Der er ikke så meget at sige om 2020, udover at de fleste af os, nok gerne vil glemme det hurtigst muligt. Men lidt er der dog sket i Randers Kommune, som vi på Din Avis mener tåler et genkig

 

Flere har allerede de sidste mange måneder set frem til 2021, men først kigger vi lidt tilbage. Randers blev som resten af verden ramt af Covid-19 – i daglig tale corona. Før landet lukkede ned fik Randers sit eget Street Food sted, første spadestik Tidsrejsen i Randers Regnskov blev taget og åbnede kun fem måneder efter.

Randers Kommune lukkede ned 11. marts og nye vaner stod for døren. Kirkerne blev digitale, de ældre fik virtuel besøg, Rickos digte hittede på facebook, Stefan – studievært på Radio ABC – blev hentet hjem fra Peru sammen med andre danskere.

Men 2020 blev også året, hvor to lokalpatrioter begyndte at slås for en bedre infrastruktur i Randers, skinnecyklerne begyndte at køre fra Randers, den nye Arena Randers åbnede (og lukkede igen) og Kronprinsparret uddelte deres priser på Værket.

Alle læsere ønskes hermed et godt nytår.

 

Januar

 

Fast læge giver større tryghed

 

Kommunen fortsætter med fast tilknyttede læger på plejecentre, der har kørt de sidste to år med stor succes. Det glæder Jytte Pedersen, beboer i Kollektivhuset

 

I perioden 2016-2019 har faste centerlæger i forbindelse med en national forsøgsordning været en mulighed for plejecentrene i Randers Kommune. Ordningen har vist, at en fast tilknyttet centerlæge løfter den sundhedsfaglige kvalitet, og derfor fortsætter Randers Kommune nu ordningen.

Ordningen betyder blandt andet, at den faste læge kommer jævnligt på centret, og at beboerne tilbydes at vælge lægen som deres egen læge. Og det er helt frivilligt.

 

Tidsrejsens første skridt

 

Tirsdag 21. januar blev første spadestik taget til den nye satsning hos Randers Regnskov

 

Med deltagelse af personale fra Regnskoven, kommunen og Museum Østjylland blev første spadestik i dag taget i Danmarksparken af Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden har spyttet 16 millioner kroner i projekter, der er den største satsning siden Sydamerika-kuplen åbnede i 2003.

Tidsrejsen bliver opbygget i tre dele, hvor første del, Hyænesletten, allerede vil åbne 13. juni i år. Hele tidsrejsen åbner 13. maj næste år (2021).

Ved spadestikket kom noget af fortiden pludselig til syne. Frem af mulden kom en flere tusinde

år gammel hvidtand fra den hvidtandede elefant – en skovelefant, der levede side om side med hyænerne.

 

MARTS

 

Succesåbning for MOKAJEN

 

Randers´ Street Food, med det kærlige navn MOKAJEN, kom særdeles godt fra land. En af initiativtagerne, Nicolai Michaelsen, er glad for randrusianernes opbakning

 

Der har været så mange mennesker i weekenden, at man lørdag lukkede folk ind i hold. Men det kunne ikke ødelægge det gode humør, fortæller Nicolai Michaelsen.

”Selvom folk ventede i op til 45 minutter lørdag, da vi åbnede og endda i øsregnvejr, ja så var stemningen helt i top og ingen sure miner”, fortæller han søndag, hvor stedet også var propfyldt med spisende gæster.

Han er meget glad, for at randrusianerne er så nysgerrige på stedet.

” Jeg vil mene at omkring 90 procent af byen bakker os op i det her”, siger han.

 

Og så lukkede landet ned

 

Kirker bliver digitale

 

Også kirkerne har nu lukket for offentlig adgang, og det giver udfordring for præsterne, der fortæller at menigheden nu mere end nogensinde har brug for deres kirker

 

Alle kirker i Danmark er lukket og selvfølgelig også i Randers. Præsterne arbejder på højtryk for at bevare kontakten til de medlemmer af menighederne, der trænger til trøst og opmuntring i disse uger.

