Fællesskab er vejen til forbedringer

 

”Det kan vi godt gøre bedre”. Den lille sætning er drivkraften for borgmester Torben Hansen og har været det i hans mange år i politik.

”Som barn og ung i Randers får man mange gode værdier med sig. Især en grundlæggende respekt for andre mennesker, uanset hvad de laver, og hvor de bor. Men også at man må kæmpe for det, hvis man vil være med til at forbedre forholdene,” siger Torben Hansen.

Han kan ikke rigtig huske, hvornår det begyndte – trangen til at være med til at gøre dagen i morgen bedre end dagen i går. Den har bare altid været der.

”I mit barndomshjem i de gule blokke i Sjællandsgade fyldte politik ikke særlig meget. For mit vedkommende var det mere skole, fodbold, fiskeri, arbejde og avisruter, indtil jeg blev 16-17 år,” fortæller Torben Hansen og fortsætter:

”Da jeg meldte mig ind i Socialdemokratisk ungdom for 40 år siden var det elevrådsarbejde, u-landenes forhold – kort sagt verdens uretfærdighed og fællesskabets muligheder – der var min drivkraft. Og selvfølgelig var mit engagement præget af min opvækst i Sjællandsgade, fodboldkampene i Vestparken og det fællesskab vi havde, hvor man hjalp hinanden. Ledigheden var noget højere end i dag, så jobs og udvikling betød meget for os alle, og når det de store virksomheder i byen havde det skidt, kunne det mærkes i kvarteret.”

”Daværende borgmester, Kristen Gjøtrup, boede også i Sjællandsgade, og vi børn syntes, det var fedt, når Kristen kom cyklende og hilste på os,” husker Torben Hansen

.

Fællesskabet i centrum

Omdrejningspunktet i Torben Hansens politiske virke har altid været begrebet fællesskab.

”Fællesskabet er helt grundlæggende i lokalpolitik. Og lokalpolitik skaber rammerne for borgernes møde med kernevelfærden som ældrepleje, udsatte børn, daginstitutioner, skoler, veje, psykisk syge, natur, affald, foreningslivet og meget andet,” forklarer han.

”Desuden er der jo ikke nogen, som kan forandre og forbedre noget alene. Det sker altid i et politisk samarbejde med andre. Fællesskabet er simpelt hen forudsætningen for, at vi kan skabe resultater,” siger Torben Hansen, og i samme åndedrag understreger han, at mødet med og samtaler med borgerne i kommunen giver stor energi til arbejdet.

Torben Hansen har haft mange politiske tillidsposter i Randers Byråd og i Folketinget. Gennem sit arbejde som miljøordfører i Folketinget fik han blandt andet dette skudsmål af den konservative miljøminister Connie Hedegaard:

”Torben Hansen er ordentlig at lave aftaler med, og han er i stand til at forandre det, vi laver, til virkeligheden. Han har et stille og roligt gemyt og er tillidsvækkende”.  Sådan lød altså roserne fra en politisk kollega, som Torben Hansen har lavet flere gode forlig med.

 

Fritid med familien – og en ventende kælder

På hjemmefronten ligner Torben Hansens liv så mange andres.

”Jeg er gift med Anne Marie, og vi har tre dejlige børn sammen – Kirstine, Johanne og Rasmus. I 2020 blev vi også beriget med et skønt lille barnebarn,” fortæller han.

Den sparsomme fritid bruger han sammen med børnene og meget gerne på lange ture i naturen, enten med termokande og kikkert eller med fiskestangen. Ofte er alle tre ting med.

”Så fritiden er ofte udenfor, og der har Randers Kommune rigtig meget at byde på. Randers Kommune er naturens maggi-terning. Vi har å, fjord, hav, enge, skove, overdrev, heder, søer – kort sagt det hele,” siger Torben Hansen om sin hjemegn og tilføjer:

”Øverst på min hitliste står kajakture på fjorden, fiskeri i Gudenåen, løbeture, ture i Læsten Bakker og i ny og næ et lille aftendyp i Fussing Sø, der næsten altid synes koldt. Romaner, biografier, kunst og historie er også en god følgesvend, der sammen med museer har givet gode oplevelser, samt altid noget at tænke over.”

Med sit nuværende hverv som borgmester fylder politik selvsagt meget i hjemmet, men for Torben Hansen er det også vigtigt at kunne koble af.

”Det gør jeg med mine fritidsaktiviteter, som ifølge Anne Marie også burde indeholde oprydning i kælderen…”