Arena Randers er netop kåret til Årets Idrætsbyggeri foran tre andre nominerede

“Et moderne, multifunktionelt samlingssted” – på trods af et par børnesygdomme og forsinket åbning pga. COVID19 har den nye Arena Randers begejstret publikum, lokalbefolkning og fagfolk i en sådan grad, at den vandt den offentlige afstemning om ”Årets idrætsbyggeri 2021” foran fire andre nominerede projekter. Fagjuryen fremhævede den gennemtænkte, arkitektoniske strategi, som har opgraderet det eksisterende byggeri og skabt helhed i et fragmenteret anlæg.

Direktøren for Arena Randers er stolt over prisen og ser frem til at tiltrække store arrangementer på nationalt og internationalt niveau.

”Teamet bag Arena Randers og jeg er både stolt og glad over at modtage prisen for Årets Idrætsbyggeri 2021. Det er et projekt, der skal tilgodese mange forskellige behov og har en stor betydning for forenings- og erhvervslivet i Randers under sloganet ”Vi samler Randers”. Med multiarenaen har vi netop fået faciliteter, der udnytter fordelene ved synergi og fleksibilitet, og som i høj grad kan tiltrække store arrangementer på både nationalt og internationalt niveau”, siger Gitte Nørgaard.

 

Kåring

Nohrcon nåede lige at uddele prisen Årets idrætsbyggeri 2020 til Holbæk Sportsby, inden COVID19 lukkede ned for alle idrætsaktiviteter og -faciliteter i et år, og de er glade for at se idræts- og foreningslivet vende tilbage – og for at kunne sætte ekstra fokus på nogle af de nye sportsanlæg med kåringen af Årets idrætsbyggeri 2021.

Kåringen har til formål at sætte fokus på folkesundheden og inspirere andre, der skal i gang med lignende byggeprojekter – i tråd med Nohrcons temadag ”Fremtidens idrætshaller og sportsfaciliteter”.

Efter en fagjury nominerede fem projekter til prisen, har en offentlig afstemning nu afgjort, at Arena Randers fortjener titlen som Årets idrætsbyggeri 2021.

 

 

Fagjuryen udtaler:

“Arena Randers viser hvordan man med en gennemtænkt, arkitektonisk strategi kan opgradere et eksisterende byggeri og skabe helhed i et fragmenteret anlæg. Et smukt materialevalg sætter nye standarder for arenabyggerier. Et flot bud på, hvordan man kan skabe en facilitet, der både kan rumme de allerbedste i form af byens kvindelige håndboldligahold, men samtidig i dagligdagen kan være en facilitet, der skaber masser af plads til bredde- og foreningsidrætten. En meget gennemført arkitektur, der sikrer, at idrætsfaciliteten bliver en markant og æstetisk flot bygning i midten af byen.”

Det er Niels Bondrup Jensen, konkurrencechef for Link Arkitektur enig i:

”Vi har med vores forslag til udvidelsen af Arena Randers haft et ønske om at samle alle områdets bygninger under ét fælles tag og dermed give Arena Randers nyt liv som kulturelt og sportsligt vartegn. Prisen for Årets idrætsbyggeri 2021 betyder for os, at vi er lykkedes med at forene nyt og gammelt byggeri i et helhedsgreb, som løfter oplevelsen af det samlede byggeri. Projektet skal tilgodese mange forskellige behov, lige fra den brede idræt til eliten og skal derudover kunne bruges i forbindelse med store kulturarrangementer. Det er altså et byggeri, der har en stor betydning for både Randers By, men også for den enkelte bruger – og det er vi meget stolte af at have bidraget til. I et år hvor fællesskabet har haft svære betingelser under COVID-19, håber vi, at det nye Arena Randers fremover kan være med til at danne rammer for mange gode og givende fælles oplevelser. Tusinde tak til alle, som har stemt på projektet og for den fine pris.”

 

Sport, Kultur og konference under ét tag

Randers har fået et moderne bud på et sportsligt og kulturelt kraftcenter med plads til både verdens- og hverdagsmestre, kultur og konferencer.