”Vi forsøger at ringe rundt til dem, vi ved, sidder alene og ikke har mulighed for at få besøg. For vi må jo heller ikke tage på besøg. Men vi fortæller, at vi er her – står til rådighed på telefonen”, fortæller sognepræst ved Sct. Peders Kirke Kristian Espen Vestergaard.

Din Avis har ringet rundt til en håndfuld kirker, der alle har sikret sig kontakt med deres menigheder via de sociale medier og deres hjemmesider – blandt andet ved at lægge prædikener og videoer ud på nettet.

 

APRIL

 

Ældre får besøg via facetime

 

De ældre på Tirsdalens Plejecenter har stor nytte af virtuelle besøg fra deres pårørende i denne tid. Det skaber ro både for dem og for deres familier

 

I en tid med corona, hvor pårørende ikke må besøg deres familiemedlemmer, mødes pårørende og ældre nu i digitale rum. På Plejecenter Tirsdalen er der hver dag fast telefontid, hvor ældre får hjælp til at facetime eller skype med deres familier.

Charlotte Skrivers mor, 94-årige Liss Rasmussen, bor på Plejecenter Tirsdalen. Charlotte er vant til at besøge hende et par gange om ugen. Det kan hun ikke i denne tid, og derfor er Charlotte glad for at kunne facetime med sin mor:

“Det er en helt anderledes oplevelse at se hende, samtidighed med at vi snakker. Det giver tryghed og ro i maven,” fortæller Charlotte Skriver.

 

Fra eventyr til karantæne

 

Stefan Julian – radiovært på Radio ABC er fuld af taknemmelighed over at Udenrigsministeriet hentede ham og andre danskere hjem fra Peru

 

”Jeg er imponeret over Udenrigsministeriet og alle de danskere som på den eller anden måde har hjulpet til i denne uvante situation”, fortæller han fra sin karantæne på Djursland.

”Min rejse i Sydamerika var næsten færdig, da Peru lukkede ned og gik i undtagelsestilstand. Jeg havde ændret min flybillet til hjemrejsen et par dage før, men det var ikke nok. Syv timer før det første fly, jeg skulle med, var luftrummet lukket ned. Jeg strandede i den kulturelle hovedstad i Peru – Cusco”, fortæller han.

Han boede på et hostel med mange andre nationaliteter fra hele verden, og de snakkede med hinanden og blev holdt opdateret med status rundt om i verden. Men som dagene gik blev de færre og færre, da flere og flere lande hentede deres statsborgere hjem. Og endelig var der hul igennem og et SAS fly blev sendt af sted.

 

MAJ

 

 

Rickos digte hitter på facebook

 

Mens det halve af Randers har siddet isoleret derhjemme, har de dagligt kunne hygge sig med Rickos digte på facebook, der en overgang spredte smil ude i stuerne hver dag

 

Ricko Schou Iversen er uddannet tømrer og har ikke på noget tidspunkt overvejet at leve af sine digte, bortset fra nogle enkelte gange, hvor han har overvejet børnebøger:

“Mine børn kan god lide at jeg finder på historier til dem, når de skal sove – men at skrive børnebøger bliver det nok ikke til alligevel”, siger han.

Han har altid været en kreativ sjæl – tegnet tegneseriefigurer. Faktisk også et par tatoveringer, som nogle af hans kammerater har fået lavet. Selv har han ingen – endnu.

Næsten hver aften når børnene på fire og syv år, er lagt i seng, griber han blokken for at tegne. Og så bliver det også til nogle ord ind imellem tegningerne.

“Jeg har tegnet altid, og når jeg alligevel sidder med blokken, ja så kommer ordene bare af sig selv”, fortæller han.

