De første kvindelige fotografer kommer i Museum Østjyllands nye særudstilling i fokus og frem i lyset. Fotoudstillingen I skyggen fortæller historien om de første kvindelige fotografer fra Danmark, Island og Færøerne

Det er første gang, kvinderne præsenteres på en fælles fotoudstilling i Norden.

Udstillingens titel refererer til, at de kvindelige fotografer bogstaveligt talt arbejdede i skyggen, det vil sige bag kameraet. Titlen refererer også til, at de kvindelige fotografer ofte stod i skyggen af deres mandlige kolleger og endda måtte arbejde under deres ægtemands navn.

”Med udstillingen kommer de kvindelige fotografer for første gang som en samlet gruppe ud af denne skygge og indtager deres berettigede plads i den nationale fotografihistorie,” forklarer overinspektør og udstillingens tilrettelægger Hanne Schaumburg Sørensen.
”Udstillingen viser den spændvidde, hvormed de første kvindelige fotografer arbejdede iscenesat, dokumenterende, æstetisk og teknisk. ”

 

Kvinderne rejste ud
Udstillingen viser, at kvinder var toneangivende inden for den tidlige danske, islandske og færøske fotokunst. Den dokumenterer også, at de kvindelige fotografer arbejdede under yderst forskellige kommercielle og praktiske forhold – ikke alene i Danmark, Island og Færøerne, men også i Amerika og Dansk Vestindien.
Kvinderne dokumenterede arbejdsliv, fritidsliv og hjemmeliv blandt randrusianske håndværkere, nordjyske fiskere, amerikanske indianere og islandske bønder, samtidig med at de fotograferede naturen og byerne, som omgav dem.

”Den almindelige opfattelse har tidligere været, at de første kvindelige fotografer hovedsageligt lavede portrætfotografering bag fotoatelierets hjemlige og beskyttende vægge. Men sådan var det ikke,” pointerer Hanne Schaumburg Sørensen.

 

Udstilling for hele familien
Udstillingen henvender sig til hele familien og byder på et historisk, kønspolitisk og æstetisk indhold og masser af umiddelbare lettilgængelige oplevelser for alle.

Med et gennemgående børnespor og hands-on-aktiviteter er det muligt for børn og unge at gå på opdagelse i hele udstillingen.

Der er til udstillingen udgivet et rigt illustreret katalog til alle, som vil vide mere om de første kvindelige fotografer og til alle dem, der vil tage et minde med hjem.
For kunne fortælle historien om de første kvindelige fotografer har Museum Østjylland været på jagt i danske og udenlandske arkiver. Museet har bl.a. lånt fotografier af H.M. Dronningens Håndbibliotek, Det Kgl. Bibliotek, Aalborg Stadsarkiv, Vendsyssel Historiske Museum, U.S. National Archives and Records Administration in Washington D.C., Islands Nationalmuseum, Akureyri Museum, Island, Dansk Vestindisk Selskab og History Press Faroe Islands.

For at kunne lave en udstilling med så omfattende et indlån, har det været afgørende, at Museum Østjylland har modtaget økonomisk støtte fra A.P. Møller Fonden, Nordisk Kulturfond, Knud Højgaards Fond, Fondet for Dansk-Islandsk Samarbejde og Randers Kommune.

Særudstillingen I skyggen – De første kvindelige fotografer åbner onsdag den 21. april 2021 på Museum Østjylland, Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers.
Udstillingen kan ses frem til søndag den 24. oktober 2021.
Der er gratis adgang, og du skal kunne fremvise coronapas for at besøge udstillingen og museet.