 

Med tre idrætshaller, sportscollege, motionscenter, café og den nye multiarena med møde- og konferencefaciliteter, er synergien mellem faciliteterne i top og mulighederne mange – f.eks. værtsskab for nationale og internationale stævner (3.200 tilskuere), kulturelle oplevelser og koncerter (6.000 gæster), og erhvervsmøder (2.500 deltagere).

Det arkitektoniske helhedsgreb lægger ekstra lag og skalagivende elementer på den eksisterende bygning. Det svævende tag fortsætter fra den eksisterende hal ud over den nye hal og skaber sammenhæng og et smukt ansigt mod byen. Enkle og udtryksfulde materialer og farver giver hallen et eksklusivt look.

Multiarenaen lever op til navnet med særligt fokus på multifunktionalitet, f.eks. via de mobile tribunesektioner, der kan flyttes rundt og danne mindre rum i det store rum. Den store glasfacade giver mulighed for utraditionel anvendelse og for dagslys til både sport og møder. Arenaen er desuden udviklet med miljømæssig omsorg, energirigtige principper og driftsvenlige løsninger, herunder overholdelse af  lavenergiklasse 2020.

 

 

1.300+ Stemte i alt – roserne til Arena Randers lød blandt andet:

 • ”Det nye byggeri har formået at bevare den gamle halsjæl og samtidig løfte stemning og atmosfære til nye højder, så både idrætsfolk, håndboldforældre, erhvervsfolk og yogadamer føler sig budt ind i de rette rammer.”
 • ”At forny et af byens hjertebørn, som er centrum for Randers’ mange sportsgrene og arrangementer, er en genistreg – og hold nu op vi glæder os til at se håndbold i stedet for tests!”
 • ”Vil samle byen og skabe fantastiske rammer for spændende arrangementer, der sætter Randers på landkortet.”
 • ”Er Randers-borger og stolt af, at vi kan mønstre sådan en multiarena.”
 • ”Flot arena og helhedsindtryk. Lækker akustik, og fine detaljer og funktioner er tænkt ind.”
 • ”Flotteste hal jeg nogensinde har set. Varmt, smukt, æstetisk.”
 • ”Et spændende byggeri, der åbner sig mod omgivelserne, og på en måde “suger” folk på gaden indenfor.”
 • ”Gennemført genanvendelse af eksisterende bygning som er blevet til en arkitektonisk perle. Bevis på, at eksisterende bygninger sagtens kan løftes, så de forsat kan bruges.”
 • ”Har fulgt forvandlingen fra en traditionel sportshal til et hus der rummer elite – bredde – kultur, æstetik og formgivning – derfor skal Arene Randers have min stemme og en 1. plads.”
 • ”Har været i Arenaen og det er bare gennemført og lækkert. Super atmosfære.”
 • ”Høj funktionalitet og kvalitet ift. relativ lav anlægsudgift.”
 • ”Jeg spiller selv i den.”
 • ”Super flot bygning, et dejligt sted at være. Der emmer af elegance på gadeniveau.”
 • ”Synes godt om deres multifunktion. Mange funktioner på samme plads skåner vores miljø.”

 

 

Fakta om kåringen:

– 2. gang Nohrcon uddeler prisen

– Jury vurderede indkomne forslag og fem nominerede

– Offentlig afstemning om de fem projekter

 

De nominerede:

– Arena Randers

– Kampsportscenter Forum, Horsens

– Kultur- og Bevægelsespark Høng

– Seest Trailcenter

– Svømmehal Frederikssund Idrætsby

 

Teamet bag vinderprojektet:

– Bygherre: Arena Randers

– Arkitekt: Link Arkitektur

– Entreprenør: Max Bögl International SE, Filial Tyskland

– Ingeniør: Orbicon A/S (nu WSP Danmark A/S)

Fakta om Arena Randers:

– Adresse: Fyensgade 1, Randers

– Type: 1. præmie i konkurrence

– Byggeform: Nybyggeri af hal og ombygning af anlæg

– Færdig: Maj 2020

– Areal: 7.900 m²

– Anlægssum: 90 mio. kr.