 

Statsministeren overraskede

 

Statsminister Mette Frederiksen (S) overraskede randrusianerne, da hun pludselig dukkede op for at spise frokost hos Café Jens Otto

 

Besøget var del af et besøg i Jylland i forbindelse med genåbningen af Danmark. med sig havde hun Erhvervsminister Simon Kollerup.

Det var borgmester Torben Hansen (S) der var vært sammen med restauratørparret Dorthe Bjørn og Mike Pabst. De havde dækket op med god afstand, så statsministeren kunne indtage et overdådigt stjerneskud sammen med netop restauratørparret, erhvervsministeren og borgmesteren. Årsagen til besøget var ved selvsyn at se, hvordan de hårdt ramte erhvervs som for eksempel caféerne har klaret krisen.

 

JUNI

 

Plejecentret Solbakken får DGI-certificat

 

Plejecentret Solbakken på Frederiksborg Allé er det første plejecenter i Danmark, der DGI-certificeres i pædagogisk idræt

 

Siden november sidste år er personalet blevet undervist i den særlige tilgang til borgeren, som kaldes pædagogisk idræt. Kort sagt handler pædagogisk idræt mest om at få bevægelse og træning ind i hverdagen for den enkelte borger. Sigtet er, at borgeren skal bevæge sig hensigtsmæssigt og være så selvhjulpen som muligt og dermed øge livskvaliteten.

Christel Meyer, som er pædagog på Plejecentret Solbakken og en af initiativtagerne til projektet forklarer:

”Vi har for eksempel noget, der hedder ”Sang på gang”, som beboerne er rigtig glade for. Her får vi både arbejdet med stemmen, når vi synger, bevægelsen når vi går på gangen samt finmotorikken og hjernen, når vi skal finde sangnumrene i sangbogen.”

 

—-

 

Lokalpatrioter vil passe på Dronningborg

 

Erik Bo Andersen og Peter Kjeldsen har dannet foreningen Bevar Bækkestien – de mener kommunen holder store dele af planen med en klimabro hemmelig

Stifterne af Bevar Bækkestien er af den faste overbevisning, at dette vil skabe en trafikal blindgyde, hvis eneste løsning er en videreførelse af en firesporet vej igennem Bækkestien med tilslutning til Ringboulevarden ved Hadsundvej. Der er simpelthen ikke plads til trafikken fra en firesporet bro på de eksisterende veje:

“Hele planen hænger simpelthen ikke sammen. De fremskriver blandt andet trafikken helt urimelig højt og helt ved siden af de tidligere fremskrivninger. Jeg mener de pynter på tallene, for egen vindings skyld”, siger Peter Kjeldsen og Erik Bo Andersen supplerer:

“Kommunen har bestilt disse rapporter hos Rambøll – og det gør de jo, fordi de har et ønske og en plan – derfor har de en vinkel som konsulentvirksomheden forsøger at ramme, og på den måde kan kommunen få lovliggjort deres projekter i borgernes øjne”, siger Erik Bo Andersen, der selv har en fortid som Byrådsmedlem for Venstre i Randers Byråd.

De to slår dog fast at Bevar Bækkestien er fuldstændig upolitisk.

 

——-

 

På skinner fra Romalt

 

Skinnecykler skal nu køre fra et trinbræt i Romalt

 

Det hele var ellers på plads til den gamle stationsbygning i Strømmen, med mulighed for at cykle helt til Allingåbro og tilbage igen. Folkene i “Foreningen for skinnecykler fra Strømmen Station” havde alt på plads og ville gå i gang med at realisere projektet i januar. Men en byrådsbeslutning tilbage i december om at anlægge en ny havnevej satte en stopper for de planer.

“Så måtte vi jo i hast tænke i andre baner, og vi fandt ud af, at det jo er oplagt at køre her fra Romalt Aktivitetspark. Det giver lige det ekstra lag til underholdningen i området”, siger formand for både “Skinnecykler fra Strømmen Station” og “Djursland for fuld damp” Torben Jensen.

