Med Finansloven for 2021, der netop er forhandlet på plads, står det klart, at Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum får forlænget sin midlertidige statslige bevilling, som ellers stod til at bortfalde ved årsskiftet

 

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har gennem de seneste måneder levet en usikker tilværelse. Museet stod nemlig i regeringens finanslovsudspil til at miste en bevilling på 1,5 mio. kr. Bevillingen, som Gammel Estrup har modtaget i over ti år, svarer til 40 procent af museets samlede statstilskud, og det var derfor helt essentielt for museet at fastholde den.

”Vi har kæmpet med næb og kløer for at få bevillingen ind på Finansloven, og vi blev derfor utrolig glade, da vi så, at De Radikale havde os med i deres finanslovsudspil, og at de andre forligspartier har valgt at bakke op. 1,5 mio. kr. betyder jo ikke voldsomt meget i statens årsregnskab, men for os betyder det, at vi kan aflyse nedskæringer og fortsætte med at levere kulturoplevelser for de 100.000 gæster, som besøger museet hvert år, og bibeholde et forskningsniveau af international klasse,” siger museets bestyrelsesformand Bent Hansen og forklarer, at den midlertidige bevilling fra staten blandt andet er øremærket den helt nødvendige opgave med at vedligeholde selve herregården.

 

Opbakning udløste politisk handling

Bevillingen er ifølge museumsdirektør Britta Andersen hjulpet godt på vej af den store opbakning, som museet har fået gennem den seneste tid. Ikke bare fra politikere fra alle fløje, samarbejdspartnere og kolleger, men også fra lokalområdet, venner og privatpersoner, som har talt Gammel Estrups sag, og det er noget, der gør indtryk på museumsdirektøren:

”Jeg bliver meget stolt, når vi får så stor opbakning fra officielt hold, fra politikere, fonde og det faglige miljø, men jeg bliver virkelig personligt berørt over den store velvilje og støtte, som vi har mødt fra helt almindelige mennesker, for hvem Gammel Estrup har en betydning. Folk har skrevet og ringet til mig med deres støtte, der er blevet skrevet læserbreve, liket og delt på de sociale medier, og i november løb ultraløberen David Jesuthasan en dobbelt maraton for Gammel Estrup. Den opbakning kan vi slet ikke sige nok tak for, og jeg er så glad for, at vi nu kan sige til alle de mennesker, at deres arbejde har gjort en forskel!”

Kultur til børn og unge på landet

De næste fire år vil Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum fortsætte sit arbejde med at sikre kultur og muligheder for befolkningen på landet – ikke mindst børn og unge:

”Historien om herregårdene er jo en vigtig signaturfortælling om livet på landet. Gennem århundreder var godserne de største arbejdspladser på landet, og herregårdshistorien er på den måde alle danskeres historie. Gammel Estrup ligger stadig på landet og museet sikrer, at der kommer kultur og dannelse ud, hvor der ellers er langt mellem kulturtilbuddene – både i form af kulturtilbud og oplevelser til familier og i form af forløb og udvikling for skoler,” forklarer Britta Andersen.