Med støtte fra Realdania tager Randers Kommune nu hul på at realisere de første områder i Flodbyen Randers – nemlig Flodlejet og Bolværket ved Streetfood-bygningen. I den forbindelse efterlyses input fra foreninger og ildsjæle, der kan se sig selv i det nye område

 

Byrådets udviklingsplaner for området ved Streetfood-bygningen på Bolværksgrunden lægger op til, at der skal være masser af liv og adgang til naturen. Det skal være byens nye smeltedigel. Men hvilken type liv skal der være, og hvilke funktioner og faciliteter er der brug for? Det er de spørgsmål, som Randers Kommune nu beder foreninger og ildsjæle, der vil være en del af det nye område, om hjælp til at svare på.

“Vi har en udviklingsplan med gode rammer for at skabe et levende byrum. Et byrum der binder byen til vandet, og sikrer at byens blå og grønne ressourcer i hverdagen er noget vi deler og er fælles om at udvikle. Visionerne og grundlaget for de næste skridt er på plads, men vi kan ikke skabe livet uden dem, der vil bruge området i hverdagen, f.eks. igennem foreningslivet. Derfor inviterer vi alle, der kan se deres foreningsaktiviteter i området til at byde ind med deres bud på, hvordan vi får skabt det bedste sted for så mange som overhovedet muligt,” fortæller borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen.

 

Flodlejets faciliteter, funktioner og fællesskaber

Bolværksgrunden er udset til at være et af de vigtigste områder i Flodbyen. Flodlejet er betegnelsen for det åbne byrum på arealet, der skal være et udendørs aktivitets- og naturformidlingssted ved vandet med plads til hygge, bevægelse og kanoer. Bolværket er en ny bygning bag Randers Streetfood med indendørs rammer i form af et nyt fællesskabshus med offentlige funktioner og foreningslokaler i stueetagen.

“Hele Flodlejet og Bolværket skal fungere som ét stort byrum, både udendørs og indendørs – og til alle tidspunkter på året. Det bliver nogle helt unikke rammer, der giver nogle helt nye muligheder for foreningslivet. Vi håber, at alle de foreninger eller ildsjæle, der kunne have interesse i at bruge en ny bygning ved vandet til aktiviteter og/eller foreningslokaler vil benytte sig af muligheden for at byde ind med deres visioner for, hvordan området skal se ud i fremtiden,” siger Christian Brøns, formand for Udviklingsudvalget i Randers Kommune.

Hvis du eller din forening vil være med, så gå ind på www.flodbyen.dk og indsend forslaget til faciliteter, funktioner og fællesskaber i Flodlejet og Bolværket.

 

Hængslet mellem byen og vandet

Byrummet ved Flodlejet og Bolværket er et ganske særligt område i Flodbyen, der kobler midtbyens byliv med natur og klimatilpasning langs vandet. Det gør området interessant for de Randers-borgere, som skal bruge det i fremtiden. Samtidig er der inspiration at hente for andre byer, når området står færdigt.

“Realdania har bevilget midler til medfinansiering af detaljerede undersøgelser for realisering af et anlægsprojekt for Flodlejet. Vi er glade for at fortsætte samarbejdet om det første byrum i Flodbyen, som vi anser som et meget vigtigt sted i hele udviklingen: her møder byen Gudenåen, det grønne møder byens hårde flader og klimatilpasningen skal indpasses i byrummet uden at danne barriere mellem byen og vandet. Dette er et spændende eksempelprojekt, hvor rigtig mange elementer skal spille sammen for at skabe et brugbart byrum til de rigtige målgrupper. Og et byrum, som samtidigt er holdbart over de næste mange år og med stigende vandstand,” siger Mikkel Suell Henriques, projektchef hos Realdania.

 

Frist for indsendelse af forslag er 8. september.

Flodbyens sekretariat vil desuden kunne træffes i Randers Festuge, hvor alle borgere og interesserede er meget velkomne til at komme forbi og høre mere om visionerne for Flodlejet og Flodbyen. Her er der også mulighed for at vende drømme og muligheder i det nye område.