 

AUGUST

En 16-årig med store ambitioner

 

Freja-pige har sat kurs mod VM og OL

 

Amanda Sondrup Henriques, blot 16 år og forholdsvis nyt medlem af Randers Freja Atletik efter klubskifte fra Holstebro, er et kæmpetalent og en ung dame med store ambitioner i den specielle hækkeløbsdisciplin, hvor der løbes både 100 og 400 meter.

Amanda har sat kursen mod store internationale opgaver og drømmer ikke urealistisk om deltagelse i både VM og OL.

Trods udfordringer med lukning af træningsfaciliteter i forbindelse med corona leverede Amanda et fremragende resultat, da hun i sin debut slog den danske U18-rekord og p.t. er den hurtigste pige i Danmark under 18 år nogensinde på den korte hæk-distance.
Tiden er samtidig den hurtigste tid løbet i Europa i år, og hun topper derfor også den europæiske U18-rangliste.

 

SEPTEMBER

 

Demokratiet til debat

 

For andet år inviterede en række foreninger, organisationer og virksomheder til fem dages fokus på nærdemokrati med kendte debattører og lokalt kulturelt islæt

 

Efter premieren sidste år er det nu blevet tid for arrangørerne at udvide programmet med en dag mere. Og desuden bliver der udvidet med programmer specielt målrettet de unge.

Det overordnede tema er stadig lokaldemokrati og borgerinddragelse, men i forbindelse med åbningsarrangementet bliver der særligt sat fokus på lokaldemokrati i en pandemi-tid.

En række lokal- og landspolitikere, embedsmænd, fagforeningsledere, forskere og kommentatorer kom med oplæg og debattere, hvordan den demokratiske proces bliver påvirket i en pandemi-tid.

Blandt oplægsholderne og paneldebattørerne er professor Svend Brinkmann, kommunalforsker Roger Buch,

—-

Den nye hal er klar til åbning

 

Der har allerede været nogle små arrangementer, så tyvstarten er sat ind. Nu venter den officielle åbning for samarbejdspartnere og i oktober kan alle komme på guidet rundvisning

 

“Så krøb soldaten op i træet, lod sig dumpe ned i hullet og stod nu, som heksen sagde, nede i den store gang, hvor de mange hundrede lamper brændte”.

Sådan lyder det i H.C. Andersens eventyr “Fyrtøjet” og kigger man på den nye hal i Fynsgade udefra og derefter går indenfor, kunne man stå med samme følelse. For på hvad der før var en halv parkeringsplads gemmer sig nu en kæmpe multihal med plads til 6000 gæster, når det handler om koncerter og 4000 gæster, når der er sportsarrangementer.

Der er lavet ny foyer, og når man går op af trappen og til højre – troner sig en gigantisk bane på størrelse med tre håndboldbaner i en landsbyhal.

Den store anlagte åbningsfest med koncert og underholdning er blevet udskudt til foråret på grund af Coronakrisen.

 

OKTOBER

Randers på vej i klimaligaen

 

På torsdag 8. oktober, er der første informationsmøde om projektet “Klimaliga” i Randers, der skal hjælpe kommunen med at komme helt i top med bæredygtighed

 

Dette skal ske i samarbejde med lokale erhvervsdrivende, foreninger og de enkeltpersoner, der har interesse i at være med på rejsen mod toppen af Danmarks bæredygtighedsskala.

En af de virksomheder, der siger klart ja til at gå forrest, er den unge virksomhed “Wallpipe” på Messingvej. Indehaver Lisbeth Grove Mikkelsen, der startede virksomheden for to år siden, er allerede med i det Advisory Board, der lige nu sidder og brainstormer på, hvordan man selv som virksomhed og hvordan kommunen bedst kan udnytte de affaldsressourcer, der er i kommunen, og udnytte dem bedst for klimaets skyld.

