End ikke en pandemi, kan bremse de gode initiativer. Hos FOF fortsætter kurserne i blandt andet keramik – 4. marts starter endnu et forløb med Anette Filtenborg fra Rakumik Keramik i Tvede

 

De fleste kender scenen fra filmen “Ghost” med den berømte drejebænk. Hvad der foregår ude i de små hjem, kan vi her på redaktionen ikke vide, men muligheden for at lave en kopi af scenen er til stede nu. FOF og keramiker Anette Filtenborg kører nemlig lige nu online kurser i keramik og nye workshops starter 4. marts. Og kurserne er meget populære.

Det er noget der glæder fagkonsulent og lærer fra FOF Vivi Hansen.

“Det handler om at prøve at fortsætte med så meget som muligt. Det betyder meget for vores elever at de kan fortsætte med deres kurser”, siger hun.

Keramiker Anette Filtenborg er autodidakt og har siden 2004 udstillet og ernærer sig nu udelukkende med at undervise kursisterne online.

“Jeg synes det er vigtigt at holde fast i det gode ting. Og det fungerer faktisk fint med onlinekurserne. Jeg er glad for at kunne blive ved med at undervise. Det er et lille lyspunkt og så er der noget at glæde sig til i hverdagen”, siger hun.

 

En kreativ stund

Fritidsinteresser betyder meget for mange mennesker. Derfor er de også vigtige at holde fast i – selvom vi ikke må mødes. Det har fået FOF til at tilbyde mange af deres kurser on-line – således også deres keramikkurser i Tvede.

En af kursisterne er Janet Mågaard fra Hald. Hun er til daglig pædagog på Randers Lilleskole, og har gennem de sidste mange år arbejdet med ler sammen med børnene. Og hun ville gerne være dygtigere.

“Det er en rigtig god måde stadig at få undervisning på”, fortæller hun, da hun fredag kommer forbi med ting til brænding og henter tallerkener og bordkort til datteren konfirmation – bordkortene er lavet som små kyskager.

“Det er jo næsten ikke til at bære, hvis ikke vi kan fortsætte med vores kurser, og det her fungerer perfekt”, siger hun.

Tingene bliver stillet på havebordet, så der ikke er kontakt mellem lærer og elev – kun på zoom, hvor der er vejledning og undervisning.

Det er ikke alle opgaver, hvor der skal bruges en drejebænk, og man kan faktisk godt lave en tallerken uden. Man bruger bare en færdig tallerken som skabelon.

 

Vigtigt at holde fast

Undervisningen foregår ved at Anette Filtenborg tænder computer og mobiltelefon og filmer hvordan næste projekt skal formes. Hun vejleder elever via kamera, og de kan så efterfølgende få en-til-en råd, hvis der er noget, de er i tvivl om.

“Det har faktisk været nemt og fungeret ret godt med at eleverne henter og bringer deres produkter, når de skal brændes”, fortæller hun.

De afhenter ler og nu også glasur før kurset går i gang, og ser med derhjemme. Seks kursister er startet denne uge og flere kan melde sig til opstart 4. marts.

“De, der er i gang, er super glade for at have noget at se frem til – et lyspunkt i hverdagen. Og jeg synes også, det er en god måde at holde gang i mit værksted på”, siger Anette Filtenborg.

Hun underviser også privat og har i sensommeren sidste år undervist ved fysisk fremmøde med kursisterne i værkstedet på Bavnevej i Tvede.

Hos FOF har man været i gang med kurser – blandt andet pilates on-line under begge nedlukninger med så stor succes at 250 kursister har været med på pilates hele tiden.

Fagkonsulent hos FOF Vivi Hansen fortæller:

“Nogle kursister ser ikke så mange til sociale begivenheder som før. Så vi starter timerne, hvor vi kan se hinanden på zoom, og lige får sagt hej. Derefter går vi i gang med undervisningen. Det gør meget for dem, at man sådan lige kan se andre ansigter”.

 

Godt med aktivitet

Og det er ikke kun de øvede, der rent faktisk kan få noget ud af at blive undervist on-line. Undervisningsformen er også god til begyndere.

“Jeg sørger for at gøre vejledningen så udførlig som muligt. Og det kursisterne aflevere her til brænding viser da også, at de forstår opgaverne”, fortæller hun.

Næste kursus starter op 4. marts. Denne gang er der ikke “fri dans”, men ved hver kursusdag vil Anette Filtenborg stille en bunden opgave, som eleverne skal arbejde ud fra.

“Det bliver mere mig, der styrer og jeg starter op med video og en lille klump ler. Det bliver mere som en workshop for alle”, fortæller hun.

Der er planlagt 16 små workshops der strækker sig fra fredag til søndag.

Det bliver med 40 minutters zoom-guiding og kursisterne kan efterfølgende få videoen tilsendt, og der er mulighed for individuel vejledning efterfølgende.

Men først skal kursisterne hente ler og glasur i Tvede og efterfølgende skal produktet fragtes til brænding og derefter afhentes.

“Det ekstra arbejde der er ved denne form for undervisning er, at der skal pakkes kasser og afmåles glasur og ler. Men ellers synes jeg, det fungerer rigtig godt. Og det er dejligt,at vi stadig kan være i gang”, siger Anette Filtenborg.

Det er Vivi Hansen enig med hende i. Hun er glad for kursisterne stadig finder vej til fritidsaktiviteter indtil vi må mødes fysisk igen.

Anette er uddannet socialrådgiver og har været autodidakt keramiker siden 1998 og har også slået sig ned som kunstner og har udstillet enkelte gange om året siden 2004. Og så har hun dygtiggjort sig med kunstakademiets kurser. Men hun vil ikke leve af sin kunst.

“Det har jeg ingen ambitioner om. Jeg kender så mange vanvittig dygtige keramikere, så det vil jeg lade dem om. Men jeg underviser og har både enkeltpersoner, par og vil også prøve mig med familiekurser, hvor man kan være sammen om at skabe noget til sit hjem”, fortæller hun.

Derudover er der familie take-away, hvor man kan hente komplette pakker, så man hurtigt kan komme i gang derhjemme.

Men vi bruger teknologien mere og mere i FOF, og det fungerer faktisk overraskende godt”, siger Fagkonsulent Vivi Hansen.

Man kan se mere på FOF.dk (under Randers) og rakumik.dk.