den næste tid.

“Jeg vil gerne hermed opfordre randrusianerne til at støtte lokalt i denne krisetid. Og hvis man alligevel skal have et par sko, hvorfor så ikke købe dem hos en lokal butik”.

Han mener, det at handle udelukkende på nettet er misforstået hensyn. Og så har han en klar opfordring til de lokale handlende.

“De skal være lidt bedre med muligheden for at få en fordelagtig fragtaftale. Der halter det lidt. Jeg stod selv i en situation, hvor jeg skulle købe gaver der skulle leveres, og der var vilkårene mere attraktive hos en af de store aktører på nettet end det var lokalt”.

 

Humøret er højt

Humøret er højt i midtbyen, hos cityforeningen og Randers Handelsråd. Mette Bræmer – citychef – tror på at mange randrusianere vil bruge midtbyen til deres julegaveindkøb her op til jul. Og det er vigtigt, pointerer hun.

“Jeg synes vi har en stigende handel i midtbyen – her er jo højt til loftet og frisk luft. men jeg har fuld respekt for de der føler sig utrygge. Og dertil vil jeg sige at mange butikker også har hjemmesider hvor man kan handle, så der er stadig mulighed for at støtte lokalt på nettet også”, siger hun.

Hun oplever ikke at kunderne ser det som et problem, at der skal bæres mundbind i butikkerne og flere butikker har da også gratis mundbind, hvis man skulle have glemt, fortæller hun.

“Jeg synes folk er rigtig gode til at bakke op og vi har aldrig haft så mange lokaler udlejet som i øjeblikket”, siger hun.

“Og så synes jeg der er en rigtig god stemning – både blandt kunder og handlende”.

Hun slå dog en ting fast:

“Hvis randrusianerne gerne vil have at vi er her på den anden side af jul, så bliver de nødt til at købe ind lokalt. Tag på restaurantbesøg, nu hvor du ikke kommer til firmajulefrokost, eller bestil take-away – der er masser af muligheder”, siger hun.

Hos Randers Handelsråd er der også optimisme. Formand Finn Møller bevæger sig hver dag rundt i midtbyen for at snakke med medlemmerne. Og der er lutter smil overalt, siger han.

“Jeg er overbevist om at butikkerne får en kanon december. Mange butikker ligger over budget lige i øjeblikket og det er rigtig gode tegn. SÅ jeg rtror julehandlen kommer til at sige spar to til det hele”, fortæller han.

Trods nedlukningen i foråret har 2020 været et rigtig godt år for handelsrådets medlemmer og der er generelt en optimisme i flere brancher.

“Selvfølgelig er der en skepsis over at nethandlen tager mere over, og det var ingen hemsko for bare fire-fem år siden. Så der skal de fysiske butikker være med også. Men man skal huske på, at der altså er mere hygge og stemning i midtbyen end der er på nettet”.

Nethandlen er et lokomotiv, der kører, og det er ikke sådan lige at stoppe igen. Men at folk søger den fysisk butik netop nu, er der en helt klar grund til:

“Nu er det jul – vi trænger alle til at have det godt – alle er trætte af corona, og når man går rundt i gaderne ligner det jo et sygehus. Alt bliver aflyst, så folk vil gerne ud og gøre noget godt for sig selv og hinanden”, siger han.

Derfor disker både midtbyen og storcentret også op med masse af julepynt og julemusik – og så skal julestemningen nok indfinde sig.