 

—–

Stjernedrys over Randers

 

De var den øverste top i Danmark, der lørdag aften indtog Værket, da Kronprinsparret stod i spidsen for uddelingen af deres priser, ved det årlige show, der i år havde Randers som base

 

Kronprinsparret ankom til Værket et stykke tid før de andre gæster. Her var der tid til at afklimatisere, før det store show, der hvert år holdes forskellige steder rundt om i landet. Randers havde fornøjelsen i år  og det var med lokale gæster, som har gjort sig bemærket i det forgangne år. Og Randers fik mulighed for at promovere sig som en alsidig kultur- og naturby.

Dels var lokale Dopha på scenen. Blandt de optrædener var også Hush, hvor jo den ene halvdel Michael Hartman er født i Randers. Borgmester Torben Hansen tog imod Kronprinsparret på den røde løber foran Værket og Sidra Hajli otte år fra Jennumparkens Pigekor var blomsterpige.

Og han er ovenud glad og stolt over den eksponering som byen har fået i hele landet.

 

NOVEMBER

Læg julehandlen lokalt

 

Det er den klare opfordring fra lederne af Storcentret og Cityforeningen. Erhverv Randers og Randers Handelsråd bakker op

 

Men det handler også om, at butikkerne har det rigtige at byde på og de rigtige priser – ikke mindst når det kommer til levering, pointerer Jens E. Kristensen, direktør i Erhverv Randers:

“Og her kan nogle butikker måske komme til kort, hvis de ikke allerede inden krisen ramte havde etableret sig på nettet. Men jeg synes generelt at e-handlende er godt med og de fleste har allerede gennem de sidste fire år gjort meget på den front”.

Citychef Mette Bræmer er også overbevist om, at folk nok skal bakke den lokale detailhandel op, og hos Storcentret er man også optimister – Marketings- og eventchef Lene Nørgaard er sikker på at når butikkerne har de rigtige varer på hylderne, så skal folk også nok komme – mundbind eller ej.

—-

Transportsektoren i Randers peger på Østbro

 

48 transportvirksomheder med en total på 290 lastbiler i Randers bakker nu folkene bag kampen for en østbro op – Erhverv Randers vil gerne være klogere

 

Hvis Randers skal forbedre infrastrukturen, så skal biler og lastbiler trækkes ud af byen, og det sker kun med en Østbro. Så kort kan det siges ifølge Erik Bo Andersen, der er formand for indsatsen for en Østbro “Miljøbroens venner”, Peter Kjeldsen formand for “Bevar Bækkestien”. Begge foreninger udspringer fra kampen for at bevare dels Bækkestien i Dronningborg, så den ikke ofres i klimabroprojektet samt kampen for en østbro, der ifølge folkene bag er en langt bedre løsning end en klimabro inde i midtbyen.

“En Klimabro giver ingen mening i forbedringen af infrastrukturen i Randers og skaber bare nye og større flaskehalse, uden nogen form for sammenhæng i en samlet ringvejsløsning”, siger de to i en pressemeddelelse.

Hele forløbet er fra kommunens side fyldt med fejl, påpeger de to mænd. Og derfor har de nu udarbejdet en Hvidbog, hvor alle fakta lægges frem – uden omsvøb og uden løgne, siger Erik Bo Andersen.

Onsdag 2. december har de derfor inviteret hele Byrådet i Randers til en gennemgang af deres materiale og efter planen vil de invitere alle borgere i Randers til et onlinemøde 7. december, hvor de også vil fremlægge deres materiale, de har fået via blandt andet Aktindsigt og dels ved at gennemtrawle kommunens offentlig tilgængelige papirer.

Kommunen har ligeledes inviteret alle borgere til onlinemøde – men den 8. december hvor de vil fremlægge deres langsigtede plan med milliardinvesteringer i infrastruktur. Planen er lige nu i høring.