Som en del af et pilotprojekt havde Tirsdalens Plejecenter i sidste uge virtuelt besøg af en række populære kunstnere, der optrådte med populære forestillinger på en storskærm

 

Fænomenet hedder Scenior Vision og er blevet tilbudt til 24 plejecentre rundt om i landet. Scenior Vision har undertitlen – nærværende oplevelser med format, og er et projektsamarbejde mellem foreningen Scenior Vision og Kulturministeriets pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen. Scenior Vision er et helt nyt scenekunstformat specielt rettet mod seniorer, som ikke selv kan opsøge scenekunsten.

“Det er dejligt for de ældre at prøve noget nyt”, fortæller Hanna Sørensen, der er centerterapeut på Tirsdalens Plejecenter.

“Det er anderledes men kærkomment, specielt nu hvor vi skal være særlig kreative for at få noget ud af hverdagen”, siger hun.

Denne dag mødte 15 ældre op til underholdningen med skuespiller og sanger Jesper Lohmann og pianist Mathias Grove, der opførte “Tilløkke Otto – En hyldest til en baggårdspuma”.

“De ældre føler, de er i teatret, og de kommer ud af deres lejligheder. Bare det at komme ud betyder at hverdagen bliver lidt mere festlig”, fortæller Hanna Sørensen.

Hverdagen har siden marts til tider været mere grå end vejret er i øjeblikket og beboerne er sultne efter aktiviteter og oplevelser.

Scenior Vision har udvalgt fire forestillinger og i Kristrup har de udvalgt et par stykker, som ikke kræver for meget kognitivt at de ældre. De har udvalgt det, de mener fanger mest.

Selve oplevelsen kan faktisk sammenlignes med det at gå i teatret. Når de ældre dukker op til skærmen, bliver de mødt af et rødt forhæng – nøjagtig som i mange teatre. Herefter bydes der velkommen af plejecentret og forestillingen præsenteres. Herefter skal personalet sådan set bare trykke på en knap og så er forestillingen i gang. Forestillingen om Otto Brandenburgs liv blev vist over to dage. Faktisk bliver forestillingerne delt op i dele af cirka 20 minutters varighed, så der er mulighed for pause.

Tilbuddet er gratis for de plejecentre, der er med i pilotprojektet. Og så er det med til at øge udbuddet og mulighederne for at præsentere scenekunst på plejecentre – også udenfor en corona-epidemi.

“Men det må ikke erstatte den levende scenekunst – men man kan jo godt tilpasse tilbuddene efter målgrupper. Og sådan et tilbud er dette et rigtig godt bud på”, siger Hanna Sørensen.

Hun fortæller, at de ældre er rigtig glade for tilbuddet – de hygger sig – får kaffe og småkager – og de møder gerne op igen.

Og netop det at scenior vision er et supplement til oplevelser og ikke en erstatning lægger projektet meget vægt på.

“Scenior Vision må og skal ikke erstatte den levende sceneoptræden, men være et supplement, som samtidig differentierer sig fuldstændig fra film og TV, fordi det retter sig specifikt til målgruppen og teknisk er helt i ro – ingen klip, ingen zoom, ingen effekter. Kun indhold”, lyder det fra Scenior Vision.

På programmet hos Scenior Vision er også “JOB” med Ina-Miriam Rosenbaum, “Dveke” om de største revy succeser i Danmark og “Toner fra himlen” med Lotte Arnsbjerg og Thomas Hübertz.