Selvom det aldrig var meningen, at Karsten Andersen skulle sy sivsko, så viste det sig at være noget, der lå i blodet – og de sælger stadig – både til unge og de lidt ældre

 

De færreste kender historien om hvorfor Uggelhuse er kendt for sine sivsko. Men faktisk har der været produktion af den unikke hjemmesko i godt 150 år i den lille landsby ved fjorden, hvor beboerne op gennem generationer har erhvervet sig som fiskere i sommerhalvåret og for Karstens familie, blev der syet skivsko om vinteren. Og det gør der stadigvæk, for folk vil gerne gå med dem i hjemmet.

Det sidste levende eksemplar af sivskomagere i Uggelhuse er 66-årige Karsten Andersen, der til daglig er skolelærer i Auning. Sivskosyning er nedarvet i hans generation, men han er bange for at det stopper med ham.

“Selvom det er et gammelt håndværk, er det noget, der hører til byen. Alle i byen ved jeg laver sivsko. Der er en kerne herude, der, ligesom jeg, føler at sivsko hører til byen. Men ingen af mine børn vil tage over. På den anden side – det sagde jeg også dengang for 30 år siden”, siger Karsten med et smil.

“Jeg kunne slet ikke lade være, det ligger i håndleddet”, fortæller han, mens den store nål bliver dyppet i brun sæbe, for at glide nemmere i sivet, der er vådt.

Der bliver faktisk lavet en sko, men vi sidder og snakker om siv sko, Uggelhuse, fortiden og fremtiden.

 

Sivskoene flød med strømmen

Tre steder i Danmark – så vidt vides – er der tradition for sivsko. Og to steder ved Randers Fjord er det muligt at høste siv til de karakteristiske sko – ved Dronningborg og for enden af Grund Fjord. Og en gang om året tager Karsten ud og høster, hjem til tørring – først i gårdspladsen og senere på høloftet.

“Men det er en langsommelig proces og stressende. Når sivene står til tørre på gårdspladsen, skal jeg hele tiden have øje på om det regner. Så må jeg tage turen fra sommerhuset i Fjellerup og hjem for at sætte sivene ind. Og så skal de ud igen, når regnen er stoppet”, fortæller han.

Herefter skal sivene ligge på høloftet, indtil de skal bruges. De skal gøres våde med varmt vand for at blive fleksible – og opbevares i en plastikpose, hvis der skal holdes pause – hvis sivene bliver tørre, kan de bare gøres våde igen.

Karsten høster selv sivene fra midt i juli til 1. august.

“Det er kompliceret at gå i vandet”, fortæller han, om det møje og besvær det er at bevæge sig i lavt vand og blød bund, mens sivene skal skæres af og samles. I alt samler han omkring otte-ni trav – hvilket svarer til 20 neg. Der kommer halvanden sko ud af et neg og 30 par ud af et års høst.

Men først skal der flettes.

“Jeg husker fra min barndom, at min mor flettede sivene, og derefter syede min far skoene. Det var et fælles arbejde, for min far kunne ikke komme på fjorden. På den måde blev der også tjent penge om vinteren”, husker Karsten Andersen.

Det tager cirka en halv time at sy en sko – og Karsten sælger flest i efteråret og i dårligt vejr.

I dag er det ikke nødvendigt at sy sivsko hele tiden, for at få økonomien til at løbe rundt. Karsten og hans hustru Lotte er begge lærere i Auning – endnu er Karsten ikke gået på pension. Han er oprindelig slagteriarbejder, men det erhverv satte en rygskade en stopper for – og han har aldrig fortrudt at han blev lærer for 20 år siden.

I dag er fjorden ikke noget man kan leve af, som da Karsten var dreng.

“Men den har stadig stor betydning – de fleste herude har en lille båd de sejler ud og fisker i. Andre bruger bare fjorden som rekreation. Men vi er alle enige om, at det her er et helt fantastisk sted – helt unikt. Og faktisk så ved mange af de nytilflyttede ikke, at Uggelhuse er helt unikt for sivsko”, fortæller han med et smil.

Karsten overtog erhvervet med sivsko efter sin far som også overtog det efter sin far – dermed er det gået i arv i familien.

“En dag da vi var ude på vores daglige tur i skoven og gik og talte om det forestående sildefiskeri, fik min far en blodprop i hjertet og døde i mine arme. Et par uger efter hans begravelse gik jeg ind i hans værksted igen, satte mig med hans værktøj i mine hænder, da en bekendt havde spurgt, om jeg kunne sy ham et par sko. Det var ikke meningen, at jeg ville tage over, men det blev det så til”, fortæller han, mens den store nål går op og ned mellem sivene – siderne bygges op af flettede pølser, der ligges ovenpå hinanden.

