På baggrund af Planstrategi 2018 er der udarbejdet et forslag til Kommuneplan 2021, som Byrådet netop har vedtaget. Planen er nu i høring og der er planlagt digitale borgermøder

 

Dermed kan alle borgere komme med bemærkninger til planen, der skal beskytte og udvikle kvaliteterne i Randers Kommunes byer, landskab og natur.

Kommuneplanen er den overordnede plan for al fysisk udvikling i kommunen og beskriver blandt andet, hvor der må bygges og udpeger mulige bolig- og erhvervsområder. Planen bliver revideret hvert fjerde år, og i forhold til planen fra 2017 er der i det nye forslag en række forandringer.

Blandt andet lægger forslaget op til at inddele kommunen i seks karakterområder: Fjordbyerne, Landbrugslandet, Skov- og sølandskabet, Ådalen, Forstæderne og Randers By. Med hver sin identitet og styrke kommer disse nye karakterområder til at skabe rammen for den strategiske udviklingen som helhed.

Og så er FN’s Verdensmål, om bæredygtig udvikling, blevet en integreret del af planen.

Forslaget til Kommuneplan 2021 vil være i høring i otte uger. Undervejs vil der blandt andet blive arrangeret borgermøder i hver af de seks nye karakterområder. På Randers Kommunes hjemmeside kommer flere informationer og datoer på borgermøderne.

 

Understøtter verdensmål

Som noget nyt er FN’s Verdensmål indarbejdet i forslag til den nye kommuneplan. Der bliver ved hvert afsnit af den 636 lange plan redegjort for, hvordan planen bidrager til opfyldelse af FN’s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling.

Inden 2030 skal verdensmålene sikre en bæredygtig verden for klodens borgere. FN’s verdensmål anses for at være vor tids vigtigste plan. I forbindelse med budget 2020-2023 vedtog Byrådet, at kommunen skal bidrage til udbredelsen af verdensmålene i et samarbejde på tværs af kommune, borgere, erhvervsliv og andre organisationer.

Når høringen er afsluttet om cirka otte uger, vil resultatet blive fremlagt for Randers Byråd. Her vil byrådet også tage stilling til den endelige Kommuneplan 2021. Sandsynligvis 14. juni, efter at der også er afholdt temadrøftelse. De indkomne høringssvar vil være tematiseret og indgå i den politiske drøftelse af den endelige plan.

 

Vigtige verdensmål

Kommuneplanen er et vigtigt værktøj i forhold til at omsætte verdensmålene til mål, retningslinjer og rammer for den lokale fysiske planlægning. Dette sker i alle dele af kommuneplanens mål og retningslinjer, hvor kommuneplanen sætter retning for den fysiske planlægning og udvikling af kommunen. De udvalgte verdensmål kan fungere som udgangspunkt for mere detaljeret arbejde med delmål i konkrete projekter.

I afsnittet om regional udvikling og infrastruktur, lægger kommunen op til at man sørger for at undgå en fortætning af byudviklingen. Man vil mindske brugen af åbent land og tilskynde til bæredygtig transport – man vil lægge vægt på landskaber og lokale fællesskaber og understøtte lokalsamfund og landsbyklynger. Og så vil man sikre bedre byudvikling og klimatilpasning og bedre adgang til grønne områder. Kommunen vil også sikre en stor diversitet af natur igennem forskellige naturudpegninger. Og så skal væsentlig kulturarv som fællesgrundlag for historie, samfund og identitet understøttes og sikres.

 

Detail og erhverv

Erhvervslivet skal også bidrage til verdensmålene. Det skal ske gennem blandt andet at sikre erhvervsvirksomhedernes vækstmuligheder. Og så skal der ske en strategisk placering af forskellige typer erhverv, der hvor de er til mindst gene for lokalbefolkningen og miljøet. Herudover vil man også fra kommunens side understøtte lokal økonomisk vækst igennem jobskabelse indenfor erhvervslivet. Virksomheders adgang til og anvendelse af bæredygtig energi skal også understøttes.

Herudover vil kommunen indgå i partnerskaber på tværs af offentlige og private organisationer – både inden for og uden for kommunegrænsen.

Koncentration af detailhandel skal ske, så den er økonomisk bæredygtig og frigør arealer til andre formål. Det vil man gøre ved at udpege områder, hvor detailhandlen skal være hovedrepræsenteret.

 

Klima og miljø

Planlægning for Klimabroen, der integrerer infrastruktur og klimatilpasning, skal fortsætte. Ligesom planlægning for BRT/Letbane også stadig er på tegnebrættet. Dette med et ønske om at bæredygtig kollektiv transport også rækker ud over kommunegrænsen. Og så prioriteres der flere stier og cykelruter til de bløde trafikanter.

Understøttelsen af den grønne omstilling skal ske gennem planlægning for grøn energi, herunder vindmøller, solenergi og bæredygtig varmeforsyning, der kommer den lokale befolkning og resten af kloden til gode.

Kommunen har en ambition om at mindske støj i forhold til boligområder, sikre miljømæssig forsvarlig jordhåndtering og understøtte at miljøet beskyttes i affaldshåndteringen.

Der skal også fremover arbejdes for at understøtte lokal økonomisk vækst igennem jobskabelse indenfor turismeerhvervet.

Kommuneplanen fastlægger rammerne for udviklingen i kommunen i de næste 12 år. Planen er ikke direkte gældende for borgerne, men byrådet skal virke for kommuneplanen. Det betyder, at kommuneplanen indgår i vurderingen, når der træffes afgørelser i konkrete sager.

 

Forslaget skal sendes i offentlig høring i mindst otte uger – forventeligt fra den 25. januar til 22. marts 2021.

I høringsperioden vil forslaget blive drøftet med borgere, grundejere og virksomheder som vil have mulighed for at komme med bemærkninger til forslaget. Her vil bl.a. blive afholdt borgermøder forventeligt i form af digitale møder.

Forvaltningen forventer at gennemføre borgermøderne med forankring i seks karakterområder.

Når den offentlige høring er slut, vil forvaltningen samle indkomne høringssvar samt hovedtræk fra borgermøder og forelægge disse for byrådet, forventeligt på mødet 6. april. Først herefter kan byrådet endelig vedtage Kommuneplan 2021.