I år bliver det desværre ikke muligt at komme til Økodag på Krogsagergård i Randers og se køerne blive sat på græs. Man kan dog stadig se køerne springe ud på græsset online, når Arla sender live på sociale medier fra en af de økologiske gårde

 

I år har corona-restriktioner desværre sat en stopper for den traditionelle fejring af Økodag, der normalt tiltrækker tusindvis af gæster og byder på sjove aktiviteter på gårdene.

Men køerne skal selvfølgelig stadig på græs, og Arlas økologiske landmænd ser frem til at se køerne hoppe ud i forårssolen søndag 18. april klokken 12 – selvom de kommer til at savne de glade tilskuere. Der er dog stadig mulighed for selv at se køerne springe ud på græsset, når Arla sender live på sociale medier.

Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei. Økodag har fået midler fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.

På grund af corona-restriktioner bliver arrangørerne i år desværre nødt til at aflyse årets store forårsbegivenhed, Økodag, som er køernes forårsfest. For køerne får aflysningen næppe de store konsekvenser, da de som altid kan se frem til at forlade vinterstalden og komme på græs, som de plejer. Alle Arlas økologiske køer kommer på græs fra april til november.

Den første Økodag blev afholdt i 2005 med 10.000 gæster. Siden da har mere end 1.900.000 gæster besøgt gårdene for at være med til at lukke de økologiske køer ud på frisk græs.

På normale coronafrie år byder mellem 35 og 40 økologiske Arla landbrug danskerne inden for til Økodag. I 2005 var der lidt under 30 værter med, så der har altid været stor opbakning fra landmændene.

 

Økologi handler om håndværk og erfaring

Et af de landbrug, der normalt åbner dørene for gæster på Økodag, er ejet af Lars og Lene Jørgensen, som har drevet den økologiske gård Krogsagergård i Randers siden 1996.

Lars og Lene har i dag 70 økologiske røde malkekøer, der i gennemsnit producerer 34 liter mælk i døgnet per ko. Og der følger en stolt tradition med de mange liter mælk. Krogsagergård var nemlig en af Arlas første økologiske gårde, og den blev omlagt helt tilbage i 1988 – dengang med lidt skeptiske blikke fra naboerne.

”Naboerne grinede lidt af landmanden på Krogsagergård dengang i 80’erne, da gården blev omlagt til økologi. Men i dag er vi meget stolte af den beslutning,” siger Lars Jørgensen og fortsætter:

”Økologi handler i høj grad om håndværk og erfaring. De to ting gør det muligt for os at producere dejlig mælk og at give køerne den omsorg, de skal have. Kunsten i at være en god økolog ligger nemlig i høj grad i at være der for køerne og at holde øje med deres behov døgnet rundt.”

 

Køerne brøler foråret i gang

Lars Jørgensen kan særligt mærke køernes glæde og forventning i ugerne op til Økodag:

”Når solen begynder at varme her i foråret, så gror græsset, og det kan køerne dufte. Derfor ved de godt, at de snart bliver lukket ud på det friske forårsgræs. De genkender også lyden af, at jeg begynder at slå hegnspælene i til Økodagen, og så brøler de ellers bare foråret i gang inde fra stalden. Det er meget bekræftende at opleve.”

Normalt får Krogsagergård besøg af flere tusinde østjyder på Økodag, som kommer for at se køerne hoppe og springe foråret i gang. Han glæder sig derfor allerede til at kunne byde gæsterne inden for igen i 2022:

”Økodag er en fantastisk dag både for os og for østjyderne. Vi får en masse gode spørgsmål fra gæsterne, som giver os et sundt perspektiv på vores hverdag. Og så synes vi bare, det er virkelig dejligt at vise vores landbrug frem. Der er ikke mange andre steder, man kan købe sig til mudder på støvlerne og hoppende køer. Så vi glæder os meget til at få besøg igen til næste år,” siger Lars Jørgensen.

Man kan følge Økodagen og se køerne springe på græs på Arlas hjemmeside og på Facebook-siden ”I love øko”. Der bliver sendt fra en gård ved navn Vestervang ved Vildbjerg