Bunden er også lavet af flettede pølser der er formet som en sål. Indimellem dyppes nålen i brun sæbe, så den glider nemmere. På venstre hånd har Karsten et læderskjold, så nålen ikke går gennem hånden.

 

Fra Tønder

Historien om sivsko går mindst 170 år tilbage i tiden. Både i Silkeborg og Tønder er de kendt for deres sivsko – og altså også Uggelhuse. Men hvordan går det til at lige netop Uggelhuse, der ligger godt isoleret ved Randers Fjord har taget sivskoene til sig.

“Jeg hørte engang historien om en rytter fra Sønderjylland skulle aflevere noget i Randers i 1864. Da han kom ridende over Randers Bro var hans sivsko, som han havde udenpå sine støvler, så slidte at han smed dem i vandet. Derefter drev de med strømmen ud forbi Uggelhuse, hvor et ægtepar samlede dem op. Og så blev de kopieret, for materialet var lige ved hånden”, fortæller Karsten Andersen.

Han var selv i tvivl om historien var sand, indtil en museumsinspektør fra Tønder ringede til ham.

“Og han bekræftede min historie, for det var også det, han havde hørt”.

Derfor er sivsko helt unikke for Uggelhuse, og de af os der stadig kender til dette unikke håndværk og forbinder det med Uggelhuse, vil nødig have at historien slutter med Karsten. Undertegnede stiftede selv bekendtskab med sivskoene i den tidligere barndom, da min morfar var julemand på “Jylland” og indehaver af et par af de unikke sko.

“Jeg er også glad for, der stadig er købere til dem. Det kan være den ældre herre, der stadig bruger dem som hjemmesko, eller den unge københavner, der synes, det er in at gå med dem”, fortæller Karsten Andersen.

Sivskoene havde deres storhedstid i 20´erne, 30´erne og 40´erne.

“Og så er der en russisk præst fra Holland, der altid kommer forbi efter et par sko, når han besøger familie i Randers. Han har spurgt, om jeg vil lære ham at sy – men nej jeg orker ikke at have lærlinge udefra. Han syntes nok, at de skulle begynde at producere sivsko på klostret, men det synes jeg ikke”, griner Karsten.

Skoene har endda været at finde på catwalken til modeugen i Berlin i 2010. Og  kineserne har fundet ud af, der er noget, der hedder sivsko.

“En kineser frøs om fødderne da han var i Danmark, og han har holdt ved”, fortæller Karsten.

Karsten og hans hustru Lotte har seks børn tilsammen, men ingen vil tage over. De to yngste bor hjemme, og resten er flyttet fra Uggelhuse.

 

Masser af historier

Fjorden betyder meget for folk i Uggelhuse og andre steder ved kysten af den lange fjord. Der bliver stadig høstet tagrør og tækning er stadig et erhverv i Uggelhuse. Og Karsten bruger dagligt fjorden – han ser til sin lille båd flere gange om dagen sammen med sin hund Marcho.

Selvom de unge ikke aner noget om sivsko, er der mange fra 50 år og op, der stadig husker dette gamle hæderkronede erhverv. Blandt andet Jørgen Skouboe fra DR´s program Nak & Æd, hvor han tager kokken Nikolaj Kirk med rundt i hele verden, og også Uggelhuse har haft besøg.

“De var forbi i efteråret – Jørgen Skouboe ville gerne fortælle om dette gamle håndværk, og så skulle kokken lave mad”, fortæller Karsten.

TV-parret kom sejlende til Uggelhuse, og fik en god historie.

“Det var vældig underholdende og virkelig god mad Marcho og jeg fik på kanaløen”, fortæller Karsten.

Udsendelsen bliver sendt på DR til september.

Og så er der endnu en historie om Uggelhuse og Randers Fjord. Nemlig hele miljøspørgsmålet om hvad man må og ikke må, og hvad EU vil regulere, og hvad naturen betyder for lokalbefolkningen.

“Fjorden betyder meget for os herude – og det med at EU nu vil frede fjorden er helt misforstået. Ja jeg har været bekymret for fjorden – specielt i 70´erne – den i dag har både odderen og isfuglen fundet tilbage, så jeg mener, det er helt misforstået hensyn. Men det bliver der også kæmpet imod”, fortæller han.

Din avis har tidligere i år skrevet en artikel om den kamp, der lige nu foregår med blandt andet EU-parlamentsmedlemmet for Socialdemokraterne, Niels Fuglsang, i spidsen. Lokalt har flere byrådspolitikere også taget kampen op, sammen med Folketingsmedlemmer.

Og så skriver Karsten. Han har udgivet flere bøger om fiskeri og jagt på Randers Fjord – og 21. april udkommer hans første roman – der handler om et ungt menneskes opvækst i 70´erne i et landsbysamfund – skrevet med humor.

 

Man kan købe de unikke sivsko og læse mere på http://sivsko.dk/